{ "title": "Uskumru Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/uskumru-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 12:47:46", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Uskumru Balığı, Balıklar birden fazla olup sayılamayacak kadar çok çeşitte olmaktadırlar. Balıklar iki gruba ayrılmaktadır. Biri omurgalılar biri ise kemikli balıklar olmaktadır. Balıklar günümüzde bizim birçok vitamin kaynaklarımızdan biri olmaktadır. Mutlaka herhangi biri olursa olsun haftada bir defa balık tüketmemiz gerekmektedir. Balıklar yenildiği zaman zekâyı hızlandırır ve unutkanlığı yok eder bu nedenle balıkta olan omega 3 vitamini her insan için oldukça önemli olmaktadır. Tatlı ve tuzlu su balıkları ise birbirinden oldukça farklı olmaktadır. Örneğin tuzlu su balıkları su içmektedir fakat tatlı su balıkları kesinlikle su içmeye ihtiyaç duymamaktadır. Böylece uskumru balığı ise deniz balığı olmaktadır. Uskumru balığı göçmen bir balık olmaktadır ve eti oldukça kırmızı olmaktadır. Genellikle orta sularda yaşamaktadır ve oldukça yağlı olan bu balık genelde bütün evlerde aralıklarla hazırlanarak yemeklerde bulunur. Uskumru başlığı genel olarak yaz dönemlerinde Karadeniz sularında av yasağı girdiği andan itibaren rahatlıkla yaşamını sürdürmektedir. Böylece yasağın kaldırılmasıyla birlikte yani Ekim ayından sonra Marmara denizine göçünü sağlamaktadır. Ayrıca kış aylarında Marmara denizinde üreme yaparak çoğalmaktadır. Oldukça hassas ve sakin bir balık olmaktadır ve piyasada ise ekonomi durumu da oldukça yüksek olmaktadır.

Uskumru balığı sırt tarafında açık veya koyu yeşil, mavi çizgileri bulunmaktadır. Bu balığın karnı ise oldukça beyaz renkte olmaktadır. Gözleri kolyoza göre daha küçük olarak ortalama ağırlığı ise 125 grama yakın olmaktadır. Uskumru balığı göç balığı olduğu için Çanakkale'den Ege ve Akdeniz'e göç etmektedir. Nedeni çok bilinmemektedir ki oralardan tekrar dönüş sağlamamaktadır. Bu tarz bölgelerde avlanma olayı en düşük olduğundan dolayı uskumrunun boyu 60 cm. Olduğu görülmektedir. Oldukça güzel vücuda sahip olan bu balık iğ şeklinde olmaktadır. Bütün yüzgeçler yumuşak ışınlı olmaktadır. Ayrıca uskumru balığını kolyozdan ayırt eden şey ise kafasında ve vücutta bulunan pulların tek düze, sırt yüzgecindeki dikenleri daha çok sayıda olup pulları ve yanlarının altında koyu esmer lekeler ve hava kesesi olmayışı ile ayrılmaktadır. Genel olarak uskumru balığı sürüler halinde hareket etmektedirler. Normalde 2 ya da 3 yaşında olgunlaşan dişileri 350.000 - 400.000 yumurtasını denize bırakmaktadırlar. Üreme zamanı ise şubat veya nisan arasında olmaktadır. Genel olarak hamsi, plankton ve çaça gibi küçük balıklarla beslenmektedirler. En fazla 10 yıl yaşamını sürdürebilmektedirler. Uskumru balığının en lezzetli olduğu dönem ise eylül ayından yumurtlamaya başladığı an yani ocak ayı sonuna kadardır. Uskumrunun kuyruk çatalının içi boş ve iki çizgiden ibaret bir \"V\" harfi tarzında olmaktadır. Kolyosunki ise dolu olmaktadır bu da bir ayırıcı özellik olmaktadır. Uskumrunun gözleri neredeyse toplu iğne başı kadar küçük, kolyosun ise oldukça iri olmaktadır.
" } ] }