{ "title": "Sarpa Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/serpa-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 18:46:35", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Sarpa balığı, Yanlardan basık ve görünüşe sahip ve çipuraya benzemekte olan bir balık türüdür. Türkiye'de genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara'da bulunur. Ağırlıkları 500-1000 gram arasında değişmektedir. Kuvvetli bir çeneye sahip olan sarpa balığı, dişleri sivri olmadığından kayalıklarda bulunan Yosun ve planktonlarla beslenmektedir. Kolay yakalama bilen bir balık türüdür. Yakalandığında ise dışkı salgılaması ile bilinir. Mevsim çipura olarak da bilinen sarpa balığı, eti çipuranın aksine lezzetlidir. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere iki defa üreme yaptıkları bilinir. Sarpa balığı içeriğiyle tam bir vitamin deposudur. İçerdiği A, B1, B2, B12, D, K ve E vitaminlerinin yanında fosfor, iyot, demir ve kalsiyum bulunmaktadır. Son olarak insan vücudunun gereksinim duyduğu doymamış yağ asitleri açısından çok zengin bir balık türüdür.

Sarpa balığı faydaları nelerdir?
Sarpa balığı pişirme şekilleri

Sarpa balığı; dolgun, beyaz etli ve yağlı bir balık olduğundan: küçükleri tava, ızgara ve buğulama yollarıyla, büyükleri ise bütün olarak fırında pişirilmesi önerilmektedir. Sarpa balığının yahnisi ve çorbası da yapılmaktadır. Kafa bölümünün yenmesi halüsinasyonlara sebep olmaktadır. Sarpa balığının kızartılması besin değerini düşürülmesine yol açar. Suyunu kaybetmeyecek bir şekilde pişirilmesi tavsiye edilmiştir.
" } ] }