{ "title": "Sinarit Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/sinarit-baliklari.jpg", "date": "21.01.2024 10:35:40", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Sinarit balığı Dentex Dentex olarak da anılan Sparidae ailesinden bir balık türüdür. Akdeniz'de yaygın olarak görülen bu balık türünün Karadeniz ve Britanya Adalarından Mauretania'ya, kimi zamanda Senegal ve Kanarya adalarına doğru Doğu Atlas Okyanusu'nda görülmesi söz konusu olabilmektedir. 200 metreye kadar kumlu ya da taşlı derinliklerde yaşayabilen bir tür olan Sinarit diğer balık türlerinden, yumuşakçalardan ve kafadan bacaklılardan beslenebilen etkin bir yırtıcı olarak bilinmektedir.

Yılın büyük bir bölümünü yalnız geçiren Sinarit, üreme süresi boyunca birkaç hafta gruplarla beraber yaşar. Tamamen büyümüş olan bu türün balıklarının ilkbahar boyunca yüzeye yakın sıcak sularda 2-3 hafta birlikte kaldıkları görülür. Mayıs ayında yumurta dökmeye başlayan bu türün yumurtlama döneminin çok uzun olmadığı ve 15-20 gün içerisinde sona erdiği görülür. Yetişkin bir balığın 1 metreden fazla uzayabildiğini ve 20 kg ağırlığa erişebildiğini görebilmek mümkündür.

Sinarit bağlığı bedeni oval şekilde olan sırtı oldukça yüksek ve yanlardan yassılaşmış bir görünüme sahiptir. Erişkin bireylerinin baş profiline bakıldığı zaman gençlere nazaran daha dik olduğu ve baş üstünde bir tümsek olduğu görülür. Ağzında bulunan tüm dişlerin köpek dişi olduğu görülür. Doğada bu balığın 28 yaşına kadar yaşaması mümkün olurken en büyük sinaritlerin 30 yaşını aştığı görülür.
" } ] }