{ "title": "Sübye", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/subye-5579.jpg", "date": "18.01.2024 23:15:12", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Sübye, Kafadanbacaklılar familyasından, onkollular türünden bir deniz canlısıdır. Solungaç solunumu yaparlar. Baş ve gövdeden oluşan vücut oval ve üstten basıktır. Ağzı bacaklarının arasında gaga şeklindedir. Gözleri başının iki yanında ve büyüktür. Ağız bölgesinden çıkan on tane kolları vardır. İki kolu diğerlerine göre daha uzundur. Dinlenme halindeyken içe çektiği bu kollarını avlarını yakalamak ya da korunmak amacıyla ileri doğru fırlatırlar. Kollarının iç yüzeylerinde çok sayıda vantuz vardır. Vantuzların içlerinde dişli boynuzsu yapılar vardır. Ilıman ve sıcak denizlerin kıyılarında bol rastlanırlar. Boyları 18-20 cm arasındadır. Etçil hayvanlardır. Balık, yengeç, karides ve diğer yumuşakçalarla beslenirler.

Sübye, balık sürülerinin arasına dalar ya da küçük mürekkepbalıklarını takip ederek beslenirler. Avına arkasından yaklaşıp omuriliğini ısırarak kopartır ve ederek öldürür. Her avdan yalnızca bir ısırık alıp dinlenmeye çekilir. Dinlendikten sonra vantuzlu dokunaçlarıyla avlarını yakalayıp, kollarıyla da ağza götürürler. Olağanüstü bir beyin, hassas bir koku alma duyusu, heyecan hissi, oburluğa varan bir tat alma duyusu ve çok hassas gözlere sahiptir. İri gözlerinde 70 milyon görme hücresi bulunmaktadır. Görüş alanları 360 dereceyi bulmaktadır.

Arkalarını da rahatlıkla görebilirler. Karanlıkta koku alma duyusuyla avlarını tespit eder. Sinir sistemleri tarafından kontrol edilen renk değiştirme hücreleriyle kamufle olurlar. Deri hücreleri de ışığı yansıtarak renk değişimine yardımcı olur. Renk dalgaları bedenlerinde nabız atışı gibi görülür. Bu kadar fazla değişikliğin olmasına yiyecek görme, kızgınlık, korku ve bulunduğu yerin rengi gibi sebeplerdir. Kuma gömülerek kendilerini gizlerler. Cinsi olgunluğa ulaşmak için kışın derin sulara göçer. İlkbaharda çiftleşmek ve yumurtlamak için yosunlu kıyılara gelir, yaz sonunda yumurtladıktan sonra çoğunlukla ölür. Yumurtaları yosunlara ya da sert zeminlere bir kapsül içinde yapışır, yavrular yumurtadan yaz sonunda çıkar ve sonbaharda derin sulara göçer. Narin, onayaklı, dikenli, tombul ve cüce isimli çeşitleri vardır. Eti lezzetlidir; ancak temizlemesi ve pişirmesi uğraşı ister. Balık avcıları içinde iyi bir balık yemidir.
" } ] }