{ "title": "Testere Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/testere-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 13:23:58", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Testere balığı, Testere balığı diğer batoids balıkları ile kıyaslama yapıldığında genel görünüşleri bakımından çok farklılık gösterirler. Uzun ve yassı somaklarına ilave olarak, vatiz balıkları ile ilgili yaygın olarak bilinmekte olan yassı ve geniş görünümüyle gayet belirgin biçimde farklı uzun ve nispeten dar gövdeleri bulunur. Sırtları boyunca iki belirgin şekilde sırt yüzgeci ile somakları yatay bir testere biçimli dişlere sahiptir. Pristis cinsine ait olan testere balıkları, tropikal okyanuslarda bulunmaktadır. Ana karaya yakın, kıta çıkıntılarının sığ sularında yaşadıkları bilinir. Denizlerden büyük ölçüde uzak mesafelerdeki tatlı su alanlarında çoğunlukla yaşarlar. Sıradan testere balıkları normal olarak Doğu Atlantik Okyanusu ile Akdeniz'de bulunmaktadır. Zambezi nehri ve Afrika'daki tatlı sularda görülmeleri bu balık türünün yüksek uyum yeteneklerinin göstergesi olarak kabul edilmektedir. Anoxypristis cinsinin tek üyesi olan bu tür, çok daha kısıtlı bir dağılımı vardır. Avusturalya'daki Great Vardır Reef üzerinden Queenlande kadar uzanan komşu Batı Pasifik Okyanusunun batı komşuları ile Hint Okyanusunun kuzey kısımlarında sıkışıp kalmışlardır. Testere balıklarının bu türünün dişleri belirgin, genç olanlarında üçgen biçiminde ve dişlerinin dizilimi pristis türlerinden çok daha yakın mesafededir.

Testere balığı özellikleri nelerdir?

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bu tür, tebeşir döneminden beri var oldukları bilinmektedir. Testere balıkları tatlı suda, tuzlu suda, dereler ve nehirlerde yaşaya bilmektedirler. 9 metreye yaklaşan uzunlukları ile köpek balıklarına benzetilmektedir. Testereleri onların hem silahları hem de sensör organıdır. Gözleri görmediğinden testereleri onların elektromanyetik koruyuculardır.

Testere balığı beslenme

Her nasılsa çok aktif avlanma yeteneğine sahiptirler. Küçük balık grupları arasında yüzerek o balıkların iri yatay dişlerinin üstüne takılmaları için başını sağa sola şiddetli şekilde sallarlar. Başarılı olduklarında denizin dibine inerek testere dişlerine takılan balıkları ovarak çıkartarak beslenirler. Ayrıca uyumlu yırtıcılardır. Ölmüş balık verildiği zaman, balıkların ölü olduğunu anlamakta ve hemen yemeye başlamaktadırlar.
" } ] }