{ "title": "Tekir Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/tekir-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 21:51:03", "author": "Serap ŞEVKAY", "article": [ { "article": "
Tekir balığı, ılıman ve sıcak denizlerde yaşarlar, kumluk ve çamurlu diplerde sürü halinde dolaşırlar. Akdeniz, Ege denizi, Marmara ve Karadeniz'de bulunan tekir balıklarının küçük olanlarına mıcır denilmekte, biraz büyüklerine ise çuka adı verilmektedir. Aynı renkte olanına ancak burnunun biraz daha küt olanına ise barbun adı verilir. Tekir balıklarının ortama boyları 10-12 santimdir.

Marmara Deniz'inde yaşayan tekir balıkları ilkbaharda göç ederler, Sonbaharda ise tekrar Marmara denizine dönerler. Yazın sığ denizlerde yaşarlar, kışın ise derin sulara geri dönerler. Tekirlerin üremeleri yaz aylarında gerçekleşir, yumurtalarını da 5-30 kulaç arasında olan derin bölgelere bırakırlar. Yumurtadan çıkan yavrular, bir ay orta sığlıktaki sularda yaşarken bir ayın sonunda dillere inerler karides, solucan böcekler ve kurtlar ile beslenirler. Eti çok geçerli olan tekir balığının ızgarası, tavası, kâğıtta kebabı çok lezzetli olmaktadır. Tekir ve barbun balıkları birbirlerine çok benzerliklerinden dolayı balık pazarlarında balık satın alan kişilere tekiri barbun, barbunuda tekir olarak satabiliyorlar.
" } ] }