Balık Sosları

Balık Sosları, sağlığımız için pek çok faydası olan balık, sofralarımızdan kesinlikle uzak kalmaması gereken sağlıklı ve doğal bir besindir. Sofralarımızda sıklıkla yer verdiğimiz leziz balıkları daha lezzetli bir şekilde pişirmek için kullanılan balık sosları da oldukça önemlidir. Peki hangi tür balığa hangi leziz sosun gideceğini biliyor musunuz? İşte balığın çok daha lezzetli olması için kolaylıkla hazırlanabilen sos tariflerini sizlerle de paylaşmak istiyoruz.

Limon Sos İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
  • 2 çay bardağı tavuk suyu
  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 3 çorba kaşığı limon suyu
  • 1 tutam dereotu (İnce kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz

Limon Sos Nasıl Yapılır?


Limon sosu hazırlamak için ufak bir tencereye 2 çay bardağı tavuk suyu, 2 çorba kaşığı mısır nişastası ve 1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu ilave edilerek karışım iyice karıştırılarak harmanlanarak ocağa alınır. Karışım devamlı karıştırılarak kaynaması sağlanır. Ardından kıvam alan sos ocaktan alınarak üzerine 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı karabiber, 3 çorba kaşığı limon suyu, ince kıyılmış dereotu ve tuz eklenip karıştırılır. Hazır hale gelen limon sosu, Özellikle kalkan balığı, kılıç balığı veya somon balığı beraberinde sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Közlenmiş Kırmızı Biber Sosu İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 3-4 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 adet incecik kıyılmış kuru soğan
  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • 4 adet közlenerek temizlenmiş kırmızı köz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz
Közlenmiş Kırmızı Biber Sosu Nasıl Yapılır?

Uygun bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı eklenerek ocağa alınıp ısıtılır.
Isınan yağın üzerine incecik kıyılmış kuru soğan ve ezilmiş sarımsaklar eklenerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından közlenerek dilimlenmiş kırmızıbiber tavaya ilave edilerek birkaç dakika kadar kavrulduktan sonra üzerine 1 su bardağı tavuk suyu eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynayarak kıvam alan sos ocaktan alınır ve bir karıştırıcı yardımıyla püre şekline getirildikten sonra üzerine karabiber ve tuz ilave edilerek sos hazır hale getirilir. Közlenmiş kırmızı biber sosu özellikle karides, ıstakoz ve yengeç benzeri kabuklu deniz mahsulleri ile servis yapılır.

Afiyet olsun.

Löp Etli Balıklar için Sos Gerekli Malzemeleri
  • 1 kâse yoğurt
  • 1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu
  • 1 çay kaşığı kadar hardal
  • 2 adet ince kıyılmış sivri biber
  • 3 adet ince kıyılmış taze soğan
  • 2 tane yumurta
  • 1 çay bardağı ufalanmış bayat ekmek içi ya da galeta unu
  • Yarım çay bardağı rendelenmiş parmesan ya da gravyer peyniri
  • 4 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım kg fileto balık özellikle levrek benzeri bol etli ve beyaz balıklar için
Löp Etli Balıklar için Sos Nasıl Yapılır?

Bir kâsede yoğurt, hardal, dereotu, yeşil soğan, sivri biber karabiber ve tuz iyice karıştırılarak harmanlanır. Ardından fırın 200 dereceye getirilerek ısınmaya bırakılır. Ayrı bir kâsenin içinde galeta unu ve rendelenmiş peynir iyice karıştırılarak harmanlanır. Ayrı bir kâseye ise 2 adet yumurta kırılarak iyice çırpılır. Tüm malzeme ayrı ayrı hazırlandıktan sonra fileto şeklindeki balıklar yaklaşık 2 parmak eninde kesilip ilk olarak çırpılmış yumurtaya ardından ise peynirli galeta ununa bulanır. Tereyağı bir tavanın içine alınıp ocakta yağın erimesi sağlandıktan sonra galeta ununa bulanmış balıklar arkalı önlü çevrilerek yağlanarak fırın kabına alınır. Önceden ısınmaya bıraktığımız fırına balıkları vererek 15-20 dakika civarında pişirilerek fırından alınarak daha önce hazırlanan yoğurtlu ve dere otlu sos eşliğinde servis yapılır.

Afiyet olsun.
20.01.2024 23:23:37
Balık Sosları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Balık Sosları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Balık Sosları"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024