{ "title": "Orfoz Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/orfoz-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 15:30:49", "author": "İskender ŞEVKAY", "article": [ { "article": "
Orfoz balığı, vücut şekli oval ve yan taraftan yassıdır. Büyük kafalı, burnu küttür. Derisi küçük pullarla kaplı ve kalındır. Bu iri cüsseye rağmen ufak ağızlı ve kalın dudaklıdır. İlk sırt yüzgeci daha yukarıdadır ve ikinci sırt yüzgeci ile birleşmiştir. Solungaçları dikenli ve açık renkli olur. Başında, üstünde, yan taraflarında hayatta iken görülen, ölünce kaybolan yeşilimsi, sarı lekeler ve dikine bantlar bulunur. Alt taraflarının rengi daha açıktır. Kuyruğundaki yüzgeç yuvarlak olur. Orfoz balığı hermafrodit bir balık olup, cinsel yetişkinliğe ulaştığı zaman dişi cinsiyet organlarına sahip olur. Ömrünün belli bir zamanını dişi cinsiyete sahip geçirdikten sonra 18. Yaşına geldiği zaman dişi cinsiyette olan organları kaybolup onların yerine erkek cinsiyet organları gelişir ve ömrünün arta kalan vaktini erkek olarak yaşar.

Erkek balık çiftleştikten sonra ölür. Derinliği 100 metre seviyede olan sulardaki kayaların arasında yaşarlar. Orfoz balığı yaşayacağı kayanın altını mümkün olduğu kadar altına girebilecek kadar oyar. Meradaki altı boş olan her taş parçası onlar için tehlike anında bir sığınak görevi görür. Bu altını boşalttığı taşların altına yine kendi gibi bir taş balığı cinsi olan Karagöz balıklarının da sığınağı olur. Yapılan araştırmalarda Orfoz balığı'nın çoğaldığı mera da diğer tür balıklarında çoğaldığı, Orfozbalığı'nın azaldığı yerlerde diğer tür balıklarında azaldığı tespit edilmiştir. Ebatları 60 cm ile 140 cm arasında değişir. Ağırlık olarak da en az 15 kilo ile en çok 60 kilo arasında değişebilir. Yaşadığı her sene ortalama 1 kilo alıp bu hesaba göre de yaklaşık 60 yaşına kadar yaşayabilirler. Balıkçılar tarafından saf bir balık olarak adlandırılan Orfoz balığı balıkçıların ağlarından ve zıpkınlarından kaçamazlar, bunda meraklı bir balık türü olması da çok etkilidir. Orfoz balığı'nın eti gayet lezizdir. Haşlaması ve çorbası harika olur. Akdeniz'e kıyı ülkelerinde yaşadığı tespit edilmiş ve neslinin tükenmeye başladığı öğrenilmiştir. Akdeniz'e kıyısı olan Avrupa ülkelerinin kıyılarında avlanması yasaklanmıştır. Orfoz balığı (IUCN) Dünya Koruma Birliği tarafından kırmızı listeye koyularak, koruma altına alınmıştır.
" } ] }