{ "title": "Tetra Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/tetra-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 09:45:28", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Tetra balığı, Latince adı puntius tetrazona olarak bilinmektedir. Tetraların coğrafi kökeni Lahat, Palembang Eyaleti, Sumatra, Endonezya ve Borneo olarak bilinir ve bu bölgelerde sıklıkla görülür. Tetra balığının yaşam alanından bugüne kadar kesin bir bilgiye rastlanmamıştır. Benzer türler ormandaki akarsuları ve nehir bölgelerini, temiz suları ve kum, kayalı suları, irili ufaklı çakıllı yüzeyleri daha çok sever. Suyun kenarında bulunan bitki örtüsü sık bir şekilde büyür. Tetra balığı beslenmesi ise hem etçil hem otçul olmaktadır. Doğada öncelikli olarak solucanlar, böcekler ve diğer canlı besin kaynaklarının yanı sıra az miktarda bitkisel madde ve tortularda tetralara yiyecek oluşturan besinlerden olmaktadır. Akvaryum ortamında iyi bir kondisyon ve renkler için düzenli olan kan kurdu, su piresi ve artemia benzeri küçük canlı ve dondurulmuş yemlerin yanı sıra kaliteli pul ve granül yemlerle birlikte bitkisel içerikli yemler de verilmelidir.

Tetra balığı davranış biçimi ise agresif olarak ölçülür. Bu balıklar kendi türlerine davranış biçimi normal derecede agresif olmaktadır. Yüzme seviyeleri ise orta derecede belirir. Tetralar da cinsiyet ayrımı yetişkin erkekler dişilerden biraz daha küçük ve daha ince olarak belirir ve sürekli bu eğilimindedir. Erkek tetralar daha yoğun renk desenine sahip yapıdadır. Erkeklerin burunları kırmızı bir renge sahiptirler. Bu balıklarda üreme çoğu küçük sazan balıkları gibi yumurta saçarak üreme gösterir ve yumurtaları koruma sağlamazlar. Tetralar kondisyon oluşturdukları vakit yumurta oluştururlar ve dengeli olan bir akvaryumda müdahale edilmezse az sayıda yavrunun görünmeye başlaması olası bir durumdur. Yumurtaları ayırmak için akvaryum tabanına tel ya da iki sıra misket serilir. Bunların yerine ince yapraklı mosslar ya da yumurtlama paspası kullanılır. Pipo filtre ya da hava taşları kullanılarak oksijen ve su değişimi yapılır. 24 veya 48 saat içerisinde bırakılan yumurtalar oluşur ve sonra tekrar 24 saat içinde tetralar serbest olarak yüzmeye başlar. Yavru tetra balıkları mikrokurt, artemia ya da benzeri yemleri yiyebilene kadar birkaç gün infusoria türü misroskopik yemlerle beslenme sağlanmalıdır. Tetra balığı için gerekli görülen sıcaklık 22 derece ve 26 derece olmaktadır. Tetra balığının en fazla olan büyüklüğü 6 santimetredir. Bu balıklarda gerekli görülen akvaryum hacmi 80 litre olarak bilinir. Su sertliği ise 5-19 dH olmaktadır ve pH değeri 6.0 - 8.0 arasındadır.

Tetra balığı dört yıl kadar yaşamını sürdürmektedir. Bu balıklar oldukça hareketli balıklar akvaryumdaki diğer balıklara rahatsızlık oluşturabilir. Akıntıya karşı yüzmeyi çok severler. Koyu bir tabanla bol bitkili olan bir akvaryum rengini daha iyi göstermelerini sağlar fakat dekor çok önemli değildir. Tanka giren ışığı yaymak için su üstü bitkilerinin yanında kütükler, kökler ve dalların kullanımı uygundur ve bunlar daha doğal bir görünüm oluşturacaktır. Yetersiz sayıda alındığında ya da alan sınırlı olduğunda diğer balıkların yüzgeçlerini yok edebilirler. Tetralar da rakip erkekler dişilerin ilgisini çekmek ve grup içindeki konumları için sürekli birbirleriyle mücadele içerisinde olacaklardır. Erkekler kendi türündeki rakiplerinin varlığında daha iyi renk belirtiler. Birçok canlı olarak doğuran, ciklet balıkları ve anabantoidlere benzer utangaç, yavaş hareket eden ve uzun yüzgeçli türler tetra balığı için uygun olan arkadaş olmazlar. Doğada benzer ortamda yaşayan dayanıklı, özellikle benzerlik gösteren boyutlarda ve açık suda yaşayan sazan balıkları tetralara en iyi eşlik eden balıklar olarak bilinir, bu balıklara eşlik eden alitoridler, cobitidler ve nemacheilid loachların balıklarının yanı sıra Crossocheilus ve Garra sazan türleri olmaktadır. Akvaryum hobisinde her yerde mevcut olan türler arasında görülen türlerdendir ve tetra balığı büyük popülerlik oluşturmuştur.
" } ] }