Fırında Balık

Fırında balık, tarifleri hem lezzetli hem de kızartmaya oranla zahmetsizdir. Farklı tariflerle yapılabilen balık çeşitleri özellikle kış aylarında, hafta sonu sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Izgara imkânı olmayanlar, yağlı kâğıt üzerinde fırına attıkları balıklarda aynı tadı yakalayabilirler. Buğulamayı tercih edenler ise çeşitli sebzelerle birlikte balıkları fırına atabilirler.

Balıkların protein değeri yüksek, yağ ve karbonhidrat değeri düşüktür. Bu sebeple fırında pişirilerek ana öğünlerde tercih edilmesi gayet sağlıklıdır. Orta- bir porsiyon fırında pişirilmiş balığın kalori miktarı 501'dir.

Fırında balık için gerekli malzemeler

  • 3 tane levrek
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı sarımsaklı çeşni
  • 1 kg. Patates
  • 3 tane büyük boy domates
  • 5-6 adet yeşil biber
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Balıkların iç kısmı için: birkaç adet defne yaprağı

Fırında balığın nasıl yapılır?


Derin bir kabın içerisine zeytinyağı, karabiber, tuz, sarımsaklı çeşni, pul biber koyulup karıştırılır. Ayıklanıp temizlenmiş olan levrekler bu karışımın içerisine batırılarak sosla iyice harmanlanır. Fırın tepsisinin altına yağlı kâğıt serilerek soslanan balıklar aralıklı olarak dizilir. Balıkların içerisine aynı yağa batırılmış birkaç tane defne yaprağını konur.
Patatesler 1 cm kalınlığında halka şeklinde doğranır. Domatesler 4 eşit parçaya bölünür. Soğanlar da tercihe göre halka şeklinde doğranır. Biberler çok büyükse ikiye bölünür. Doğranmış olan tüm sebzeler baharatlı yağa batırılıp tepsinin boş yerlerine dizilir. Tercihe göre balıkların karnına birkaç çeri domates koyulabilir.

10 dk. Önceden ısıtılmış 250 derecelik fırının orta kısmına tepsi yerleştirilir. Patatesler kızarıp, balıkların üstleri patlamaya başladığında fırın kapatılır ve 10 dk. İçerisinde dinlendirilip servis edilir.

Fırında balık pişirmenin püf noktaları


Hemen hemen bütün balıklar fırında pişirmek için uygundur. Eğer büyük boy balık tercih edilmişse içerisi iyice temizlenmelidir. Tam temizlenmeyen balıklar kötü bir tat bırakabilir. Kemiğindeki özü almak istenilirse balık kemikleriyle beraber dilimlenerek tepsiye dizilir. Başı kullanılmaz. Sebze olarak soğan, sarımsak, limon, domates, maydanoz en başta gelen malzemelerdir. Baharat olarak gerekli olan karabiber ve pul biber kullanımıdır ve fırında balığın vazgeçilmezi defne yaprağıdır. Eğer balıklar güveç ile fırına atılacaksa fırının derecesi önceden ısıtılmış 180-200 derece olmalıdır. Pişirme süresi 1 kg balık için 30-40 dakikadır. Balık için kullanılacak en uygun yağ ise zeytinyağıdır. Yağlı bir balık tercih edilirse zeytinyağının miktarı azaltılmalıdır. Buğulama tarzı bir balık yemeği içinse, balık fırına sürüldüğü zaman üzerinde bir bardak su gezdirmek yeterli olacaktır.
20.01.2024 05:47:56
Fırında Balık ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fırında Balık Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Fırında Balık"
Merhaba bende fırında balık yapmak istiyorum ama her balık herpişirme biçiminde olumlu etkiler göstermiyor. Peki fırında balık pişirebilmek için hangi balık türünü almamı önerirsiniz? Yapmışken güzel bir lezzet versin istiyoruz.
Övünç . 02.10.2018 23:40:40

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024