{ "title": "Taş Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/tas-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 12:39:36", "author": "Büşra Arslan", "article": [ { "article": "
Taş Balığı, Dünyada, güzel görünümlü canlılar kadar da zehirli ve öldürücü canlılar da yaşamaktadır. Bu canlılara en iyi örnek vermek gerekirse, bu taş balığı olur. Dünyanın en zehirli 10 hayvanı, listesinde ilk 5'te yer almaktadır. Taş balığının sırtında 13 adet zehirli diken bulunur, bu zehirli dikenlere dokunan canlı, anında felç geçirir ve müdahale edilmediği sürece durum ölümle sonuçlanır. İsmini görünümünden alır. Çünkü; taş balığının görünümü, bir kayayı andırmaktadır. Bu nedenle, bu balık türü mercan taşlarının yanında kendilerini kamufle ederek yanlarından geçen, küçük tür balıkları ve karides gibi canlıları, ağızlarını bir vakum gibi kullanarak avlayan etçil bir balık türüdür.

Büyüklükleri maksimum 30 santimetredir. 48 saat boyunca hareketsiz durarak avlarını kollarlar. Ortalama 5-10 yıl ömürleri vardır. Daha çok tropikal sularda, hint ve pasifik okyanuslarında zemine yaklaşarak ve kendilerini gizleyerek yaşarlar. Zehirlerinin tamamını sırt yüzeylerindeki dikenler de bulundururlar. Bir bireyin yanlışlıkla bir taş balığına basması durumunda, büyük bir acı ve yanma hissinin yanında şok geçirme ve titremeyle kendini belli eder. Kısa sürede tedavi uygulanmaması durumunda ölüm gerçekleşebilir. Taş balıkları; avlandıkları kadar da suda yaşayan köpek balıkları ve vatoz gibi daha büyük balıklara avda olabilirler. Bu gibi durumlarda taş balığı, karşı tarafa savunmasız olmadığını göstermek için sırtındaki dikenleri kullanarak savunmaya geçer. Taş balığının dikenleri; lastik ayakkabı ve palet gibi eşyaları delebilir ve mavi zehrini sapladığı yere boşaltabilir.

Bu kadar zararından sonra, taş balığı Japonya'da \"sashini\" olarak bilinen oldukça lüks bir yemeğin yapımında kullanıldığı için değerli bir balıktır. Ülkemizde \"Florya İstanbul Akvaryum da \" sergilenmektedir. Bu farklı balık türü ile dünyada yaşayan canlıların, bizim gördüklerimizle sınırlı olmadığını bir kez daha tanıklık etmiş olduk.
" } ] }