{ "title": "Sazan Balığı Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/sazan-baligi-nasil-pisirilir.jpg", "date": "19.01.2024 18:35:01", "author": "Guner Gültekin", "article": [ { "article": "Sazan balığı nasıl pişirilir: Sazan balığı, suni balıkçılıkta ön plandadır. Her ısıdaki suya uyum sağlar fakat aşırı soğuklarda toplu olarak kuma gömülüp, kış uykusuna yatarlar. Bazen ölmeden donabilirler. Renkleri biçimleri yaşadıkları ortama suyun ısısına göre değişim gösterir. Pullu ve pulsuz birçok çeşidi vardır. Dudakları kalın ve oynaktır. Bu balık tatlı su balığı olup oldukça lezzetli bir balıktır. Yağda ve fırında pişirilebilir.

Fırında sazan balığı pişirme: (1 kilo sazan balığı) Öncelikle balıklar güzelce yıkanır. Daha sonra birkaç damla sirkeli suda 15 dakika bekletilir. Bir bıçak yardımı ile pulları dikkatlice temizlenir. Tekrar yıkanıp süzülmeye bırakılır. Fırın tepsisi yağlanarak halka şekline doğranmış soğanları yine aynı şekilde doğranan patatesler sırası ile üst üste dizilir ya da bu işlemi yan yana bir soğan bir patates olarak da yapabilirsiniz. Süzülen balıklar, patates ve soğanın üzerine dizilir. Ayrı bir kapta bir çay bardağı zeytinyağı, bir tutam tuz bir tutam kekik ve karabiber bir yemek kaşığı domates salçası, üç diş sarımsak, bir su bardağı su ile karıştırılıp sos yapılır. Bu sos tepsideki hazırlamış olduğumuz balıkların üzerine gezdirilir. Tepsinin üzerini folyo ile kapatarak 160 derecelik fırında yirmi dakikada pişirip tepsi üzerindeki folyo çıkarılıp beş dakika daha fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak sıcak servis edilir.

Yağda sazan balığı pişirme: Balıklar güzelce yıkanıp pulları temizlenir. Bir süre dörde bölünmüş limon ve karabiberle bekletilir. Daha sonra balıkları mısır ununa bulayıp bol kızgın yağda isteğe bağlı şekilde kızartılır. Yanında halka şeklinde doğranmış kızartılmış soğanlarla servis edilebilir.
" } ] }