{ "title": "Plati Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/plati-baligi.jpg", "date": "23.01.2024 04:34:19", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Plati balığı, asıl olarak iki tür olan balık akvaryumunda misafir olan ve canlı doğuran olarak bilinen Poeciliidae ailesine mensup günümüzün sevilen bir balık türü olmaktadır. İlk olarak keşfedildiği vakit 1866 yılında Platypoecilus ve Platypoecilus, variatus olarak açılmasına rağmen uzun bir süre böyle anılması dolayısıyla akvaryum dünyası içinde aslında iki farklı tür olarak balıkların plati balığı olarak bilinmesine neden olmuştur. Bu balıklar doğal ortamlarda renkli değildir. Plati balıklarının vahşi türleri oldukça renksizdir ve kılıç kuyruk hibridlerine, doğal ortamlarında rastlanmazken 1910 yılından sonra akvaryum ortamlarında kılıç kuyruk ve plati balıkları ortaya çıkmıştır. Geliştirilmiş türlerle çeşitli renklere sahip olan balıklar akvaryumları süslemeye başlar. Bu balıklar dayanıklı ve kolay üreme özellikleriyle balık üretimine yeni başlayanlar tarafından çok fazla tercih edilen plati balığı ölümü gerçekleşmesinde, suyun asidik derecesinin 7 derecenin altına düşüp düşmediği sürekli olarak kontrol edilmelidir.

Plati balığı türlerinden bazıları renklerine göre şu şekilde sıralanmaktadır:
Plati balığı doğal ortamı Mexico, Belize, Guatemala, Honduras bölgesi nehri olmaktadır. Bu balık genel olarak bu bölgelerde yaşamını devam ettirir. Plati balığının boyutları genel olarak yetişkin erkek platilerde 6 santim ve dişi plati balıklarında 7 santime kadar büyüme gösterir. Plati balıkları yapısı itibariyle genellikle kırmızı kuyruk ve sarı renkli olan sırt yüzgeci ve daha ince bir kuyruk yapısıyla tipik bir görüntü meydana getirir. Plati balığı cinsiyet tayini oldukça kolaydır. Erkek platiler daha ince yapılı ve küçük bir yapıdadır ve anal yüzgeçlerinde gonopodium adı verilen üreme organı vardır. Dişi plati balıkları ise daha iri ve dolgun olan vücut yapısında olmaktadır. Bu balıkların üreme organı olan gonopodiuma sahip olmazlar. Platiler barışçıl balıklar grubunda yer alır, karma akvaryumlarda yetişmesi kolaydır, akvaryumun her bölgesinde yüzerler. Akvaryumda tek bir dişi plati balığü varsa erkek plati balığı hırçın olabilir. Bu yüzden bir erkek için en az iki dişi plati balığı bulundurulması gerekir. Çok doğurgan olan platiler, uygun ortamlarda kısa zamanda çoğalma sağlarlar. Poecilia ailesine mensup olan diğer canlı doğuranlar, Corydoraslar, sert sulara uygun bir şekilde yaşayabilen tetra türleriyle bir arada rahatça yaşamlarına devam ederler. Akvaryumun su üstü ve diğer bitkiler ile dekore edilmiş olması, plati balıklarına daha huzurlu bir ortam oluşturur. Plati balıklarının sudan dışarıya atlamalarına önlem olarak akvaryumun üstünün kapatılması kesinlikle tavsiye edilir.

Plati balığı bulunduğu akvaryum tankında, 7-8 pH, 10-28 gH ve 20-26 derece sıcaklık olarak geniş sayılan su imkânlarında yaşam alanı bulmaları rağmen, en uygun değerler pH seviyesi 7 gH 18 derece sıcaklık 24 dere suda haftada bir kez klordan arındırılmış suyla akvaryum suyunun %20 olarak suyun değiştirilmesi uygun görülür. Plati balıkları temiz ortamda yaşamayı sever ve bu alanlarda yaşadıklarını daha sağlıklı olurlar.
" } ] }