{ "title": "Trança Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/tranca-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 13:50:55", "author": "Büşra Arslan", "article": [ { "article": "Trança Balığı, Mercan ailesinden ve Egenin ünlü balığı olan trança balığının eti beyaz ve oldukça lezzetlidir. Siz de benim gibi ızgaradan vazgeçemeyenlerden iseniz, trança balığının ızgarasını denemenizi mutlaka öneririm. Bunun yanı sıra, trança balığının fırında, yahni şeklinde, haşlama olarak ve salataların içinde de tadı ayrı bir güzel olmaktadır. Bu yazıda sizlere trança balığının ızgarası nasıl yapılır onu yazdım. Benim gibi ağzı sulanan ve bir an önce denemek isteyenler için işte trança balığı ızgarasının tarifi.

Trança Balığı Izgarası İçin Kullanılacak Malzemeler (5 Kişilik)
Sos için
Trança Balığı Izgarası Nasıl Yapılır?

Limon suyu bir bardağın içine sıkılır. Yarım demet maydanoz yıkanıp ince ince doğranır. Sarımsak da soyulup ince ince doğranır. Maydanoz ve sarımsak bir kaba alınır. Trança balıklarının pulları kazınıp, yüzgeçleri kesilir ve solungacı ile bağırsakları da çıkarılıp temizleme işlemi bittikten sonra iyice yıkanır. Yıkanan balıklar 3-4 santim kalınlığında olacak şekilde, eşit ve düzgün biçimde olmasına dikkat edilerek doğranır. Doğranan balıklar, içi çukur olan bir kaba alınır ve ayrı bir tabağa alınmış olan sarımsak ile maydanoz da doğranmış balığın üzerine eklenir. Daha sonra ise üzerine göz kararı tuz ve karabiber, taze sıkılmış limon suyu ve aynı oranda zeytinyağı da eklenip, tüm malzemeler balık ile iyice karıştırılır. Harmanlanan balıklar ara ara çevrilerek en az bir saat olacak şekilde bekletilir. Alevli olmayan kuvvetli bir ateşin yaklaşık olarak 5 parmak kadar yukarısına ızgara yerleştirilir ve ısınması beklenir. Isınan ızgaranın üzeri yağlanır ve harmanlanıp bekletilmiş olan balık dilimleri ızgaraya dizilir. Ara ara balıkların üzerine balıklarla birlikte harmanlanan malzemenin suyundan serpilir ve önce bir yanı sonra da diğer yanı olmak üzere iki yanı da pişirilir. Pişen balık dilimleri tüm gibi gözükecek şekilde servis tabaklarına yan yana dizilir. Bir tava içerisine tereyağı koyulur. Arpacık soğanı da soyulup ince ince kıyıldıktan sonra tavaya eklenir ve orta ateşte karıştırılarak pişirilir. Soğanlar pişerken içine tuzu eklenir ve pişirme işlemine devam edilir. Pişen soğanlar küçük bir kâseye alınır ve balığın yanına servis tabağına koyulur. Tabağın geri kalan kısmı da limon dilimleri, roka yaprakları ve kırmızı turp dilimleri ile süslenerek servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }