Balık Zehirlenmesi Belirtileri

Balık zehirlenmesi belirtileri, genellikle bayat balıkların tüketimiyle oluşmakla birlikte, iyi temizlenmemiş balıkların yenilmesiyle de kendini gösterir.

Balık, içerdiği Omega 3 nedeniyle haftada en az üç gün sofralarda bulundurulması gereken bir et türüdür. A, K ve D vitaminlerini içinde barındıran balık, vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkilidir.

Hafıza gelişiminde önemli rol oynayan balık, taze tüketilmelidir. Balığın uzun süre taze bir şekilde muhafaza edilebilmesi için balık, kap ya da kovalarda hazırlanan soğuk suda bekletilmelidir. Aksi takdirde balık bayatlar ve tüketildiğinde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan biri olan balık zehirlenmesi, balık yendikten 2- 4 saat sonra etkisini gösterir. Balık zehirlenmesi belirtileri kolayca anlaşılabilir. İnsanlarda balık zehirlenmeleri antifilak şoklara neden olabilmektedir. Balıklarda bakteri oluşumları en çok çipura, uskumru, istavrit orkinos ve palamut gibi büyük balıklarda görüldüğünden, balık zehirlenmeleri en çok bu balıklar tüketildikten sonra görülür.

Balık Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

  • Balık zehirlenmeleri belirtilerinin başında şiddetli mide bulantısı gelir.
  • Şiddetli mide bulantısının ardından gerçekleşen ve vücudun içindeki toksik maddeyi atmak için kullandığı yöntemlerden biri kusmadır. Genellikle bütün zehirlenme türlerinde kusma görülür.
  • Ani bir baş dönmesi sonucu bayılma, her zaman görülmemekle birlikte balık zehirlenmesi belirtileri arasında yer alır.
  • Vücudumuz balık zehirlenmesi sonucu içindeki toksik maddeyi atmak için idrar ve bulantı yollarını kullanır. Bu sırada bağırsağa aşırı miktarda su çekilir ve zehirlenen kişi bayılır.
  • Üşüme veya titreme sonrası çıkan ateş ile kas krampları, balık zehirlenmesi belirtileri arasındadır.

Balık Zehirlenmesi Belirtileri Görüldüğünde İlk Yardım Nasıl Yapılmalıdır?


Balık zehirlenmesi belirtileri kendini gösterdiği an öncelikle hasta kusturulmaya çalışılmalıdır. Ayrıca güçlü müshillerden biri verilmelidir. Daha sonra müshil sonrası oluşan ishali durdurmak için ishal kesici bir hap hastaya verilmelidir. İshal kesici hap verilmeden önce, hastanın bağırsaklarının iyice boşaldığından emin olunmalıdır. Hastaya 24 saat boyunca sıvı ve hafif yiyecekler verilmelidir. Zehirlenme genellikle hayati tehlike taşımaz ancak yine de balık zehirlenmesi belirtileri görüldüğü an doktora başvurulmalıdır.
19.01.2024 02:30:22
Balık Zehirlenmesi Belirtileri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Balık Zehirlenmesi Belirtileri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Balık Zehirlenmesi Belirtileri"
Biz de akşam yemeğinde balık yedik. Hepimizde hafif bir mide bulantısı var. Henüz balık yiyeli 6 saat oldu ve sadece hafif mide bulantısı var. Bunun için herhangi bir önlem almamız ya da hastaneye gitmemiz gerekir mi?
Dinç . 01.09.2018

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024