Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette olmasıdır. Akya balığı, yağsız ette olması nedeniyle çok çabuk kurur. Bu sebeple balık pastırması yaparken akya balığı tercih edilir.

Balık pastırması genellikle meze olarak tercih edilir.
Yapımı kolay ve tadı oldukça lezzetli olan balık pastırmasının yapımında bazı püf noktalar vardır.

Balık Pastırması Yapımının Püf Noktaları

  • Balık pastırması hazır hale geldiği zaman çok yumuşak olmalıdır.
  • Balık pastırmasının tuzu iyi ayarlanmalıdır. Aksi takdirde istenilen sonuç elde edilemez.
  • Pastırma yapılacak balığın kanı iyice temizlenmelidir ve 1 gün suda bekletilmelidir.
  • Suda 1 gün bekletilen akya balığı, balık pastırması yapılacağı zaman soğuk suyla iyice yıkanmalıdır.
  • Balık pastırması yapımında kullanılacak olan çemen kaliteli olmalıdır, aksi takdirde kötü koku yapabilir.
  • Balık pastırmasının en az 40 gün kurumaya bırakılması gerekir.

Balık Pastırması için Gerekli Malzemeleri

  • Çemen
  • 1 paket kaya tuzu
  • 1 adet 10 kiloluk akya balığı

Balık Pastırması Nasıl Yapılır?


Balık pastırması yapmaya akya balığını kılçıklarından ayırmakla başlayın. Akya balığının 3 adet filetosunu çıkartın ve 1 gün soğuk suda bekletin. Suda bekleyen filetoları kanlarından temizleyin ve detaylı bir şekilde yıkayın.
Balıkları döverek yassı hale getirin. Filetoların üzerine 1 paket kaya tuzunu serpin. Tuzu filetolara yedirin ve 1 hafta güneşli bir ortamda beklemeye bırakın. 1 hafta sonunda filetoları tekrar soğuk suyla yıkayın ve filetoları 1 gün soğuk suda bekletin. Filetoları bir bezle kurulayın ve üzerini çemenle kaplayıp tekrar güneş alan bir ortamda bekletip, kurumaya bırakın. Kurumaya bırakılan balıkların hava alan ortamda muhafaza edilmesine dikkat edin. Çemen ele yapışmayacak kıvama geldiği zaman, balık pastırması hazırdır. Balık pastırması ince dilimler halinde kesilir.
21.01.2024 10:59:56
Balık Pastırması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Balık Pastırması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Balık Pastırması"
Merhabalar ben daha önce hic balık pastırma yapmadım fakat tadına bakmıştım çok beğendim. Bu nedenle evde yapmaya karar verdim. Acaba bu balık da bulamayınca başka bir balık türü ile yapar isek olur mu bilgi verir misiniz
Münib . 24.10.2018 17:01:25

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Sazan Balığı

Sazan Balığı, Balık türleri arasında lezzetli olması nedeniyle sürekli tercih edilen sazan balığı sazangiller familyası grubunda yer almaktadır. Sazanların b...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024