{ "title": "Orkinos Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/orkinos-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 10:39:28", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Orkinos balığı, aslında birçok kişinin bildiği bir balık türüdür. Orkinos balığının daha bilinen bir adı ton balığıdır. Ton balığı birçok markette ya da balık ürünleri satılan yerlerde konserve olarak satılması ile birçok insan tadına bakmıştır. Yüksek besin değerin eden ile özellikle çocukların bolca tükettiği orkinos balığı, günümüzde nesli devam eden ve neslinde herhangi bir tehlike bulunmayan bir balık türüdür. Uskumrugiller familyasına ait olan bu balık türü, genellikle okyanuslarda bulunmaktadır. Boyutları oldukça büyük olan ton balığının küçükleri de bulunmaktadır. Fakat balıkçılar en çok ton balığının büyük boylarını yakalamak isterler. Çünkü istenilen büyüklüğe gelen orkinos balıkları daha mükemmel bir lezzet vermektedir. Orkinos balıkları tam olarak büyüdüğünde boyları yaklaşık olarak yedi metreye kadar uzayan ve insanları şaşırtacak decede büyüklüğe sahip bir balıktır. Öyle ki boyuna orantılı olarak kilosu ise birçok zaman bir tona kadar ulaşmaktadır. Ton balıkları bir insanın tek balına yakalayamacağı kadar büyüktür. Bu balıklar genellikle okyanuslarda ya da nadiren denizlerde koca ağlarla ve vinçler yardımı ile yakalanarak özel fabrikalara konserve amacı ile gönderilirler. Bazıları ise direk balıkçı tezgâhında parça parça satılırlar. Balıklar arasında son derece lezzetli ve bu lezzetine rağmen böyle bir büyüklüğe sahip olan tek balıktır. Bu balık türleri yıl içerisinde farklı bölgelere göç etmektedirler. Bu nedenle göçmen balık türleri sınıfında isimleri geçen balıklardır.

Orkinos balığı, bu kadar büyük bir balık olmasına rağmen oldukça hızlı bir şekilde yüzmektedir. Son derece hızlı yüzen bu balıklar bu özellikleri ile balıkçılar tarafından avlanmalarını son derece zorlaştırmaktadır. Fakat geliştirilen yöntemlerle orkinos balıkları son derece kolay bir şekilde avlanır. Orkinos balıklarının neslinin bu kadar avlanmaya karşı hala tehlikeye düşmeden devam etmesinin en büyük nedeni orkinos balıklarının dişi olanları yaklaşık Bir milyona kadar yumurta bırakmasıdır. Bu yumurtaların hepsi gelişmez. Fakat bu yumurtaların yarısı bile olsa gelişim göstermektedir. Bu yumurtaları genellikle yaz aylarında yanı mart, haziran aylarında yaparlar.

Fiziksel özellikleri nelerdir?

Orkinos balığı, çok güzel bir vücut şekline sahiptir. Bu kadar büyük bir balık olmasına rağmen ton balıklarının vücudu yuvarlak ya da olips olarak adlandırılan bir şekle sahiptir. Vücutlarında birçok yüzgeç bulunmaktadır. Bu yüzgeçlerden iki tanesi son derce önemli ve orkinos balığının çok daha hızlı yüzmesini sağlayan yüzgeçlerdir. Diğer sekiz dokuz yüzgeç ise yalancı yüzgeçler olarak adlandırılmış ve ton balığına yüzüş sırasında çok da fayda sağlamayan yüzgeçlerdir. Bunun yanında renk olarak orkinos balığı yanı ton balığının sırt kısımalrı yavaş yavaş üste doğru açıktan koyulaşan bir siyah renge sahiptir. Bu balığın yan bölgelerinde ise gümüş rengi yer almaktadır. Tam altı ise beyazla birlikte parlak bir renge sahiptir. İşte bu görüntüsü ile aynı zamanda son derece güzel bir görünüme sahip olan orkinos balığı her ne kadar güzel olursa olsun kesinlikle konserve ve direk tüketim için avlanmaktadır.

Orkinos balığı genellikle sürü haline gezer ve kendisinden küçük balıkları yiyerek hayatta kalır. Bu beslenme tarzına bakılarak orkinos balıklarının etçil bir balık olduğu kanısına varılabilir. Saatte 65 kilometre hızla yüzen bu balıklar, rahatça göç edebilirler. Yaklaşık üç yılda ergin olan orkinos balıkları beşinci yılda konserve amaçlı avlanabilirler. Genellikle sürü haline gezdiği için çok kolay bir şekilde av olurlar.
" } ] }