{ "title": "Zargana Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/zargana-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 00:39:54", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Zargana Balığı, Tam bir ticaret balığı olan zargana balıkları günümüzde insanların pişirip yemek amacı ile aldıkları bir balık türü haline gelmiştir. Bu balıklar oldukça uzun boylara sahip, uzun ve sivri bir burna sahiptir. Tuzlu su balığı olan zargana balığı, günümüzde denizlerde çok sık karşılaşabileceğimiz balık türleri arasına girmiştir. Genellikle kendisinden küçük balıkları avlayarak hayatını sürdüren zargana balığı, etçil bir balık olarak değerlendirilmiştir. Zargana balığının asıl uzunluğunu duyan birçok insan oldukça şaşırmaktadır. Çünkü zargana balıkları altmış cm ve bir metre arasında ortalama bir boy uzunluğuna sahiplerdir. Bu kadar uzunluktaki bir balığın görünümünü siz düşünün. Üstelik bu balık uzunluğunun yanında oldukça zayıf ve incedir. Bu mükemmel uzunluktaki balığın ömrü de yine duyan insanları ilk başta şaşırtır. Çünkü zargana balıkları yapılan araştırmalara göre yaklaşık olarak 18 yıl kadar uzun bir süre yaşamını sürdürebilmektedir. Genellikle ılıman denizlerde varlığını koruyan bu balık türü, çok sık olduğu için birçok balıkçı tarafından av hedefi olurlar. Bunun yanında etinin lezzeti ve fiyatının ucuzluğu nedeni ile zargana balığı insanlar tarafından tüketilmektedir.

Oldukça uzun bir vücut yapısına rağmen oldukça hızlı bir şekilde hareket eden bu balığın bu özelliği aslında tam bir avantajdır. Çünkü aniden hızlanabilen bu balık bu sayede avlarını çok daha rahat bir şekilde yakalar ve yer. Bu nedenle çok daha kolay bir hayat sürebilir. Bu balık aynı zamanda denizlerde sudan sıçrayarak yükselebilir. Bu da tabi ki bu balığı yiyebilen balıklardan kaçarken daha hızlı kaçmasını sağlayarak av olmaktan kurtarmaktadır. İşte bu nedenle zargana balığının nesli hala tehlike altına girmeden devam etmektedir. En çok üreme dönemleri sonbahar ayları ve ilk bahar ayları olan zargana balığının her üremesinde toplam otuz bin kadar yumurta çıkmaktadır. Tabi ki bu yumurtalardan birçoğu beyazlaşarak mantara dönüşür. Fakat her ne kadar bu yumurtalar yaşayamasa da birçok yumurta çıkar ve yeni zargana yavruları ortaya çıkar. Yavaş yavaş insanlar tarafından daha fazla tüketilmeye başlayan bu balık türü ılıman ve sıcak kıyılarda yaşamayı sevdiği için özellikle yaz aylarında en çok iskele kıyılarında dolaşmaktadır.

Zargana balığını tutmak için olta üzerine birçok yem takılmalıdır. Olabildiğince uzağa atılan oltaya en az üç tane zargana gelme durumu oldukça görülmektedir. Fakat bunun için oltanın atıldığı yerde zargana balıklarının çok olması şarttır. Son derece esnek olan zargana balığı oltadan kurtulmak için son derece büyük kıvranmalara girecektir. Fakat zargana balığı için özel olta kullanıyorsanız oltadan kurtulması son derece zordur. Zargana balığına okyanuslarda rastlamak oldukça az bir ihtimaldir. Çünkü daha önce de söylediğimiz gibi zargana balıkları en çok kıyılarda yaşamaktadır. Bunun da en büyük nedeni tabi ki sıcak ve ılıman suları sevmesidir. Ayrıca zargana balığı gece gündüz demeden sürekli hareket eden bir balıktır.
" } ] }