Balıktan Sonra Neden Helva Yenir

Balıktan Sonra Neden Helva Yenir, Balıktan sonra neden helva yenir, konusu üzerine birçok fıkralar yazılan ve bir çoğumuz balıktan sonra helva yememize rağmen, neden ve niçin yediğimizi bilmeden tüketmekteyiz. Genel olarak, çoğu insanda geleneklerimiz arasında gibi yanlış bir bilgiye sahip olunsa da açıklamasını yaptığımız takdirde, özellikle tatlı olarak niçin balıktan sonra helva yenildiğini gayet iyi anlamış olacaksınız.
Balıktan sonra neden helva yenir, hakkında birçok fıkralar yazılmış çizilmiş ve espri konusu olarak balıktan sonra helva yerken dillendirilir. Tatlı muhabbetlere sebep olan balıktan sonra helva yenilmesine bir fıkrada biz vererek konuyu açıklamaya geçecek olursak;

İki balık arkadaş arasından biri dolaşırken içlerinden biri avlanır ve avlanma sonrası iki balık arasındaki diyalog şöyledir;

Yakalanan balık diğer arkadaşına haykırarak beni yakaladılar dostum.
-Kurtulursun dostum sıkıntı yapma.
-Dostum beni doğradılar.
-Ümidini yitirme kurtulursun inşallah.
-Dostum beni kızartıp yediler.
-Sakın korkma kurtulacaksın arkadaşım.
-Dostum üzerime helva yediler.
-şimdi öldün sen dostum.

Gibi daha birçok fıkralar yazılıp çizilmektedir. Fakat genel olarak balıktan sonra helva yenilmesinin asıl sebeplerini maddeler halinde açıklayacak olursak;
  • Balık genel olarak başlı başına yağlı bir besindir. Bundan dolayı mide açısından oldukça sakıncalı bir besindir.
    Balık yedikten sonra mide ve sindirim sistemlerimizde tahribatlar meydana gelerek sindirim sistemleri ve midemiz alt üst olmaktadır. Buna bağlı olarak mide bulantısı, midede şişkinlik hissi vb. Gibi belirtiler balık yedikten sonra hemen gerçekleşir. Hele bir de yediğimiz balıklar bayat ise daha ciddi rahatsız edici belirtiler meydana gelir. Buna bağlı olarak üstüne mideyi rahatlaması amacıyla tatlı türü yenmelidir. Fakat tatlı türlerinde helvanın tercih edilmesi ise; içindeki un miktarı ile şekerden dolayıdır. Unun yardımıyla midedeki balığa bağlı olarak fosfor miktarını düzenleyerek midedeki asit dengesini düzenlemektedir. Haklı olarak birçok tatlı çeşidi varken neden helva; süt ve süt ürünlerinden elde edilmiş tatlı türleri balıkların bayat olması ihtimaline karşı asla tüketilmez. Diğer yandan şerbetli tatlılar şeker oranının yüksekliği ve mide rahatsızlığına neden olacağından aynı şekilde tercih edilmez. Bundan dolayı en ideal tatlı helvadır.
  • Balıklar tüketildiği andan itibaren vücuttaki kan değerlerini alt üst eder. Yani balık tüketimi içerdiği fosfor ve karbonhidrattan dolayı kan şekerlerin oranlarını bozmaktadır. Buna bağlı olarak vücutta ilk olarak bir halsizlik ve baş dönmesi ile mide bulantıları meydana gelir. Kan şekeri düştüğünden gerçekleşen rahatsızlıkları gidermek amacıyla vücuda şeker takviye edilmelidir. Bundan dolayı balıktan sonra direkt olarak helva yenir. Helva yenilerek şeker oranı tekrardan düzene girer ve gözde kararmalar baş dönmesi ve halsizlik gibi rahatsızlıklardan anında kurtulunur. Diğer tatlı çeşitleri değil de helva olmasının asıl amacı şeker düşmesine bağlı olarak mide bulantısı gibi rahatsızlıklara neden olduğundan ve balıkların bayat olma riski de göz önüne alındığında helva tercih edilir.
23.01.2024 04:00:35
Balıktan Sonra Neden Helva Yenir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Balıktan Sonra Neden Helva Yenir Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

4 Yorum Yapılmış "Balıktan Sonra Neden Helva Yenir"
Prof Dr Erkan yırduseven i internette aradığımda böyle birini bulamadım, yazısındaki imla kurallarına uyuma bakılırsa da Prof a benzemiyor, lütfen emeğe saygı, karşı bir fikriniz varsa bunu bilimsel ve delile dayalı olarak açıklayın lütfen
Metin ağca . 07.08.2017
yazılan açıklama üfürükçü hoca açıklaması gibi.tamamen bilgi dışı cahilce yazılmış bir yazı.ayrıca helva yiyerek ağır metalleri vücudunuzdan atamazsınız.
Prof.Dr.Erkan yurduseven . 15.04.2017
Bilindiği gibi HELVA tahinden yapılır tahinde vucutta biriken ağır ve zararlı metallerin (kurşun,cıva vb)atılmasına yardımcı olur.Günümüz denizleri bolca kirli olduğundan balıklarda bunlar maalesef var.Helva O yönden faydalı.
Hakan Metek . 31.12.2016
Yapılan açıklama tamamen bilim dışı ve saçma.Ayrıca balıktan sonra helva yenmesinin de faydalı bir yanı yok.İsteyen yesin,isteyen yemesin.
Dr.E.S.ŞEFOĞLU . 03.12.2016

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024