{ "title": "Sarıkanat", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/sarikanat-2590.jpg", "date": "21.01.2024 00:31:01", "author": "gamze aksay", "article": [ { "article": "Sarıkanat, sarı yüzgeçli orkinos, uskumrugiller familyasına ait çok tercih edilen ve sevilen bir balık türüdür. Sarıkanat lüferden biraz daha küçük bir balıktır. Renk ve biçim olarak lüferin bütün özelliklerini taşır.10-12 tanesi bir kilo gelmektedir. Palamuttan sonra gerçekten bol etli lezzetli ve doyurucu bir balık çeşididir. Bütün kılçığı çıkarıldıktan sonra ince kıl gibi kılçıkları kalır iyi temizlenmelidir. Büyükler için yemesi kolay ama çocuklar için küçük kılçıklarını iyi ayıklamak gerekmektedir.

Sarıkanat gibi kurnaz bir balığı avlamak uzun olta, atçek, kamış ve mavrukayla yapılır. Sarıkanatın en iyi avlanma zamanı eylül sonu ve aralık ortasındaki zaman dilimidir. Tuzlu sularda tutulan sarıkanat İstanbul Boğazı'nda, Çengelköy'de, Kumkapı'da ve Yeniköy Feneri'nde avlanabilir. Yem olarak oltamızda istavrit, zargana, hamsi kullanabiliriz.

Sarıkanat tercih edilen balıklardan biridir. Özellikle fırında, ızgarada pişirildiğinde bizlere harika bir lezzet tattırıyor. Fakat bahar aylarında sarıkanattaki yağ oranı azaldığından fırında istediğimiz lezzeti bize vermeyebiliyor. Bu yüzden mevsiminde sarıkanat tüketmeye dikkat etmelisiniz.
" } ] }