Balık Hastalıkları

Balık hastalıkları su altı dünyasının bu harika canlılarının bize yaşattığı zevkler denli onların daha iyi yaşayabilmeleri amaçlı birtakım gereksinimleri meydana geldiğini da unutmamalıyız. Her balığın nasıl ayrı bir çekiciliği varsa, hijyenik olabilmeleri amaçlı de yapılarına uyumlu ayrı ortamlara ihtiyaçları vardır.

Öncelikle beslediğimiz balığın platform gereksinimlerini bilmeli ve akvaryumun biyolojik dengesini (PH-GH.
) onların aradığı düzeyde ayarlamalıyız. İşte akvaryumunuz da sık sık görebileceğiniz hastalık türlerinden bazıları;

Beyaz benek: Çok Fazla sık rastlanan ve tedbir alınmazsa kısa sürede yaygınlaşan bir hastalıktır. Bu hastalıkta balığın vücudu minik beyaz lekelerle kaplanır. İyileştirme amaçlı ilk olarak ısıyı sabit tutmak ve piyasada kolayca temin edebileceğimiz ilaçları kullanmamız gerekir.

Oodınıum: Kuyruk ve kanatlarda çürümeyle başlar ve ağır ağır bu kısımlarda parçalanmaya yol açar. Gövdeye ilerlediğinde ise bu sağlık sorunu iyileştirme eylemek ise çok fazla kolay değildir. İyileştirme amaçlı Oodınium ilaçları kullanışlı.

Mantar: Çoğunlukla yaralanmış balıklarda gözüken ve balığın yaralanmış ve hırpalanmış bölgelerinde başlayan bir hastalıktır. Kısa sürede kök salıp vücutta pamukçuklar oluşturmaya başlar. İyileştirme amaçlı petshoplardaki mantar ilaçlarından faydalanılabilir.

Not: Hasta balıklarınızın tedavilerinde kullanılmak üzere minik bir akvaryum temin etmenizi öneririz.
Bu sayede hastalığın tüm balıklarınıza bulaşmasını engelleyebilirsiniz. Hijyenik bir akvaryum ve hijyenik balıklar, her akvaryum severin basit dileklerinden biridir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi balık hastalıklarında da erken müdahale çok fazla önemlidir. Bu sebeple balıklarımızın normal davranışlarındaki değişiklikler üstünde önemle durulmalıdır.

Sağlığı bozulan balığı tanımak çok fazla kolaydır. Balık türüne has renk ve davranışları yitirir. Renkleri solar, iştahını kaybeder, çevresi ile ilgisi azalır, hareketleri anormalleşir. Hastalık unsuru akvaryuma spontane girmez. Onları akvaryuma biz kendi ellerimizle, akvaryumun içine koyulan hastalıklı bir balık, temiz olduğundan emin olunmayan yem ya da bitki gibi elemanlarla sokarız. Netice olarak balıklarımıza sağladığımız platform ve besin onların sağlıklarını bozacak nitelikte olmamalıdır.

Bir akvaryumda hastalık oluşturabilecek etkenler nelerdir?

  • Akvaryumda kapasitesinden çok fazla balık beslenmesi.
  • Akvaryum şartlarını beslediğimiz balıkların hayat şartlarını ezbere planlamamız ya da koşulların sabit tutulamaması.
  • Hayat şartları (Isı, ışık, pH, sertlik. Gibi) çok fazla çeşitli meydana gelen balıkları bir arada besleme çabaları.
  • Temizliğinden emin olunmayan işlek ya da kuru yemler.
  • Hata iyileştirme.
  • Akvaryuma el ile müdahale.
  • Dağınık ve yetersiz havalandırma.
  • Hata besleme.
  • En önemlisi de alakasızlık
Akvaryumda bir hastalık fark ettiğimiz zaman yapmamız gerekli olan ilk şey hastalık balıkların hepsinde değilse hasta balığı diğerlerinden ayırıp hastalığın sebeplerini araştırmaktır. Bu araştırmayı da kendimize birtakım sualler sorarak yapabiliriz:
  • Akvaryuma son vakitlerde yepyeni balık ya da bitki koydum mu?
  • Suyun hali nasıl? Duru mı, bulanık mı? PH'ı ve sertliği nasıl?
  • Balıkların beslenmelerinde bir sıkıntı var mı? Son vakitlerde çeşitli bir yem verdim mi? Yemin bütünü yeniyor muydu yoksa dibe çöken yem var mıydı?
  • Bitkilerin hali nedir? Akvaryumda salyangoz gibi kabuklular var mı?
  • Akvaryum aksesuarlarımız düzgün çalışıyor mu? Şartları sabit tutabiliyor muyum?
  • Hasta balık akvaryumda diğer balıklar açısından huzursuz ediliyor muydu?
  • Su değişimleri itinalı olarak aksatılmadan yapıldı mı?
  • Akvaryum doğrudan güneş ışığı alıyor mu? (Şayet alıyorsa bu çokça alg oluşumu ve suyun ısısında dalgalanmalara sebep olacaktır.
  • En mühim sorulardan bir tanesi de hastalık ya da olumun ayni tur balıkta mı yoksa tüm türlerde mi olduğudur.
Bütün bu ve gibi sorulara verdiğimiz cevaplardan daha sonra iş yalnızca güvenilir bir kaynağa (Daha deneyimli bir tanesi, akvaryumcunuz, kitaplar. Gibi) ya da tecrübelerinize başvurup hastalığın adını koymaktır.
23.01.2024 03:08:30
Balık Hastalıkları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Balık Hastalıkları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Balık Hastalıkları"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024