Balık Pişirme

Balık pişirme, birçok yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemler genel olarak ızgarada balık pişirme, fırında balık pişirme, yağda yani tavada balık pişirme, tencerede yani buğlama yöntemiyle balık pişirme, sote etme yani balığı kavurarak pişirme ve haşlama yöntemleriyle balık pişirme işlemi yapılmaktadır. Balık pişirmede kızartmayla balık pişirme yöntemi dışında diğer yöntemler en sağlıklı balık pişirme yöntemlerinden olmaktadır.
Balık pişirmeyi kişiler evlerinin kokacağı için evde balık pişirmeyi uygun görmezler fakat yapılacak küçük bir işlemle balık pişirmede kokunun yok edilmesine olanak sağlanacaktır. Bu yöntem ocak üzerinde limon kabuğunu yakmak ya da bir cezvede sirke kaynatmak, oluşan kötü balık pişirme kokusu sorunu gidermede uygulanacak olan pratik bir çözüm yoludur. Genellikle de tavada pişirilen balıkların kokusunun giderilmesinde oldukça etkili olan yöntem olacaktır. Balık pişirmede dikkat edilmesi gereken büyük balıkların dilimler halinde kızartılması ya da pişirilmesi, küçük balıkların ise bütün olacak bir şekilde kızartılması ya da pişirilmesi dikkat hususu olmaktadır. Balık pişirme genel olarak balığın una bulanmasıyla balığın hem daha lezzetli olması sağlanır hem de balığın tavaya yapışması önlenir. Kızartılacak olan balık, tem, izlenerek iyice yıkanmalıdır ve kâğıt havlu ile kurutularak hazırlanmalıdır.

Balık pişirme, ızgara yaparken yağlı balık seçmekte fayda vardır aksi taktirde balık ızgaraya yapışabilir. Pişirmeden birkaç saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürülüp bekletilirse balık daha lezzetli olacaktır.
Balık pişirirken balığın dağılmaması için pişirilecek olan balığın iki yanının bıçakla çizilmesi gereklidir fakat bu yöntem balığın suyunun azalmasına sebep olacaktır. Balığın hızlı pişmesi için balığı parçalara bölerek şişe takılmasıyla hızlı bir şekilde balığın hazırlanması sağlanacaktır. Balık pişirme fırında yapıldığında fırının 180 derecede ısıtılmasıyla bir fırın kabı içerisinde balığın bazı sebzelerle birlikte pişirilmesi sağlanır. Balık, yüksek dereceli fırında içine hiçbir şey eklenmeden de pişirilebilir. Balık pişirme doğru bir şekilde yapıldığında, fırında hazırlanan balığın dış yüzeyi çıtır çıtır olur ve balık suyunu kaybetmeden lezzetli bir şekilde pişmiş olacaktır. Balık pişirmede kavurma yönteminde kalın bir tabana sahip olan ve içi yapışmaz malzemeyle kaplı olan tavanın içi hafif yağlanarak tava iyice kızdırılır ve sonra hazırlanan balıklar her bir yüzü 4 dakika süreyle çevrilerek sote edilmektedir. Bu pişirme yönteminde tereyağı kullanılmamalıdır çünkü tereyağı balığın yüzeyinin yanmasına neden olacaktır. Balık eti çok hassastır ve fazla pişirmemek gereklidir. Balığın kısa bir sürede pişmesiyle balık içerisinde bulunan Omega 3 yağı balığın sağlıklı bir şekilde pişmesine olanak sağlar.

Balık Pişirme Yöntemleri Nelerdir?

  • Izgara Yöntemiyle Pişirme: bu pişirme yönteminde büyük ve yağlı olan balıkları seçmekte fayda vardır. Aksi taktirde balıklar ızgaraya yapışır. Balığı ızgarada pişirmeden birkaç saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürerek bekletildiğinde balık daha lezzetli olacaktır. Bu yöntem balığın için için pişmesine olanak sağlar fakat ızgara yaparken sürekli olarak yelpaze yapmak balığın yanmasına neden olacaktır. Bu hususta dikkatli davranmak gerekir.
  • Kızartma Yöntemiyle Pişirme: Balıkların kızartma yöntemi evlerimizde sıklıkla yapılan bir yöntem olmasıyla bilinmektedir. Genellikle küçük balık türleri bu yöntemle pişirilir. Fakat kızartma yöntemi pek de tavsiye edilmeyen bir yöntem olmaktadır. Balığın yağda kızarması özellikle de kızartılan balık da yağlıysa oldukça ağır bir etki oluşturacak ve mideye zarar verecektir. Fakat yine de bu yöntemle balık pişirmeye niyetliyseniz güzel bir şekilde içi temizlenen balıkları bol suyla yıkayıp sonra süzgeçte süzülmesini bekledikten sonra una bulayıp yağ koyulan ve kızdırılan bir tavada pişirebilirsiniz.
  • Sığ Kızartma Yöntemiyle Pişirme: Sığ kızartma yöntemiyle balık pişirmede yapışmaz tavanın içerisine zeytinyağı ilave ederek pişirme sağlanır. Balık, sığ bir yağ tabakasının üzerinde pişmelidir yani zeytinyağını fazla kullanmak gerekir. Bu pişirme yönteminde uygun olan tavanın seçilmesi önemli bir husus olmaktadır.
  • Tütsüleme Yöntemiyle Pişirme: Tütsüleme yöntemiyle balık pişirmede öncelikle yağlı balıkların seçilmesi daha uygun olacaktır. Tütsüleme yöntemiyle pişirmede kullanılacak olan balık türleri genel olarak mersin balığı, alabalık, istavrit, uskumru, lüfer, sardalya, yılan balığı tercih edilmelidir. Yağsız balıklar kullanıldığında balıkta kuruma ve sertleşme çok fazla olacaktır.

21.01.2024 08:09:15
Balık Pişirme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Balık Pişirme Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Balık Pişirme"
Merhaba ben balık buğulama yapmak istiyorum buharda mı pişmesi gerek fotonda mı? tarifteki hangisi balık buğulama ya giriyor yardımcı olur musunuz?
Örsel . 20.09.2018 09:29:15

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024