Çarpan Balığı

Çarpan balığı, scorpaenidae familyasına ait olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Çarpan balıklarının iki türü denizlerimizin sahil bölgelerinde yaşam alanı bulmaktadır. Çarpan balığının bilimsel olarak bilinen adı scorpaena scrofa olmaktadır. Çarpan balıklarının ortalama boyları 20 santimetre olmaktadır. Çarpan balıklarının 30 santim boya kadar olanlarına da rastlanmaktadır.
Scorpaena ustulata bilimsel ismiyle tanımlanan küçük çarpan balıklarının boyları 15 santimi geçmemektedir. Çarpan balığı dünya üzerindeki ılık denizlerde 300 adete yakın türü bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bu familya da dünyanın en zehirli olan balıkları da bulunur. Bunlar arasında çevresine renkleri ve yapısı itibariyle en iyi uyum sağlayan ve görülmesi oldukça zor olan taş balığı da bu familyanın üyesidir. Çarpan balığı, trakonya balığı ve varsam balığı kadar kuvvetli zehre sahip olmasa da bu balık dikenleri üzerinde zehir taşıyan balıklar arasında görülmektedir.

Çarpan balığı, bütün vücudu dikenlerle kaplı bir balıktır. İlk sırt yüzgeci on bir adet dikeni sahiptir, anüs yüzgeci 3 adet yüzgece, karın yüzgecinde bulunan bir dikende zehirli olarak bilinir. Çarpan balığının gövde yapısı koni biçimindedir. Çarpan balığının büyük iri kafası eğri büğrü bir yapıda olup, aynı şekilde dikenlerle kaplıdır. Çarpan balığı okyanusların dip kısmında yaşayan balıklar arasında olduğu için gözleri yukarı, kafasının üstüne doğru yerleşmiş vaziyettedir. Çarpan balıklarının ağız yapısı oldukça geniş bir yapıdadır ve bu balığın ağzının kenarları aşağı doğru bir eğim oluşturur.
Alt çene yapısı üst çene yapısına oranla daha fazla çıkık bir şekildedir ve çenelerinde kesici dişler bulunmaz. Bu balık oldukça tembel bir yapıda, hareketsiz ve devamlı dipte yaşayan bir balık olmasına karşın bütün yüzgeçleri oldukça gelişmiş bir vaziyettedir. Çarpan balığı taşlık alanları, kayalık alanları ve mağara oluşturan alanlarda yaşamayı çok sever. Çarpan balıkları ülkemizde bütün denizlerde kolaylıkla yaşam alanı bulur ve yaşamını rahatça sürdürür. Bu balık kış aylarında derin sulara çekilir, ilkbahar aylarından itibaren kıyı sularına doğru sokulur. Ağustos ile eylül aylarında taşlık olan kısımlarda çok fazla görülür.

Çarpan balığı derisi çok sert olan, üstü koyu kahverengi, yanları alaca kahverengi ve kırmızı renkte, karın bölgesi turuncu ve beyaz renktedir. Çarpan balığının pulları deriye iyice yapışıktır. Rengini yaşadığı ortama göre değiştiren çarpan balıkları besin kaynağı olarak küçük balıklar, deniz kurtları, balık yavrularıyla beslenmektedir. Çarpan balıkları yaz aylarında üreme gerçekleştirir ve dişi çarpan balığı 3.000 adete yakın yumurta döker. Yumurtalar kuytu bölgelere bırakıldığı için yaşama şansları oldukça yüksektir. Çarpan balıklarının dikenleri zehirli olan ve vuran balıklardan olduğu için oltaya takıldığı vakit ya da ağdan alınırken dikkatli bir şekilde alınması gerekir. Çarpan balığı kolayca ölmediğinden dolayı çavalya içerisinde hareketsiz bir şekilde yatmasına aldanmamak gerekir. Dikkatsiz bir şekilde davranıldığında çarpan balığının zehirli iğnesine maruz kalınarak zarar görülür. Bu zararın giderilmesinde ise iğnenin battığı yere amonyak sürülmelidir. Bu işlem yapılmazsa kısa zamanda iğne yeri şişme gerçekleştirir, o bölgede his kaybı oluşur ve uzun süre ağrı oluşturur. Çarpan balığı ağzından iğneyi çıkarmak ya da canlı yem olarak kullanılmak üzere iğne takmak için sağ ya da sol elin işaret ve baş parmaklarıyla ağzından tutulmalıdır. Çarpan balığı, sinarit avında dip oltası takımında canlı olarak kullanılan en uygun yemlerden olmaktadır. Balığın iğneye takılı olduğu halde çabuk ölmemesi ve hareketli olması, kırmızıya çalan rengi sinarit balığını kıskandırır ve oltaya takılmasını sağlar. Çarpan balığı eti beyaz ve çok lezzetlidir.
20.01.2024 05:44:53
Çarpan Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çarpan Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Çarpan Balığı"
Arkadaşın kolunu ısırdı zor kurtardık bırakmadı kolu koptu
Zeynepsu . 21.07.2023 07:59:02
Denizlerde milyonlarca balık türü yaşamaktadır. Bu türlerden bir tanesi de çarpan balığıdır. Çarpan balığının özellikleri yapıları ve görüntüleri nasıldır? Çarpan balıkları hangi denizlerde yaşar ve nasıl ürerler? Ayrıca çarpan balıkları zehirli midir? Detaylı olarak bilgi verir misiniz?
Ahmet . 27.09.2018 21:33:49

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024