{ "title": "Turna Balığı Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/turna-baligi-nasil-pisirilir.jpg", "date": "19.01.2024 17:52:43", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Turna balığı nasıl pişirilir, tatlı su balığı olan turna balığı çeşitli şekillerde pişirilebilir. Beyaz etli olmasına rağmen, fazla yağlı olmadığından en güzel pişirme şekli tavada kızartma şeklinde ya da ızgarada yapılırken mutlaka yağlanması tavsiye edilir. Uygun usullerde pişirildiği takdirde, ortaya mükemmel bir lezzet çıkabilir. Ancak turna balığı oldukça kılçıklı olduğundan, iyi ayıklanmalıdır. Önce kalın pulları temizlemeli, kafasını ve kuyruğunu ayırmalısınız. Tavada kızartma yapacaksanız, turna balığını keskin bir bıçakla yaklaşık bir parmak kalınlığında dilimler halinde keserek hazırlamalısınız. Balığın sert olan kısımlarının yani kuyruk ve sırt kesimlerini daha ince kesmelisiniz. Eğer büyük boydaki turna balığını pişireceksiniz, özellikle sırtında olan ince kılçıklarını ayıklamalısınız. Böylece yerken rahatsız olmazsınız.

Turna balığı pişirme yöntemleri nelerdir?

Tavada kızartma yapmak için, 2 adet yaklaşık 25-30 cm uzunluktaki turna balığının pullarını ayıklayarak, ince şeritler halinde doğrayın. Bu parçaları hafif tuzlayarak, mısır ununa bulayın. Tavada kızdırdığınız bol sıvı yağın içinde arkalı önlü kızartarak, sıcak servis yapın.

Mangalda pişirmek için, 1 adet büyük boydaki turan balığının pullarını ve ince kılçıklarını ayıklayın. Balığın parmak kalınlığında dilimleyin. Bir kâsenin içinde zeytinyağı ve ezilmiş sarımsağı karıştırın. Daha sonra turna balıklarının bu sosun içinde bulayın. Mangalınız hazırsa, balıkları üzerinde kızartabilirsiniz. Dilerseniz bunu balığı dilimlemeden yapabilirsiniz. Yine sarımsaklı zeytinyağına bulayın, balığın arasına defne yaprağı koyun. Bütün olarak mangala atarak, nar gibi kızartın.

Mayonezli pişirme yöntemi için, 1 adet büyük bir turna balığının önce pulları ayıklanır. Daha sonra kafasının gövdesiyle birleştiği yerden derisi kesilir ve pense gibi bir aletle deri tutularak, aşağıya doğru sıyrılır. Böylece turna balığın tüm derisi temizlenmiş olur. Daha sonra bir tencerede su kaynatın. Sıcak suyun içinde balığı 15 dakika kadar tutun ve ardından kevgirin içine alın. Soğuduktan sonra elinizle balığın bütün kılçıklarını ayıklayın. Bu turna balığı etlerini biraz mayonez, zeytinyağı, tuz ve damak tadınıza uygun olan baharatlarla karıştırarak, servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }