Balık Türleri

Balık türleri, denizlerde, okyanuslarda, denizlere dökülen nehirlerde, akarsu ve göllerde yaşayan yüzlerce balık türüne rastlamak mümkündür. Balıklar göç eden hayvanlardandır. Bu sebeple eski tarihlerde var oldukları bölgelerin dışında başka bir denizde görülebilirler. Bazı balık türleri ılıman sıcak suların diplerinde yaşarlar. Bazıları ise denizin yüzeyine yakın yerlerde.
Balık türlerinin bazılarının lezzetli etinden dolayı ekonomik değeri vardır. Avlanması yapılır ve dünyanın birçok ülkesinde tüketilir. Bazı türleri zehirlidir. Büyük balıkların başında köpek balıkları gelir ki onlarda sağlık alanında kullanılır. Ülkemizde bilinen balık türlerinin sayısı 511'dir. Bunların 127'si tatlı su balığı, 384'ü ise deniz balığıdır.

Trakonya: Zehirli bir balık çeşididir. Ülkemizin denizlerinde bulunur. En fazla 35-40 cm boylarına ulaşabilen hareketsiz bir balıktır. Buna rağmen diplerde av yakalamada çok hızlıdır. Küçük balık ve kabuklu böceklerle beslenir. Çarpan balığı olarak da bilinen trakonyaların öldükten sonra da zehri devam eder. Özel olarak avlanmazlar fakat bilinmeden yenilirse, zehri bir insanı sakat edebilir. Avlanmadığı için ticari değeri yoktur.

Trakya levreği: Trakya tarafında Karadeniz'e dökülen nehir ve acı su bölgelerinde yaşayan balıklardır. Sürü halinde kumlu olan diplerde yaşarlar. Kurtlar, sinek lavları ve balık yumurtalarıyla beslenirler. Balık yumurtalarıyla beslenmeleri diğer değerli balıklar için zarar verici bir durumdur.
Nisan- mayıs ayları arasında üremeleri gerçekleşir. Eti lezzetli olan levreğin bol bol avlanması doğa için faydalı bir eylemdir.

Trança: Egenin ünlü balıklarından olup mercan ailesindendir. Tek başına, sıcak ve ılıman sularda, deniz diplerinde, kayalık ve kumluk bölgelerde yaşarlar. Boyları ortalama 40-50 cm'dir. Kış aylarında denizin daha da derinine inen trançanın dişleri, her türlü kabukluyu kıracak kadar güçlüdür. Trançalar hermafrodittirler. Çok avlanıldığı için nesli tükenmek üzere olan balığın eti beyaz ve lezzetlidir.

Turna balığı: Bir tatlı su balığı olan turnalar; Karadeniz bölgesine akan temiz ve bitkili göllerde yaşarlar. Yaban ördeklerine bile saldıran turna balığı yırtıcı ve hareketlidir. Tüm balıklara saldırdıkları gibi bazen kendi yavrularını dahi yerler. Uygun şartlar 20-25 yıl yaşarlar. Büyüme oranları dişi ve erkeğe göre değişir. Erkeler 100 cm, dişiler 150 cm'ye kadar büyürler. Özellikle spor avcılığında nam yapmış olan balığın, 1-3 kg ağırlığında genç türlerinin eti lezzetlidir. 2-3 yaşlarında 200 bin yumurta vererek üremeye başlarlar. Üremeleri bahar aylarında olur.

Uçan balık: Güney ege ve Akdeniz'de bulunan uçan balıklar denizin yüzeyine yakın yaşarlar. Beslenmeleri, omurgasızları, yavru balıkları, planktonları yiyerek gerçekleşir. Boyları 20-30 cm'dir. Büyük kanatları vardır ve hızlı yüzerler. Suyun üzerinde 25-30 cm yükselip planör uçuşları yapmalarından bu ismi almışlardır.

Uskumru: Adı çok duyulup bilinen, Marmara bölgesine ait olan bir balık türüdür. Ortalama 25-30 cm'ye kadar büyürler. Eti çok lezzetli ve bol bol avlanırlar. Göç yapma özelliği olan balıklar Karadeniz, ege arası göçler yapmıştır. Üreme zamanı şubat- nisan arası olan balıkların dişileri üremeyi, denize 400'e yakın yumurta bırakarak yaparlar. Hamsi, çaça gibi küçük balıkları yiyerek beslenirler. Kendi düşmanları ise kofana ve toriktir. 8-10 yıl yaşayan balıkların ekonomik değeri yüksektir. Uskumrunun kurutulmuşuna çiroz denir. Pek lezzetli bir ete sahip olmayan başka bir türü de Atlantik'te yaşar.

Üzgün: Güzel bir renge sahiptir. Bu özelliğinden dolayı mine balığı diye de anılır. Türkiye denizlerinde yaygın olan üzgün, 25 cm'ye kadar büyür. Sığ sulardan derin sulara inebilir. Karides, deniz kestanesi, yengeç, deniz yıldızı, yosunları yiyerek beslenirler. Sahip olduğu dikenleri ve etinin lezzetsiz olmasından dolayı çok avlanmazlar. Dikenelerinde az da olsa zehir bulunur bu sebepten ekonomik değeri pek yoktur.

Vatoz: Bir köpek balığı türüdür. Farklı farklı türleri tüm dünya denizlerinde bulunur. 1 metreyi aşan boyları vardır. Fazla hareket etmeden derinlerde avlarını beklerler. Üremeleri bahar ve yaz aylarında olur. Bu zamanlarda sahile yaklaşıp dişileri 10-30 yumurta verirler. Vatoz balığının karaciğerinden yağ ve A vitamini üretilir. Eti lezzetli ve ekonomik değeri vardır. Fakat az avlanır.

Yayın: Akar su ve göllerin en uzun yaşayan ve en uzun büyüyen tatlı su balığıdır. En fazla 100 yıl yaşayan yayın balığının boyu da 3 metreye kadar uzayabilir. Yavaş akan suların diplerinde hareket etmeden yaşarlar. Et oburdurlar. Üremeleri mayıs- haziran aylarında olur. Geceleri sessizce yumurtalarını bırakırlar. Tatlı su balıklarının en lezzetlisi oldukları için ekonomi değeri de yüksektir.
21.01.2024 13:01:31
Balık Türleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Balık Türleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Balık Türleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024