Balık Takvimi

Balık takvimi, hangi balığın ne zaman taze ve yenilebilir olduğunu bize bildirir. Balık mevsimi eylül ayında av yasağının kalkmasıyla başlar. Bu aydan itibaren avlanan balıkların en lezzetli dönemleri vardır. Hangi ayda hangi balığı lezzeti ve tazeliğiyle yemeniz gerektiğini öğrenebileceğiniz takvime uyulduğunda, fazla rağbetten dolayı değerli balıkların yavru iken avlanmaları da engellenmiş olur.
Sağlık acısından zengin minerallere sahip olan balık türlerini tüketirken mevsimine de dikkat etmek gerekir. Örneğin, Kış aylarında kefal ve hamsinin tam yağlı olduğu dönemdir. Zamanına göre balıkların pişirilme önerileri de değişebilir.

Balık türlerine göre balık takvimi


Hamsi: Ocak, şubat, kasın ve aralık aylarında hamsinin en lezzetli olduğu dönemdir.

İstavrit: Bütün yıl boyunca bulunan bir balık türü olan istavrit her ay yenilebilir.

Çinekop: Temmuz ve ağustos aylarında en lezzetli olduğu aylardır. Diğer aylarda yenmez.

Sardalya: Sadece haziran, temmuz, ağustos, eylül aylarında yenen balık. Bu aylarda taze ve lezzetlidir.

Lüfer: En lezzetli dönemi ağustos, eylül, ekim aylarıdır. Senenin diğer aylarında da yenilebilir.

Palamut: Yalnızca temmuz, ağustos, eylül aylarında yenilen palamut o aylarda lezzeti tam yerindendir.

Uskumru: Senenin bütün aylarında yenilen balığın en lezzetli olduğu dönem, ekim kasım aylarıdır.

Levrek deniz: Senenin şubat, mart, nisan, mayıs aylarında en taze ve lezzetli haliyle bulunur.

Mezgit: Senede 3 ay bulunan mezgit, şubat, mart, nisan aylarında yenilir.

Barbunya: Yılın bütün aylarında yenilir. En lezzetli olduğu dönemler, ağustos, eylül, ekim aylarıdır.

Tekir: Bütün aylarda bulunur ve yenir. En lezzetli olduğu zaman, eylül ve ekim aylarıdır.

Sarıkanat: Temmuz Ağustos, eylül aylarında lezzetli döneminde tüketilebilir.

Kofana: Bütün aylarda yenilebilir. Lezzetli olduğu aylar, eylül ve kasım aylarıdır.

Kalkan: En lezzetli olduğu dönem, ocak, şubat ve nisan aylarıdır. Mart, mayıs, kasım ve aralık aylarında da yenilebilir.

Mercan: Senenin tüm aylarında bulunduğundan her zaman yenilebilir.

Kolyoz: Tüm aylarda yenilebilir.

Çipura: Yılın bütün zamanında bulunur. Ağustos ve eylül ayları en lezzetli olduğu dönemdir.

Dil balığı: Bütün yıl tüm aylarda yenilebilir.

Torik: Ocak şubat ayları lezzetli olduğu zamandır. Mart ayında da yenilebilir.

Kılıç balığı: Bütün aylarda bulunan kılıç balığının en lezzetli olduğu aylar, ağustos ve eylül aylarıdır.

Akya: Haziran, temmuz, ağustos, eylül ayları en lezzetli olduğu zamandır. Senenin diğer ayları da yenilebilir.

Karagöz: Ekim, kasım aylarına tazesi ve lezzetlisi olan balık, diğer aylarda da bulunur.

İzmarit: Şubat, mart, nisan, mayıs ayları bulunduğu dönemdir ve bu aylarda taze ve lezzetlidir.

Lipsoz: Tüm sezon avlanan balık her ay tüketilebilir.

Pisi: senenin tüm aylarında bulunabilen balık her zaman yenilir.

Mırlan: 12 ay boyunca olan balık her zaman yenilir.

Kırlangıç: Her zaman yenilebilen bir balık türüdür.

Kalamar: Senenin her ayında tercih edilebilir.

Ahtapot: Dilenildiği zaman tercih edilip tüketilir. Her ay bulmak mümkündür.

Sübye: Yılın her ayı bulunan sübye balığı her zaman tüketilebilir.

Karides: Her zaman avlanan karides tüm sene tüketilebilir.
20.01.2024 14:10:42
Balık Takvimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Balık Takvimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Balık Takvimi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024