{ "title": "Yayın Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/yayin-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 17:09:51", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Yayın balığı, Siluridae familyasından yani kemikli balıklar takımının yayın balığıgiller familyasından bir balık türüdür. Avrupa, Asya ve Anadolu bölgesinin ılıman iklim bölgelerinde akarsu, göl gibi tatlı sularda yaşam alanı bulmaktadır. Yayın balığı Avrupa'da özellikle de Hazar Denizinde yoğun olarak görülmektedir. Türkiye'de Sakarya Irmağı, Manyas, İznik, Apolyont, Çıldır göllerinde yaşam alanı bulur ve bu bölgelerde bir hayli fazlaca görülür. Yayın balığının uzunluğu 70-300 santim arasında değişim gösterir. Ağırlık olarak iki yüz elli kiloya kadar ulaşır. Bu balığın derisi mavi-siyah, kahverengimsi, bazen zeytin yeşili ve gri siyah arasında değişim göstermektedir. Yayın balığının kenarları açık renkli, karnı ise bulanık beyaz ya da yeşil lekelidir. Geniş ve güçlü kafa yapısı, enine yarıklı olan ağız yapısı, 2 adet uzun beyaz mavi sakalı ve 4 adet kısa sakalı vardır. Yayın balığının küçük gözleri, küçük sırt yüzgeci, çok uzun anüs yüzgeci ve yuvarlak küçük kuyruk yüzgeci bulunur.

Yayın balığı çok iyi duyma kabiliyetine sahip bir balık türüdür. Bu balık 80 yaşına kadar yaşamaktadır. Bu yaşına kadar oldukça büyük bir yapı sergiler. Geceleri canlanan yırtıcı bir balık türüdür. Su kemiriciler, kuşlar, balık ve kurbağalarla beslenmektedir. Dip hayvanı olmasına rağmen fırtına olunca su yüzüne çıkmaktadır. Nisan ayı sonu ile haziran ayı sonu arasında dişisi yaklaşık yüz bin yumurtayı kıyı bölgelerine bırakır. Erkek yayın balığı yumurtaları 8-15 gün kadar korur. Bu balıklar çok uzun süreler yaşar. Yayın balığı dişisi kilo başına 30.000 yumurta üretimi gerçekleştirir. Erkek yayın balığı, yavrular yumurtalardan çıkana kadar yuvayı koruma altına alır koruma süresi suyun sıcaklığına göre 3-10 gün arasında değişim gösterir.

Yayın balığı büyük gölleri, ılık gölleri ve derin, yavaş akan ırmaklarda daha fazla yaşam alanı bulur. Su akıntılarının oluşturduğu mağaralarda ve suya batmış ağaçların yanında yaşamayı daha çok sever. Alt dudağın üsttekinden daha öne çıkık durmasından da anlaşılacağı gibi, suyun ortasında ve suyun dibinde beslenme gerçekleştirir. Yapay göllerde de üretilen yayın balığı yenilen bir balık türü olmaktadır. Fakat yaşlı balıkların eti tatlı olmadığı için belli bir yaşa kadar yenilmesi gerekmektedir. Yaşlı olan yayın balığının tadı dana etini anımsatır. Yayın balıkları kuzey bölgesi hariç Avrupa'nın her yerinde yetişme alanı bulur. Türkiye'de de büyük ırmaklarda ve baraj göllerinde yaşam alanı oluşturmaktadır. Fırat ve Dicle Irmaklarının dışında kalan akarsu ve göllerde yaygın olarak görülür. Yayın balığı 3 metreye kadar olan uzunluğu ve 250 kiloya varan ağırlığıyla, mersin balığından sonra Avrupa'nın ikinci büyük balığı olarak bilinmektedir. Fakat bu büyüklüğe ulaşan yayın balıkları çok nadir olarak görülür. Son yüz yıl içerisinde bu büyüklükte balık yakaladığını söyleyenlerin inandırıcı olan kanıtları yoktur. En son inandırıcı kanıtlar 19. Yüzyıldan kalmaktadır. Yayın balığı ortalama 1,30-1,60 metre boylarında görülür. Günümüz şartlarında 2 metreden daha büyüğünü yakalamak da mümkün olmaktadır.
" } ] }