{ "title": "Yayın Balığı Avı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/yayin-baligi-avi.jpg", "date": "19.01.2024 06:03:02", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Yayın Balığı Avı, Yayın balığı, siluridae familyasına ait olan saldırgan bir yapıda, yırtıcı yapıda ve doymak bilmeyen karnivor balık familyası grubuna mensup bir balık türüdür. Yayın balığı pulsuz ve parlak olan uzunca bir vücutları yapısına sahiptir. Kaudal yüzgeç'in yakınında sonlanan çok büyük anal yüzgeçleri bulunmaktadır. Yağ yüzgeçleri bulunmamaktadır. Alt ve üst çenesinde bıyıklar bulunur. Yayın balığının dişleri zımpara gibi oldukça kuvvetlidir. Bu balıklar 3 metreye kadar büyümektedir. Dünyada mersin balığından sonra gelen en büyük tatlı su balığı yayın balığıdır. Bu balığın büyüklüğü ve benzerliği açısından halk arasında tatlı su köpek balığı olarak bilinmektedir. Yayın balıkları derin olan ve bataklık olan suları tercih etmektedir. Bu balıklar geceleri aktif olurlar ve hemen hemen her şeyi tüketebilen balık türüdür. Bu balıkların yiyeceği kurbağalar, su kuşları ve su memelileri olmaktadır. Sessiz ve sakin olan suları hoş görürler. Asya ve Avrupa kıt'asında özellikle de bu bölgelerin güney bölümlerinde bulunurlar. Türkiye'de yayın balığı silurus glanis ve Mezopotamya yayın balığı yani silurus triostegus olmak üzere iki tür çeşidi bulunur. Türkiye'de en büyük vücut yapısına sahip olan yayın balığı Sapanca gölü ve Sakarya nehrinde görülür.

Yayın balığı avı, genel olarak çok kasnaklara sarılı dip oltalarıyla, asma oltalarla, makaralı olta kullanılarak yapılır. Kasnağa 25 metre ip sarılır ve bir fırdöndü takılarak alt tarafına tek beden üzerine bir şamandıra da takıldıktan sonra iğne bağlanır. Fırdöndüye sağlam olmayan bir ip bağlanır ve ipe de ağırlık bağlanır. Sonra hazırlanan olta derin olan yerlere açılmaktadır. Bu işlem genel olarak Kızılırmak da akıntılı derin yerlerde daha çok yapılır. Ağırlık oltayı sabit bir şekilde tutar. Şamandıra suyun içinde akıntıyla birlikte yemi havaya kaldırır ve suyun içinde yere ulaşmasına engel oluşturur. Canlı yem açıkta kalmış olacaktır. Fırdöndüye bağlanmış olan normal ip olta çekildiğinde ağırlık bir yere takıldığında ip kopar ve oltayı çekmeye kolaylık sağlar. Asma oltada iki metre ya da 2.5 metre sağlam ağaç dallarından ya da sazlıklardan kamış oluşturularak uçlarına yine ağaç boyu isteğinize bağlı misina bağlanarak basit bir şekilde fırdöndü hazırlanır. Fırdöndünün alt bölgesine iğne takılır. Bu işlem genel olarak kefal balığı ve canlı yem eklenerek suyun yüzeyinde yani üst bölgesinde kenar kısımlarda derin bölgelerde belli bir alanda hareket etmesi sağlanır. Ağaçları yere suya uzayacak şekilde dengede tutarak belli aralıklarla sıralanabilir.

Yayın balığı avı makaralı oltayla da yapmaktadır. Bu oltayı anlatmaya gerek yok herkes bilir. 20 kilo üzerinde çeken misina ya da çekişi sağlam olan örgü misina isteğe bağlı olarak kullanımı sağlanır. Şamandıraya sahip olan ya da dip oltası kullanılarak yapılmaktadır. Yayın balığı avı genel olarak gece yapılır. Gündüz vakitleri ya da akşama doğru kelebek dediğimiz küçük yayınlar oltaya gelir. Küçüklere zarar vermeden suya bırakırsınız. Gece olta attığınız bölgede sessizlik olduğumda daha iyi olacaktır. Genel olarak sabit bir zemine bağlı olarak bulunmaktadır. Yem olarak kullanılan midyelerin mümkün olduğu kadar büyük olmasında fayda olmaktadır. Çevreye birkaç tane orta boy tabak midyesi atarak yemleme yapmak fayda sağlayacaktır. Tabak midyesinin taze olarak kullanılması gereklidir. Stok olarak kullanılabilecek tabak midyesi klorsuz tatlı su içerisinde göl ya da kuyu suyuyla, suyun fazla ısınmamak kaydıyla bir iki hafta yaşarlar. Bir hafta toplanan midyeler bu şekilde ilerleyen haftalarda da kullanılır. Yayın balığı avı yapılırken hedeflenen balık çok iri olduğu için sağlam bir kaldırıcı her zaman yanınızda bulundurmanızda fayda olacaktır. Avlanan yayın balıklarının hemen temizlenmesi tutulan balığın etinin kalitesini arttıracaktır.
" } ] }