Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. Karagöz balığının vücut yapısı oval ve yanlardan yassılaşmış bir şekilde belirir. Bu balığın sırt bölgesi ve yan kısımları gri renklidir. Karagöz balığının baş kısmından kuyruk kısmına doğru 7-8 çeşit koyu renkli bant vardır, kuyruk sapında ve solungaç kapağının arkasında ise koyu siyah lekeler bulunur.
Çipura balığının yakın cinsi olan Karagöz balığı bütün denizlerde görülür. Çoğunlukla da Marmara ve Ege bölgesinin ılıman suların bazı kısımlarında yaşayan, çok görülen ve ayrı bir lezzeti olan yerli balıklardan olmaktadır. Karagöz balığı sürüler halinde yaşamaktadır. Suların sıcaklık şartlarına göre bahar aylarından başlayarak Ağustos aylarına kadar üreme gerçekleştirir. Karagöz balıklarının türleri kendi sularımızda yaşam alanı bulur. Kuyruğu lekeli ve çizgili olan karagöz balığı Isparoz ya da İspari olarak bilinir. Lezzetli eti ve bol avlanmayla ekonomik değeri yüksek olan bir balık türü olmaktadır. Bu balık türünün baltabaş, sivrigaga, sargos ve mırmır gibi birkaç çeşidi bulunur. Ortalama olarak 15-25 santim kadar en fazla 50 santim boylarında olmaktadır. Yazın taşlık olan alanlarda ve yosun olan yerlerde, midyesi bol yerlerde yaşamını sürdürür. Kışın ise derin sulara yönelir. Her mevsimde yenebilen karagöz balığı özellikle mayıs ayında ve temmuz ayının haricinde daha yağlı ve lezzetli olmaktadır. Bu balık çupra balığı gibi ızgarası, buğulaması, fırını ve çorbası yapıldığında oldukça lezzetle tüketilir.
1 kilo ve daha büyükleri fırında hazırlanması tercih edilir.

Karagöz balığı, genellikle 300-700 gram ağırlığa sahiptir. 3-4-5 kilo kadar gelen büyük olanlara da rastlanır. Büyük karagöz balıkları olta ile yakalanmaları zor olmaktadır. Bu balıklar hem yem beğenmez hem de oldukça mücadeleci ve kurnaz olmaktadır. Karagöz balığı kışın derin sulara kaçar, yazın kıyılarda taşlık ve akıntılı yerlere yanaşır. Buralarda akıntılı sert suların taşlardan alıp sürüklediği böcekleri yemektedir. Durgun sularda dolaştıkları zamanlar da ise dipteki küçük midyeleri kuvvetli çeneleriyle parçalayarak etlerini yemeyi çok severler. Karagöz balıkları ağ balığı değil olta balığı olarak bilinir. Avcılığı, kıyıdan ve sandaldan olmak üzere iki şekilde yapılır. Her iki şekilde kendine özgü beden düzenleri olmaktadır. Sandalla ya da kıyıdan yapılan avcılık karagöz balığına çok fazla yem atmak gerekir. Bu yemlerin başında midye, karides, hamur ve et gelmektedir.

Karagöz balığı çok sevdiği midyeyi iğneye takmak zor bir iştir. Orta boy bir midyeyi iğneye dolayarak sonra hırpalanmadan iğnenin sapına doğru sürülür ve paladan dışarıya çıkarılır. Bu şekilde birinci midye sap ve palayı örtmüş olacaktır. İkinci midyeyi de iğneye dolanarak dirsek ve damağın kapatılmasını oluşturur. Yemleri iğneye dolarken suda sarkmayacak bir şekilde veya iğneden ayrılamayacak bir şekilde bağlanmalıdır. Midye ile avlanma sandaldan yapılmaktadır. Karagöz balığı kefal balığı kadar hızlı bir balıktır. En küçük bir düzensizlikte yemi almaz. Yapılan av sırasında çok sessiz hareket etmek daha uygun olacaktır. Sandaldan avlanmalarda iskandilli olta, serbest beden yani şeytan ve pirçol yani küçük zoka kullanımı uygun görülür. İskandilli olta, dip oltası olmaktadır. Çift köstek yöntemi uygulanır. Köstekler yerine göre uzun ya da kısa tutulmalı. Serbest beden durgun sularda gündüz ve gece uygulanır. Karagöz balığı genellikle tenha yerlerde daha fazla avlanır ve avlanması bir hayli zordur.
22.01.2024 00:39:36
Karagöz Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karagöz Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Karagöz Balığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

Sazan Balığı

Sazan Balığı, Balık türleri arasında lezzetli olması nedeniyle sürekli tercih edilen sazan balığı sazangiller familyası grubunda yer almaktadır. Sazanların b...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024