{ "title": "Sazan Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/sazan-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 01:53:28", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "Sazan Balığı, Balık türleri arasında lezzetli olması nedeniyle sürekli tercih edilen sazan balığı sazangiller familyası grubunda yer almaktadır. Sazanların bazıları pullu olabildiği gibi deri sazanı gibi pulsuz olan ve aynalı sazan gibi az sayıda büyük pulları olan sazan çeşitleri bulunmaktadır. Genellikle tatlı sular da yaşayan sazan balıkları kemikli ve iridir. Kısa anuş yüzgeçleri ve uzun bir sırt yüzgecine sahiptir. Sazan balıklarının başında özellikle ağız kısımların da dört adet bıyık bulunmaktadır. Bu tür balıkların yüzgeç kısımları yumuşaktır. Yüzgeçlerin ön kısmında kuvvetli dikenler yer almaktadır.

Sazan balığı genellikle duru, sakin ve berrak göllerde ve kanallar da yaşamaktadır. Sazan balıkları genellikle hayvansal ve bitkisel besinlerle beslenirler. Genç bir sazan balığı ortalama 10-15 kg gelirken yaşlı bir sazan 40-45 kg ağırlığın da olabilir. Sazan balıklarının bulanık sular da görüşleri kuvvetlidir. Bu tür balıkla yataydan yukarıya doğru 50/ 60 derecelik bir görme açısına sahiptir. Hassas ve zeki olan sazan balıkları titreşimleri güçlü algılar. Bu nedenle sazan balığı avlarken şamandralı kıyılar da avcıların oltayı çok sert vurmaması gerekir. Sazan balıkları ortamın sıcaklık değişimine ayak uydurabilir.

Sazan balıklarının ağzı vücudunun alt kısmın da yer almaktadır. Ağzı büyük değildir ve sazan balıkların dişi yoktur. Ağız ve çene kısmı beslenmeye pek uygun değildir. Üst çenesinden aşağı kısma doğru iki duyu organı yer alır. Bunlardan biri bıyıktır. Dudak kenarın da yer alan bu bıyıklar sazan balığının beslenmesini sağlamaktadır. Bıyıklar dibi araştırır ve tüketebileceği besinleri arar. Bitki köklerini, solucanları, lavları dibini kazarak çıkarır yer dibi kazarak yemlenme sırasında toprak altında sıkışmış gazaları su yüzüne çıkararak yerini ve yemlendiğini belli eder. Bazı durumlarda sazanlar küçük balık parçalarıyla ve su yüzeyindeki böceklerle de beslenebilir. Ekmek parçalarıyla beslenen ve bu duruma alışan sazanlar, iğneye takılıp atılan ve su üstünde yüzen ekmek parçaları sayesinde avlanırlar.

Sazan balıklarının burun deliklerin de suyun geçmesine izin vermektedir. Böylece çözünmüş herhangi bir maddeyi algılar ve bu maddenin bir yem olup olmadığını kimyasal maddelere duyarlı hücreleri içeren ağız çeperindeki algılama yeteneği ile sazan bunun bir yem olup olmadığı mesajını verir. Eğer gönderilen mesaj doğru ise yemlenmeye devam eder. Eğer bu maddenin zararlı bir madde olduğuna hükmederse yemlenmeyi bırakır ve kusar.

Sazanlar da dokunma hissi çok hassastır. Dokunma hissi iki biçimdedir. Biricisi doğrudan yemi ağzına alma ve bunun bir yem olup olmadığına karar vermesidir. İkincisi ise baş kısmın da başlayarak kuyruk kısmına kadar uzanan ince kılcal tüpler vasıtasıyla vücudun yan kısım ile dokunarak ve yemler ile yem olmayan maddeleri algılayabilmektedir. Aynı zamanda sazanların ağız kenarın da bulunan bıyıklar da yem olan ve olmayan maddeleri ayırt etmektedir. Herhangi bir yeme dokunan sazan gözleri görmesi dahi bıyıkları ile bu besinlerin zararlı olup olmadığına karar verebilir. Görmesine gerek kalmadan. Ayrıca bu maddelerin bir oltaya bağlı olup olmadığını da anlayabilmektedir. Duyu organları sazanların hayatta kalmalarını sağlamaktadır. Hayatta kalmaları ve açık bir tehlike oluşturan şeylerden kaçınmaları duyu organlarının sayesindedir.

Sazan balığını avlarken yemlemeye dikkat edilmelidir. Sazan balıkları için koku çok önemlidir. Sazan balıkları için en uygun yem bayat ekmek ve haşlanmış tahıllardır. Küçük parçalar haline getirilen ekmekler veya tahıllar çamurla karıştırılıp küçük toplar halinde getirilir. Daha sonra hazırlanan bu toplar mıntıkaya atılır. Balığın oltaya vurmasına göre zaman aralıklar ile bu tekrar edilmelidir. Böylece sazan balıkları o bölgeye toplanmış olur. Toplanan balıkları dağıtmamak için fazla yem atılmamalıdır. Ayrıca avlama sırasında eritilmiş ayçiçeği küspe veya kokulu hayvan yemleri ya da diğer küspe çeşitleri de bu ekmek karışımının içine ilave edebilirsiniz.
" } ] }