Balık pişirme, birçok yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemler genel olarak ızgarada balık pişirme, fırında balık pişirme, yağda yani tavada balık pişirme, tencerede yani buğlama yöntemiyle balık pişirme, sote etme yani balığı kavurarak pişirme ve haşlama yöntemleriyle balık pişirme işlemi yapılmaktadır. Balık pişirmede kızartmayla balık pişirme yöntemi dışında diğer yöntemler en sağlıklı balık pişirme yöntemlerinden olmaktadır.
Balık pişirmeyi kişiler evlerinin kokacağı için evde balık pişirmeyi uygun görmezler fakat yapılacak küçük bir işlemle balık pişirmede kokunun yok edilmesine olanak sağlanacaktır. Bu yöntem ocak üzerinde limon kabuğunu yakmak ya da bir cezvede sirke kaynatmak, oluşan kötü balık pişirme kokusu sorunu gidermede uygulanacak olan pratik bir çözüm yoludur. Genellikle de tavada pişirilen balıkların kokusunun giderilmesinde oldukça etkili olan yöntem olacaktır. Balık pişirmede dikkat edilmesi gereken büyük balıkların dilimler halinde kızartılması ya da pişirilmesi, küçük balıkların ise bütün olacak bir şekilde kızartılması ya da pişirilmesi dikkat hususu olmaktadır. Balık pişirme genel olarak balığın una bulanmasıyla balığın hem daha lezzetli olması sağlanır hem de balığın tavaya yapışması önlenir. Kızartılacak olan balık, tem, izlenerek iyice yıkanmalıdır ve kâğıt havlu ile kurutularak hazırlanmalıdır.
Balık pişirme, ızgara yaparken yağlı balık seçmekte fayda vardır aksi taktirde balık ızgaraya yapışabilir. Pişirmeden birkaç saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürülüp bekletilirse balık daha lezzetli olacaktır.
Balık pişirirken balığın dağılmaması için pişirilecek olan balığın iki yanının bıçakla çizilmesi gereklidir fakat bu yöntem balığın suyunun azalmasına sebep olacaktır. Balığın hızlı pişmesi için balığı parçalara bölerek şişe takılmasıyla hızlı bir şekilde balığın hazırlanması sağlanacaktır. Balık pişirme fırında yapıldığında fırının 180 derecede ısıtılmasıyla bir fırın kabı içerisinde balığın bazı sebzelerle birlikte pişirilmesi sağlanır. Balık, yüksek dereceli fırında içine hiçbir şey eklenmeden de pişirilebilir. Balık pişirme doğru bir şekilde yapıldığında, fırında hazırlanan balığın dış yüzeyi çıtır çıtır olur ve balık suyunu kaybetmeden lezzetli bir şekilde pişmiş olacaktır. Balık pişirmede kavurma yönteminde kalın bir tabana sahip olan ve içi yapışmaz malzemeyle kaplı olan tavanın içi hafif yağlanarak tava iyice kızdırılır ve sonra hazırlanan balıklar her bir yüzü 4 dakika süreyle çevrilerek sote edilmektedir. Bu pişirme yönteminde tereyağı kullanılmamalıdır çünkü tereyağı balığın yüzeyinin yanmasına neden olacaktır. Balık eti çok hassastır ve fazla pişirmemek gereklidir. Balığın kısa bir sürede pişmesiyle balık içerisinde bulunan Omega 3 yağı balığın sağlıklı bir şekilde pişmesine olanak sağlar.
Balık Pişirme Yöntemleri Nelerdir?
Izgara Yöntemiyle Pişirme: bu pişirme yönteminde büyük ve yağlı olan balıkları seçmekte fayda vardır. Aksi taktirde balıklar ızgaraya yapışır. Balığı ızgarada pişirmeden birkaç saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürerek bekletildiğinde balık daha lezzetli olacaktır. Bu yöntem balığın için için pişmesine olanak sağlar fakat ızgara yaparken sürekli olarak yelpaze yapmak balığın yanmasına neden olacaktır. Bu hususta dikkatli davranmak gerekir.
Kızartma Yöntemiyle Pişirme: Balıkların kızartma yöntemi evlerimizde sıklıkla yapılan bir yöntem olmasıyla bilinmektedir. Genellikle küçük balık türleri bu yöntemle pişirilir. Fakat kızartma yöntemi pek de tavsiye edilmeyen bir yöntem olmaktadır. Balığın yağda kızarması özellikle de kızartılan balık da yağlıysa oldukça ağır bir etki oluşturacak ve mideye zarar verecektir. Fakat yine de bu yöntemle balık pişirmeye niyetliyseniz güzel bir şekilde içi temizlenen balıkları bol suyla yıkayıp sonra süzgeçte süzülmesini bekledikten sonra una bulayıp yağ koyulan ve kızdırılan bir tavada pişirebilirsiniz.
Sığ Kızartma Yöntemiyle Pişirme: Sığ kızartma yöntemiyle balık pişirmede yapışmaz tavanın içerisine zeytinyağı ilave ederek pişirme sağlanır. Balık, sığ bir yağ tabakasının üzerinde pişmelidir yani zeytinyağını fazla kullanmak gerekir. Bu pişirme yönteminde uygun olan tavanın seçilmesi önemli bir husus olmaktadır.
Tütsüleme Yöntemiyle Pişirme: Tütsüleme yöntemiyle balık pişirmede öncelikle yağlı balıkların seçilmesi daha uygun olacaktır. Tütsüleme yöntemiyle pişirmede kullanılacak olan balık türleri genel olarak mersin balığı, alabalık, istavrit, uskumru, lüfer, sardalya, yılan balığı tercih edilmelidir. Yağsız balıklar kullanıldığında balıkta kuruma ve sertleşme çok fazla olacaktır.
21.01.2024 08:09:15
Balık Pişirme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Merhaba ben balık buğulama yapmak istiyorum buharda mı pişmesi gerek fotonda mı? tarifteki hangisi balık buğulama ya giriyor yardımcı olur musunuz? Örsel . 20.09.2018 09:29:15
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024