Alabalık

Alabalık, Amatör balıkçılığın gözdesi olarak bilinen bir tür olarak adlandırılmaktadır. Avlamak ve av yerlerini bulmak oldukça zordur. Alabalıklar genel olarak sıcaklık derecesi 10-15 arası olan berrak, soğuk ve bol oksijenli sularda yaşayan, yüzgeçleri dikensiz, oldukça hareketli, pulları oldukça küçük ve iç sularda lezzet bakımından oldukça lezzetli etçil hayvanlardır.
Amatör tatlısu olta balıkçılığın gözdesi olarak kabul edilmektedir. Alabalıkların avı oldukça zordur. Aynı zamanda alabalıkların yaşadıkları yeri bulmak da zaman alacaktır ki; alabalık ustaları av yerlerini bu sebepten kimseyle paylaşmak istemezler.

Alabalık Türleri


Abant Alası; Bolu bölgesine özgü ve sadece Abant gölünde bulunan tür olarak bilinmektedir. Lakin Abant gölü civarındaki göllerde de bulunmaktadır. Abanta 100 km mesafede bulunan Beypazarı Karagölde de Abant alasına benzer bir alabalık bulunmaktadır. Vücudu açık kahverengi üst kısmı ise siyah ve iri siyah benekler ile kaplıdır. Kuyruk yüzgeci diğer alabalıkların aksine çatal şeklindedir. Abant alası maksimum 1 kg ağırlığında bulunabilir. Genel olarak yakalananlar ise 250 gr ağırlığındadır.

Deniz Alası; Günümüzde tatlı sularda üreyip denizlerde büyüme sağlayan tek tür olarak bilinmektedir. Doğu Anadolu'dan Karadeniz'e dökülen nehir ve tüm Karadeniz sahillerinde oldukça sık rastlanmaktadır. Genel olarak vücutları zeytin yeşili üst bölgeleri ise sarımsıdır. Yan kısımları ise daha açık bir renk olup, alt kısımları beyazdır.
Sırtlarındaki yüzgeçlerinde siyah benekler bulunmaktadır. Genel olarak tatlı sularda avlanılmaktadır.

Dere-Dağ Alası; Balıkçı tezgâhlarında bulunması zor olan tek türdür. Tam anlamıyla bir dere balığıdır ve hayatının birçoğunu derelerde geçirmektedir. Eti en lezzetli olan iç su balıklarının başında gelir. Oldukça güçlüdürler. Oksijeni bol olan soğuk suları tercih etmektedirler. Solungaçlarından kuyruğuna kadar olan gövdesinde kırmızı benekleri bulunmaktadır. Etçil bir balık olduğundan sulardaki kabuklu canlıları, sinek larvaları ve diğer balıkların yavruları ile beslenmektedirler. Günümüzde yakalananlar arasında en büyüğü 25 cm olup, 250 gr ağırlığındadır.

Kafkas Alası; Yurdumuzun Doğu Anadolu bölgesinde bulunan nehir ve akarsularda bulunmaktadırlar. Aras nehri ve çevresindeki akarsularda ise oldukça sık karşılaşılmaktadır. Vücudunun yan kısmı ve sırt bölgesine doğru kısmının etrafı kahverengidir. Orta kısmı ise siyah noktalı benekler ile kaplı olduğu bilinmektedir. Karın bölgesi gümüş ve parlak bir renk içermektedir ve ayrıca gözleri oldukça iridir.

Gökkuşağı Alası; En tanınmış ve en çok avlanılan tür olarak bilinmektedir. Adı ise bedeninin yanlarından ilerleyen kırmızı ve pembe kuşaktan kaynaklanmaktadır. Üreme dönemlerinde erkeklerde bu kuşak oldukça göz alıcıdır. Baş ve vücudunun yan kısımları, sırt, kuyruk ve yüzgeçleri küçük olup, siyah benekler ile kaplıdır. Hızlı gelişmektedirler. Bu tür insan eli ile yapılan bir tür olarak bilinmektedir. Tüm dünyada yetiştiriciliği oldukça yaygındır ve aynı zamanda potansiyel olarak tehlikeli bir tür olarak bilinmektedir.
21.01.2024 19:46:53
Alabalık ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Alabalık Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Alabalık"
Ben balık yemeyi çok seviyorum. Haftada bir kaç kere balık alıp evde ailece tüketerek de sağlıklı besleniyoruz. Hafta sonu işçileri bizim buraların çaylarında balık tutmaya gitmişler ve alabalık tutmuşlar. Babada biraz paketleyip getirmişler. Akşam eve gittiğimde bir güzel içini temizleyip, dışlayıp fırında pişireceğim. Sosun içerisine hangi baharatlar eklenir?
Fatma . 31.10.2018 08:39:33

