Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette olmasıdır. Akya balığı, yağsız ette olması nedeniyle çok çabuk kurur. Bu sebeple balık pastırması yaparken akya balığı tercih edilir.
Balık pastırması genellikle meze olarak tercih edilir.
Yapımı kolay ve tadı oldukça lezzetli olan balık pastırmasının yapımında bazı püf noktalar vardır.
Balık Pastırması Yapımının Püf Noktaları
Balık pastırması hazır hale geldiği zaman çok yumuşak olmalıdır.
Balık pastırmasının tuzu iyi ayarlanmalıdır. Aksi takdirde istenilen sonuç elde edilemez.
Pastırma yapılacak balığın kanı iyice temizlenmelidir ve 1 gün suda bekletilmelidir.
Suda 1 gün bekletilen akya balığı, balık pastırması yapılacağı zaman soğuk suyla iyice yıkanmalıdır.
Balık pastırması yapımında kullanılacak olan çemen kaliteli olmalıdır, aksi takdirde kötü koku yapabilir.
Balık pastırmasının en az 40 gün kurumaya bırakılması gerekir.
Balık Pastırması için Gerekli Malzemeleri
Çemen
1 paket kaya tuzu
1 adet 10 kiloluk akya balığı
Balık Pastırması Nasıl Yapılır?
Balık pastırması yapmaya akya balığını kılçıklarından ayırmakla başlayın. Akya balığının 3 adet filetosunu çıkartın ve 1 gün soğuk suda bekletin. Suda bekleyen filetoları kanlarından temizleyin ve detaylı bir şekilde yıkayın.
Balıkları döverek yassı hale getirin. Filetoların üzerine 1 paket kaya tuzunu serpin. Tuzu filetolara yedirin ve 1 hafta güneşli bir ortamda beklemeye bırakın. 1 hafta sonunda filetoları tekrar soğuk suyla yıkayın ve filetoları 1 gün soğuk suda bekletin. Filetoları bir bezle kurulayın ve üzerini çemenle kaplayıp tekrar güneş alan bir ortamda bekletip, kurumaya bırakın. Kurumaya bırakılan balıkların hava alan ortamda muhafaza edilmesine dikkat edin. Çemen ele yapışmayacak kıvama geldiği zaman, balık pastırması hazırdır. Balık pastırması ince dilimler halinde kesilir.
21.01.2024 10:59:56
Balık Pastırması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Merhabalar ben daha önce hic balık pastırma yapmadım fakat tadına bakmıştım çok beğendim. Bu nedenle evde yapmaya karar verdim. Acaba bu balık da bulamayınca başka bir balık türü ile yapar isek olur mu bilgi verir misiniz Münib . 24.10.2018 17:01:25
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024