{ "title": "Süs Balıkları", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/sus-baliklari.jpg", "date": "19.01.2024 14:55:13", "author": "Asiye Gül", "article": [ { "article": "
Süs Balıkları, En çok bilinen akvaryum balıklarını, Astronat balığı, Benekli çöpçü balığı, Cam kedi balığı, Cüce vatoz, Diskus, Gökkuşağı balığı, Japon balığı, Sarı prenses, Kavgacı Siyam balığı, Lepistes, Tilapia, Zebra balığı, Öpüşen gurami ve İnci gurami diye sıralayabiliriz. Süs balıklarının bakımı; biyolojik dengesi tamamlanmış, balıkları ve dekorasyon sistemi tamamlanmış bir akvaryumun günlük temizliğine gerek yoktur. Balıklar alıştıkları akvaryumlara yıllarca yaşamlarını sürdürebilirler. Bunun için gerekli olan, akvaryum temizliği için aylık kendimize bir temizleme ve bakım takvimi hazırlamaktır. Örneğin; ayda iki kez su değişmesi, haftalık akvaryum camının yosununun silinerek temizlenmesi, ayda bir kez filtre temizliği akvaryum bakımımız için yeterli olacaktır. Süs balıklarının akvaryumda bakımı için filtre hayati önem taşımaktadır. Balıkların oksijen devri yapabilmesi için filtre şarttır. Süs balıkları ev ortamında beslemek için en uygun hayvanlardır. Süs balıklarının beslenmesi oldukça kolaydır. Günde bir veya iki kez balıklar yemini bir dakika içinde bitirebilecekleri miktarda yemlenerek yılarca yaşayabilir. Fazla yem atmak akvaryuma zarar verdiği gibi balıklarımızın da ölmesine sebep olabilir.

Süs balıkları, yumurtlayan ve canlı doğuran olarak ikiye ayrılır. Yumurtlayan balıklar için akvaryuma kesinlikle canlı yosun veya canlı yosuna benzeyen yapay yosunlar konulmalı. Balıkların yumurtlaması ve yumurtalarını saklaması için akvaryumda yosun veya yapay yosun şarttır. Canlı doğum yapan balıklar, doğumdan önce başka bir akvaryuma alınmalı ve doğumdan hemen sonra yavrulardan ayrılmalıdır. Canlı doğum yapan anne balık doğumdan sonra tek olarak 3-4 gün dinlendirilmelidir. Çünkü akvaryumdaki diğer erkek balıklar annenin doğumdan sonra salgıladığı sıvıdan çok hoşlanırlar ve tekrardan çiftleşmek için balığı kovalayarak yorarlar, bu durum anne balığın halsiz düşüp hayatını kaybetmesine sebep olur. Yavrular birkaç ay ayrı akvaryumda büyümeleri için korunur, anne ve diğer balıklar yavru balık yemekten çok hoşlanırlar. Hasta olan balıklar ise kesinlikle ayrı akvaryuma alınmalı ve tedavileri o akvaryumda yapılmalıdır. Aksi taktirde diğer balıklara bulaştırma olasılığı ortaya çıkar. Süs balıkları, bakımı kolay hayvanlardır. Bakımları ve beslenmeleri düzenli yapılırsa yıllarca yaşayabilirler.
" } ] }