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir, yayın balığı ülkemizde pek de yaygın olarak tüketilen bir balık türü değildir. Bundan dolayı yayın balıkları nasıl pişirileceği...
Devamını Oku

Turna Balığı Nasıl Pişirilir

Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından e...
Devamını Oku

Tirsi Balığı

Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marma...
Devamını Oku

Challenger Köpek Balığı

Challenger köpek balığı, bu balık tatlı su köpek balığı türüdür. Doğal yaşama alanı Güneydoğu Asya bu tatlı su köpek balığı akvaryum orta...
Devamını Oku

Balık Küspesi Nasıl Yapılır

Balık Küspesi Nasıl Yapılır, balık küspesi tatlı su balıkları avlanmasında kullanılan yöntemdir. Balık avlamak, hobilerimiz arasında ilk sırada yer almaktadı...
Devamını Oku

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir

Fırında sazan balığı nasıl pişirilir, balık türlerinden en lezzetli olanlarından biridir sazan balığı ve en çok da fırında yapılanı tercih edilir. Fırında ço...
Devamını Oku

Karakulak Balığı

Karakulak Balığı, diğer bir adı da minekop balığı olan balığın yurdumuzda ise yöresel konulan isimler olan karakulak balığı ayrıca kötek balığı olarak d...
Devamını Oku

Köpek Balığı Karaciğer Yağı

Köpek balığı karaciğer yağı, insan dokusunda da az miktarda olan, yüksek oranda saf ve çoklu doymamış hidrokarbon sıvısı olan squalene adlı maddeyi barı...
Devamını Oku

Tavuk Balığı

Tavuk Balığı, Balık çeşitleri oldukça çok olup sayılamayacak kadar çoktur. Fakat balıkların bazıları yemeklerde oldukça lezzetli olan bazıları ise yenilmesi ...
Devamını Oku

Karagöz Balığı

Karagöz balığı, sparidae familyası mensubu olan bir balık türü olarak bilinmektedir. Bu balık kış mevsiminde yani ocak aylarında yaygın olarak görülür. ...
Devamını Oku

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı, Bilim ismi Diplodus sargus olan bir balık türüdür. Karagöz balığının yakın akrabası olan, ondan farkı sadece vücudunda 6-7 adet kahvemsi veya ...
Devamını Oku

Melanur Balığı

Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 c...
Devamını Oku

Orkinos Balığı

Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da...
Devamını Oku

Elektrik Balığı

Elektrik balığı, aslında son derece tehlikeli bir balık türüdür. Genellikle insanlar elektrik balığının her ne olursa olsun bu kadar tehlikeli olacağını...
Devamını Oku

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır

Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır, Balık etini terbiyeleme, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için yapılır. Balıketi terbiyeleme de kullanılan...
Devamını Oku

Ciklet Balığı

Ciklet balığı, genel olarak süs balıkları arasında akvaryumlarda en sık karşılaşılan ve görünüm itibariyle diğer balık türlerinden farklı, çekici bir ba...
Devamını Oku

Mangalda Balık

Mangalda Balık, Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini mangalın başında bulmaktadır. Mangalda et, tavuk ve balık gibi türler çok sık tercih edilm...
Devamını Oku

Sarpa Balığı

Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunu...
Devamını Oku

Mercan Balığı

Mercan balığı, Eti çok lezzetli olmakla beraber mercan balığı genellikle denizlerin kayalık ve taşlık bölgelerinde görülür. Yılın her mevsiminde avl...
Devamını Oku

Balık Pastırması

Balık pastırması, Ege Denizi'nin büyük balıklarından olan akya balığının çemenle birleştirilmesiyle elde edilir. Bu balığın en büyük özelliği, yağsız ette ol...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yayın Balığı Nasıl Pişirilir
Turna Balığı Nasıl Pişirilir
Tirsi Balığı
Challenger Köpek Balığı
Balık Küspesi Nasıl Yapılır
Son Forum Konuları
Balık Hastalıkları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024