Ayı Balığı

Ayı Balığı, Deniz ve aynı zamanda karada da yaşayabilen ve yüzgeç ayaklı etçil bir memeli olan fok balıkları, ülkemizde ayı balığı olarak da bilinmektedirler. Genellikle Kuzey Kutbu, Atlantik ve Pasifik okyanuslarında yaşayan foklar, Marmara ve Akdeniz'de de görülebilmektedir.

Fok balıklarının ağırlığı 90 kilogramdan 40 tona kadar olabilmektedir ve türlerine göre boyları da 2-6 metre arasında değişebilmektedir.
Bilinen 18 türü bulunan fok balıkları yaklaşık olarak 25-30 yıl arası yaşamaktadırlar. Yuvarlak bir başa ve iri gözlere sahip olan fok balıklarının dudakları ise sert ve iri kıllarla örtülü olmaktadır.

Dış kulakları bulunmayan gerçek fokların ön ve arka ayakları yüzgeç şeklinde ve tabanları kıllıdır. Ayrıca, akciğer solunumu yapan fok balıklarının derilerinin altında soğuktan korunmalarını sağlayan bir yağ dokusu bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, fok balıklarının ıslanmama sebebi de derilerinin yağlı kıllar ile kaplı olmasından kaynaklanmaktadır.

Fok balıkları iki ayrı familyadan meydana gelmektedir ve phocidae familyasına ait olan fok balıkları ilk gurubu oluşturmaktadır. Kuzey Yarımkürede yaşayan bu foklar gerçek foklardır. Bu ilk gurubun içerisinde Sibirya foku, Baykal foku, sakallı fok ve halkalı fok balığı cinsleri bulunmaktadır. Birinci guruptaki fokların ayakları uzunluk bakımından birbirine eşittir ve bu ayaklarında kuvvetli tırnakları bulunmaktadır.

Monachiae familyasına ait olan deniz fili ve deniz leoparı ise ikinci gurubu oluşturmaktadır.
Bu gurupta bulunan fok balıklarının birinci guruptaki fok balıklarında göre bazı değişiklikler bulunmaktadır. İkinci guruptaki fok balıklarının ayak uzunlukları birbirinden farklıdır ve tırnakları da zayıftır. Genellikle açık denizlerde bulunan buz dağlarının üzerinde, koy ve körfezlerde yaşayan bu fok balıkları, dinlenmek, uyumak ve kıl değiştirmek için ise karalara çıkmaktadırlar. Genellikle yaşamlarını tropik bölgelerde, ılıman bölgelerde ve kutup bölgelerinde sürdüren 18'e yakın fok balığı türü bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, fok balıklarının tatlı suda yaşayan nadir çeşitleri ise genellikle Baykal Gölünde bulunmakta ve küçük balık çeşitleri ile deniz yumuşakçalarından beslenmektedir.

Fok Balığı (Ayı balığı) Üremesi: Üreme zamanı gediğinde, fok balıkları karaya çıkmaktadırlar ve koloni toplulukları meydana getirmektedirler. Çok kıskanç olan erkek fok balıkları zaman zaman böğürme sesleri çıkarıp dişi fok balıklarına yabancı erkek fokların yaklaşmasını engellemekte ve bu sebeple erkek fok balıkları arasında zaman zaman kavga bile çıkabilmektedir.

Dişi fok balıkları genel olarak yavrularını ilkbahar aylarında nisan başlarında dünyaya getirmektedirler. Dünyaya gelen yavru fok balıklarının boyu yaklaşık 60 santim, ağırlığı ise 4,5 kilogram olmaktadır. Yeni doğan yavru fokların uzun beyaz tüylerle kaplı vücudu bulunmaktadır ve daha sonra bu tüylerin yerini kısa tüyler almaktadır. Yeni doğan yavru foklar, ilk 3 ay boyunca, %50 yağlı olan anne sütü ile beslenmektedirler ve iki yaşına geldiklerinde erginleşmektedirler.

Bazı fok balıkları denizin 400 metre derinine dalabilmektedir. Bu fok balıkları denizin altında ortalama 20-40 dakika kadar kalabilmektedir. Su içerisindeyken burun delikleri kapalı olan fok balıklarının katil balina, kutup ayısı, kutup tilkileri ve avcılar gibi düşmanları bulunmaktadır.

Suda, burun deliklerini sıkıca kaparlar. Fokların en büyük düşmanı, katil balina, kutup ayısı, kutup tilkileri ve avcılardır. Eskimolar tarafından avlanan fok balıklarının kürkleri elbise, çanta, çadır yapımında kullanılır. Yağı ise fener ve lambalarda yakılır. Genç fokların eti ise yiyecek olarak kullanılır. Kutup ayısı gibi memeli hayvanlarda olduğu gibi, fok balıklarında da çok miktarda A vitamini vardır.

Ehlileştirmeleri kolay olan kutup ayılarının bir kısmı sirklerde kullanılmakta bir kısmı ise elbise ve çanta için kürklerinden, fener ve lambalarda kullanılmak üzere yağlarından ve genç fokların A vitamini yönünden oldukça zengin olan etinden faydalanabilmek amacıyla avcılar tarafından vurulmakta olduğundan fok balıkları, günümüzde nesli tükenmekte olan hayvanlar arasındadır.
19.01.2024 12:59:44
Ayı Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ayı Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Ayı Balığı"
Ayı balığının tipini merak ediyordum ve baktığımda bildiğimiz fok balığı olduğunu gördüm. Bu balık fok balığı ile aynı mı yoksa tamamen farklı farklı hayvanlar mıdır? Bu hayvanların daha çok suda mı yoksa kara da mı yaşadığını da merak ediyorum?
Oyman . 04.10.2018 23:17:19

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024