{ "title": "Tatlı Su Balıkları", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/tatli-su-baliklari.jpg", "date": "21.01.2024 16:11:00", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Tatlı Su Balıkları, açısından oldukça zengin olan yurdumuzda tatlı suların bulunduğu yerlerde balıkçılık ile turizm bir hayli gelişmiştir. Ülkemizde yaklaşık olarak 40'kın üstünde tatlı su balığı çeşidi bulunmaktadır. Tatlı su balıklarının bazı türleri şöyle sıralanabilir.

Dere Alabalığı: Temiz hızlı ve soğuk akan nehirlerde, özellikle çevresine sabit kalarak yaşar ve kendi sahiplendiği bölgeye diğer balıkların girmesini istemez. Yaklaşık olarak boy uzunluğu 30 ila 40 cm civarındadır. Ağırlığı ise o,5-3 kg kadardır. Besin olarak yumuşakçalar veya yavru küçük balıkları tüketir. Dere alabalığının dişileri 3 yaş civarında olgunlaşarak ekim ila ocak ayları içerisinde yumurta bırakmaya başlar. Erkek dere alabalıkları ise 2 yaş civarında olgunlaşır. Dere alabalıkları yer yer akıntılara karşı yaklaşık 1,5- 2 metreye sıçrayarak yüzerler. Tatlı su balıkları içinde en değerli ve tercih edilen bir tatlı su balığı türüdür. Besin değeri yüksek olmasının yanı sıra mükemmel lezzeti sebebi ile ekonomik oldukça yüksektir.

Ankara Çamur Balığı: Doğu ve iç Anadolu'nun akarsuları ve göllerinde yaşayan Ankara çamur balığı, dipte bulunan çamuru emerek çamurun içindeki böcek, larva ve küçük hayvanları seçerek beslenir. Uzunluğu 6 ile 7 santimetreye kadar boy atabilen Ankara çamur balığı, sığ suların oldukça yüksek olan ısısına uyum sağlayabilir. Mayıs ile haziran ayları içinde yapışkan özellikte olan yumurtalarını tatlı su kıyılarının çakıl ve kumlu bölgelerine dökerek üremesini sağlarken, tabiatın doğal dengesinin korunması açısından önemli rol oynayabilir.

Dere Pisisi: Akarsuların en iç bölgelerinde ve nehirlerin denize karışan acı su kısımlarında yaşayan bir balık türüdür. Özellikle Akdeniz bölgesinde oldukça fazla rastlanabilir. Ayrıca akıntısı fazla olmayan tatlı suların kumlu diplerinde yaşarlar. Dere pisisi balığının yaklaşık olarak uzunluğu 25-30 cm'ye kadar olmasına rağmen bazen de yarım metreye kadar ulaşa bilmektedir. Dere pisisi balığı yaşadığı tatlı suların sıcaklığına göre şubat ile mayıs ayları içinde üreyerek yaklaşık 800 bin civarında yumurta bırakırlar. Ekonomik değeri oldukça fazla olan dere pisisi balığının etinin de oldukça lezzetli olması sebebi ile özellikle tercih edilen tatlı su balıkları arasında yer almaktadır.

Somon: Tatlı su balığının anavatanı olan Kuzey Amerika'dan tüm dünyaya yayılmıştır ve yurdumuza ise üretimi yapılmak için getirilmiştir. Ortalama boy uzunluğu 60 ile 100 cm' kadar varabilen somonun ağırlığı ise 3ile 15 kg arasında olabilir. Tatlı su somon, özellikle hızla akan suların oksijeni oldukça fazla ve temizliği ile bilinen sularda yaşar. Doğal ortamda yetişen somon 2-3 metre yüksekliğe atlaya zıplaya yüzerek yaklaşık 2 veya 3 bin km'lik uzaklıktaki nehirlere ulaşarak bu nehirlerde ekim ile kasım ayları içinde ürerler. Somon yavruları tekrar acı sulara ulaşırken yetişkinleri ise denize uyum sağlar. Somonlar, et obur olarak bilinirler ve irili ufaklı balık türleri, kabuklular, sinekler ve böcekler ile beslenirler. Tatlı su balıkları arasında en lezzetli ete sahip olan somonun lezzetli etinin yanı sıra yumurtasından ise kırmız havyar üretimi yapılır. Diğer tatlı su balıklarına oranla ekonomik değeri oldukça fazladır.
" } ] }