Kadife Balığı

Kadife balığı, Sazangiller ailesinden olan ürkek yapılı bir balıktır. Kadifeye benzeyen ve dokunulduğu esnada kadife dokusunu veren bir balıktır. Yurdumuzda iç sularda çok fazla olarak bulunmaktadır. Özellikle Batı ve Doğu Karadeniz bölgemizde ve İç Anadolu bölgemizin barajlarında ve göllerinde çok fazla miktarlarda bulunmaktadır.

Beden yapısı elipse benzemektedir.
Küçük pulları derisine sıkı bir biçimde işlemiştir. Deri kısmı kaygan bir yapıdadır. Rengi bulunduğu alana göre değişiklik göstermektedir. Sırt kısmı genellikle zeytin yeşili kimi zamanda siyah renktedir. Yan kısımları zeytuni ve kirli bir yeşil tonundadır. Sırt kısmında yer alan yüzgeci sazan balığına oranla daha küçüktür ve kuyruk kısmındaki yüzgeci oldukça iyi gelişmiştir. Erkek kadife balıklarının yüzgeç kısımları dişi olanlara oranla daha fazla gelişmiştir. Baş kısmı vücuda oranla dengelidir. Göz kısımları ufak yapıda ve kırmızı renktedir. Küçük yapılı olan ağzının iki tarafında sazana benzer tarzda iki bıyık bulunmaktadır. Bu bıyıkları sazanlarda olduğu gibi dip kısmı inceleyerek önüne çıkan bitki köklerini, solucanları, larvaları ve tohumları dip bölgesini kazıyarak çıkartmak ve yemek amaçlı kullanmaktadır.

Küçük olan kadife balıkları genellikle algler ile beslenmektedir. Yurdumuzda pek alakası olmamasına rağmen Tatlısu kayası olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda yeşil sazan, karabalık, çamurcuk, doktor balığı, sümüklü balık ve in balığı gibi farklı isimlerle de bilinmektedir.
Doktor balık denmesinin nedeni bu balığın vücudunu kaplayan kaygan haldeki sıvının güçlü bir antibakteriyel özelliğe sahip oluşudur. Bir inanca göre kadife balığı ile aynı sularda yaşayan ve mikrop kapmış olan balıklar iyileşmek için kadife balığının yanına giderek kendilerini kadife balığına sürerlermiş. Çamurlu denmesinin sebebi de çamurlu olan ve az miktarda oksijen bulunan sularda bile yaşam alanı bulmasındandır. Su çok fazla çekilmiş olan göllerde ve küçük su birikintilerinde dahi yaşayabilmektedir. Bu şekildeki küçük sularda ancak kışın suların donmadığı alanlarda yaşama imkânı bulmaktadır. Daha soğuk alanlarda kış aylarını büyük gruplar şeklinde derin çamurlu dip çukurlukların da bedenlerini çamura gömerek ve yemek dahi yemeden geçirmektedirler. Sümüklü balık denmesinin sebebi de derilerinin bir salya ile kaplı olmasıdır.

Eğer hava sıcaklığı çok fazla artar ve su sıcaklığı da 30 dereceye ulaşırsa yine kendilerini çamura gömerek hareketsiz biçimde beklerler. Sudan çıktıkları zaman bile uzun müddet hayatta kalabilirler.

Havaların gerekli ısıya erişip de su derecesinin de 17-20 derecelere ulaşması halinde sık bitkilerin bulunduğu yerlere yumurtalarını dökerler. Yumurta dökme işlemine 4 yaşlarından itibaren başlamaktadırlar. Yetişkin olan bir dişi 300.000 kadar yeşil ve yapışkan halde yumurta dökmektedir. Bu yumurtalar etraflarında bulunan bitkilere ve taşlara yapışmaktadırlar. Yumurtaların açılmasının ardından larva biçimindeki yavrular bulundukları yere yapışık biçimde bir süre kalmaktadırlar. 20 yıl gibi bir zaman yaşadıkları düşünülmektedir. 84 cm ebadında ve 7,5 kg ağırlığında olanları da bulunmaktadır.

Erişkin bir hal alana kadar yaşadığı sularda bulunan levrek, turna ve yaygın gibi balık türlerine yem olmaktadır. Yakalanması zevklidir.

Gündüz saatlerinde daha çok yoğun olan bitki örtüsü arasında ve dip kısımlarda gezinirken akşam saatlerine doğru da yem bulmak amacı ile sığlıklara yanaşmaktadır. Gece avlananları daha büyüktür. Sazlıkların içerisinde dolaşarak yem aramaktadırlar. Sazanlara benzer tarzda dip kısımları kazarak yem bulmaya çalıştığından dolayı sıkışmış haldeki gazların ortaya çıkmasına sebep olarak yerlerini belli etmektedirler.

Bu balığın avcılığı aynı türden geldiği sazan ile aynı biçimde yapılmaktadır. Sazan balığı için tercih edilen yemeler ve aletler kadife balığı için de kullanıma uygundur. Yani yem olarak kurt ve canlı solucan kullanılmaktadır. Bazen iki türünde aynı suda bulunması halinde atılan oltalara ikisi de takılabilmektedir. Sığ olan yerlerde ve kıyılarda avlanmalarından dolayı amatör balıkçılar için avlanması rahat olmaktadır.

Bu balık türünün en dikkat çekici özelliği kuyruk kısımlarının ve derilerinin oldukça kalın bir yapıda olmasıdır. Kalın olan deri salyalarla kaplıdır. Fakat eti çok lezzetlidir. Eti sazan balığına göre daha lezzetli olduğundan dolayı ekonomik olarak değerli bir balıktır.
19.01.2024 14:41:44
Kadife Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kadife Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kadife Balığı"
Kadife balığının görüntüsü o kadar güzel ki neredeyse akvaryumda beslemek üzere almak istiyorum. resimde de olduğu gibi gold bir renge yakın rengi var. Bu nedenle bu balığı nereden beslemek için bulabilirim? Normalde insanlar yemek amacı ile tutuyorlar ama bana yavrusu lazım.
Hamiye . 25.10.2018 20:45:17

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024