Balıktan Sonra Neden Helva Yenir, Balıktan sonra neden helva yenir, konusu üzerine birçok fıkralar yazılan ve bir çoğumuz balıktan sonra helva yememize rağmen, neden ve niçin yediğimizi bilmeden tüketmekteyiz. Genel olarak, çoğu insanda geleneklerimiz arasında gibi yanlış bir bilgiye sahip olunsa da açıklamasını yaptığımız takdirde, özellikle tatlı olarak niçin balıktan sonra helva yenildiğini gayet iyi anlamış olacaksınız.
Balıktan sonra neden helva yenir, hakkında birçok fıkralar yazılmış çizilmiş ve espri konusu olarak balıktan sonra helva yerken dillendirilir. Tatlı muhabbetlere sebep olan balıktan sonra helva yenilmesine bir fıkrada biz vererek konuyu açıklamaya geçecek olursak;
İki balık arkadaş arasından biri dolaşırken içlerinden biri avlanır ve avlanma sonrası iki balık arasındaki diyalog şöyledir;
Yakalanan balık diğer arkadaşına haykırarak beni yakaladılar dostum.
-Kurtulursun dostum sıkıntı yapma.
-Dostum beni doğradılar.
-Ümidini yitirme kurtulursun inşallah.
-Dostum beni kızartıp yediler.
-Sakın korkma kurtulacaksın arkadaşım.
-Dostum üzerime helva yediler.
-şimdi öldün sen dostum.
Gibi daha birçok fıkralar yazılıp çizilmektedir. Fakat genel olarak balıktan sonra helva yenilmesinin asıl sebeplerini maddeler halinde açıklayacak olursak;
- Balık genel olarak başlı başına yağlı bir besindir. Bundan dolayı mide açısından oldukça sakıncalı bir besindir.
Balık yedikten sonra mide ve sindirim sistemlerimizde tahribatlar meydana gelerek sindirim sistemleri ve midemiz alt üst olmaktadır. Buna bağlı olarak mide bulantısı, midede şişkinlik hissi vb. Gibi belirtiler balık yedikten sonra hemen gerçekleşir. Hele bir de yediğimiz balıklar bayat ise daha ciddi rahatsız edici belirtiler meydana gelir. Buna bağlı olarak üstüne mideyi rahatlaması amacıyla tatlı türü yenmelidir. Fakat tatlı türlerinde helvanın tercih edilmesi ise; içindeki un miktarı ile şekerden dolayıdır. Unun yardımıyla midedeki balığa bağlı olarak fosfor miktarını düzenleyerek midedeki asit dengesini düzenlemektedir. Haklı olarak birçok tatlı çeşidi varken neden helva; süt ve süt ürünlerinden elde edilmiş tatlı türleri balıkların bayat olması ihtimaline karşı asla tüketilmez. Diğer yandan şerbetli tatlılar şeker oranının yüksekliği ve mide rahatsızlığına neden olacağından aynı şekilde tercih edilmez. Bundan dolayı en ideal tatlı helvadır.
- Balıklar tüketildiği andan itibaren vücuttaki kan değerlerini alt üst eder. Yani balık tüketimi içerdiği fosfor ve karbonhidrattan dolayı kan şekerlerin oranlarını bozmaktadır. Buna bağlı olarak vücutta ilk olarak bir halsizlik ve baş dönmesi ile mide bulantıları meydana gelir. Kan şekeri düştüğünden gerçekleşen rahatsızlıkları gidermek amacıyla vücuda şeker takviye edilmelidir. Bundan dolayı balıktan sonra direkt olarak helva yenir. Helva yenilerek şeker oranı tekrardan düzene girer ve gözde kararmalar baş dönmesi ve halsizlik gibi rahatsızlıklardan anında kurtulunur. Diğer tatlı çeşitleri değil de helva olmasının asıl amacı şeker düşmesine bağlı olarak mide bulantısı gibi rahatsızlıklara neden olduğundan ve balıkların bayat olma riski de göz önüne alındığında helva tercih edilir.