Kalkan balığının yapımına ilk öncelikle balıkları temizlemekle başlayın. Dışarıdan temizlenmiş balık da alabilirsiniz. Temizleme işlemini tamamladıktan sonra balıkları istediğiniz büyüklükte doğrayın. Daha sonra derin bir kaba koyun ve üzerine limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiberini üzerine ekleyerek harmanlayın. Balığın terbiyesini iyice alması için ortalama 45 dakika sosun içinde bekletmeniz yeterli olacaktır. Bu işlemleri tamamladıktan sonra bir tavanın içine ay çiçek yağını alıp kızdırın. Yağ kızarınca balıkları sosun içinde çıkarıp una batırın. Balığın her yerinin unlayın. Kalkan balıklarını unladıktan sonra tavaya alın ve etrafı yağ sıçramaması için tavanın ağzını kapatın.
Yüksek ateşte tavanın ağzı kapalı bir şekilde kalkan balıklarının her iki tarafını kızartın. Kalkan balığının pişme süresi ortalama 15 dakikadır.