{ "title": "Tirsi Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/tirsi-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 02:54:21", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "Tirsi Balığı, Tirsi balığına hemen hemen bütün denizler de rastlanmaktadır. Her deniz de rastlanmasına rağmen aslında Karadeniz balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da çok bulunmaktadır. Ege Denizinde de çok az da olsa rastlanmaktadır. Tatlı sularda yaşamayı seven Tirsi balığı suların denize dökülen kısımları onlar için ideal birer yatak yeridir. Tirsi balıkları ilkbahar aylarında yumurtalarını bırakmak için Marmara suların gelir. Tirsi balıklarının büyük ve çok sık pulları vardır. Özellikle pul ve kılçık yapısı ile sardalya balığına benzemektedir. Tirsi balığı istediği zaman pullarını atabilmektedir. Tirsi balığının vücut rengi ayrı ayrıdır. Tirsi balığının sırtı kirli mavi, yanları beyaz tonlarında ve karnı ise gümüşi beyaza benzemektedir. Tirsi balığı diğer balık türlerine göre daha düzgün bir vücut yapısına sahiptir. Yanlardan yassıca olan tirsi balığının ağzı büyük ve dudakları kalındır. Gözleri orta büyüklükte ve yuvarlaktır. Tirsi balığı iki çeşittir. Dişli ve dişsiz olarak iki ayrılan Tirsi balığının dişsiz olanı lüfer kadar iri olmaktadır. Bazen kofana büyüklüğünde olanlar da bulunmaktadır. Dişsiz Tirsiye ile dişsiz Tirsiyeyi ayırmanın sadece bir yolu vardır. Dişsiz Tirsiye balığının yan çizgisindeki siyah benekler ayırt edeci özelliktir. Ayrıca dişli Tirsiye asıl Tirsiden daha küçüktür.

Tirsi balığı İlkbahar döneminde Marmara'ya iniş yaparken sığ suları tercih etmektedir. Birçoğu dere ağızlarında, berrak, temiz ve sığ yerler de yumurtalarını bıraktıktan sonra kıyılardan açılırlar. Tirsi balıkların hepsi yumurtalarını sığ yerlere bırakmamaktadır. Bazı tirsi balıkları yarı tuzlu düz yataklı derelere yumurtalarını bırakmaktadır. Tirsi balıklarının bir kısmı yumurtalarını bıraktıktan sonra denize geri dönmekte bir kısmı da dereler de yaşamlarına devam etmektedir. Tirsi balıkları genellikle derin sular da sürüler halinde yaşamaktadırlar. Tirsi balığının bazı özellikleri dikkat çekicidir. Tirsi balıkları gündüz, açık hava da suyun 20-25 metre derinliklerin de dolaşır ve avlanmaktadır. Mehtaplı geceler de ve kapalı günler de ise su yüzüne yükselerek beslenir ve hatta su yüzeyinde oynarlar. Çok hareketli ve zeki hayvanlardır. Tirsi balığını avlamaya çıkıldığı günler de bu özelliğe dikkat edilmesi gerekmektedir. Aydınlık ve güneşli günler de tirsi avlamaya çıktıysanız onu derinler de aramanız gerekecektir. Kapalı günler de ise su yüzeyin de çok rahat bulabilirsiniz. Tirsi balığını avlamak için özel bir oltaya ihtiyaç yoktur.

Tirsi balığı yem konusunda çok fazla seçici değildir. Karides olmak üzere bütün ak yemler ve bazı midye çeşitleri ile beslenir. Hiç yem ayırmayan Tirsi balığına ne verilse yer aslında. Tirsi Marmara ve Karadeniz de büyük gruplar halin de derinlikte gezmektedir. Bu bölgeler de kütle halinde avcılığı yapılmaktadır. Tirsi balığı az bulunması, kolay avlanması ve etinin lezzetli oluşu nedeniyle ekonomik bir balıktır. Birçok balık seven kişi tirsi balığını tercih etmektedir. Tirsi balığının en çok tava yapımın da kullanılmaktadır. Eti lezzetlidir. Fakat biraz kılçıklıdır.
" } ] }