{ "title": "Mürekkep Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/murekkep-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 02:10:00", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Mürekkep Balığı, Dünyada ve ülkemizde birçok balık türü bulunmaktadır. Bu balık türlerinin farklılaşmasının yanında tabi ki birçok da balık özellikleri bulunmaktadır. Hatta balıkların öyle özellikleri vardır ki birleri bile son derece şaşırtabilmektedir. İşte bu balıklardan bir tanesi de mürekkep balığıdır. Mürekkep balığı kendisine ülkemizde çok fazla rastlanmayan balıklardan biridir. Bu balık türü genellikle okyanus diplerinde varlığını sürdüren ve son derece bilinmiş bir balık türüdür. Varlığı oldukça eski yıllara dayanan bu balık türü diğer balıklar gibi solungaç solunumu yaparak varlıklarını sürdürürler. Yumuşakçalar grubuna giren mürekkep balığının karmaşık bir görünümü bulunmaktadır. Öyle ki normal balığa benzemeyen mürekkep balığı ilk bakıldığında bir balık değilmiş gibi görebilirsiniz. Mürekkep balığının çok farklı özellikleri bulunmaktadır. Öyle ki ağız bölgesinde oluşum göstermiş olan uzun uzun 10 adet kolu bulunan mürekkep balığı, bu özelliği ile bizler şaşırtmaktadır. Mürekkep balığı bu 10 kolu sayesinde avlarını daha rahat yakalayarak canlılığını sürdürmektedir. Mürekkep balıkları bu kollarından vakum oluşturarak avlarını çok daha rahat bir şekilde tutarak kaçmalarını önlemektedir. Okyanusların dışında mürekkep balıklarına ılıman ve sıcak kıyı kesimlerinde sık karşılaşabilirsiniz. Türkiye'de ise Akdeniz kıyılarında az da olsa bulunur. Mürekkep balıklarının fiziki özellik olarak en küçük 20 cm en büyük ise 15 metreye kadar farklı boyları bulunmaktadır. Büyük boylara sahip olan mürekkep balıkları genellikle okyanus diplerinde görülür.

Yırtıcı bir balık türü olan mürekkep balığı daha çok kendisi gibi yumuşak küçük balıklarla beslenmektedir. Kimi zaman bazı balık sürüsü içerisine dalarak kulları sayesinde birçok av yakalar ve avlarını teker teker yer. Bu sayede avlanması da son derece kolay olur. Mürekkep balıklarının su altında muhteşem bir koku alma duyuları bulunmaktadır. Bunun yanında mürekkep balıklarının muhteşem bir his özelliği olduğu için avlarının yapacağı hareketleri önceden tahmin etmektedir. Mürekkep balıklarının bir diğer özelliği ise tam yetmiş milyon görme duyusu bulunan iri gözleridir. Bu gözler sayesinde daha açık bir alanı rahat bir şekilde görebilirler. Bunun yanında gece görüşleri de oldukça gelişmiştir. Öyle ki bu balıklar iri ve gelişmiş gözleri sayesinde etrafını komple rahat bir şekilde görebilirler. Mürekkep balıklarının son derece zeki olduklarını yine avlanmalarından da anlayabiliriz. Öyle ki bu balıklar avlarının yaklaştığını hissettiklerinde kumun altına gizlenirler ve avları iyice yaklaştıklarında kumun altında hızlı bir şekilde çıkarak on kolundan iki tanesini ileri doğru fırlatırlar ve vakumlu kolları ile avlarını yakalarlar. Bu balık bazen avlarında birer parça koparır ve onun için yeterli olur, bazen ise avlarının omur iliğini ısırarak felç eder ve daha sonra da avını yer. Mürekkep balığının ağız yapısı o kadar güçlüdür ki bir balığın kafasını ya da bir yengecin sert kabuğunu rahat bir şekilde parçalayarak yiyebilirler. Yapılan araştırmalara göre mürekkep balığının çelik bir teli bile kafasıyla koparabileceği söylenmiştir.

Özgün ağırlıkları sudan daha az olan bu balık yüzmekte zorlanacağı için yaratılış itibari ile sırtında bulunan bölgelerde hava bulundurur. Bu sayede mürekkep balığı çok daha rahat bir şekilde yüzerek suyun üzerinde kalabilirler. Mürekkep balıklarının tek bir yüzgeci bulunmaktadır. Bu yüzgeçler sayesinde vücudunu döndürürler ya da yüzüşlerini gerçekleştirirler. Bu balıklar manto boşluğundan içeri aldıkları suyu hızlıca püskürterek aniden hızlanabilirler. Bu sayede en ufak etkide, tepki olarak bu hareketi gösterirler. Aynı zamanda mürekkep balıkları bu özelliklerini avlanma sırasında da kullanarak avının kaçmasını olanaksız hale getirirler. Herkesin merak ettiği bir soru vardır ki mürekkep balığının adı nereden gelmektedir? Bu sorunun cevabı aslında oldukça basittir. Öyle ki bu balıklar herhangi bir saldırıya uğradıkları zaman vücutlarında hazır olarak bulunan ve mürekkebe benzeyen bu sıvıyı püskürtürler ve bu sıvı suda bulanıklaşmaya neden olarak saldırıya geçen balığı şaşırtır. Bu sırada mürekkep balığı avlanmadan kurtulur. Su içerisine verdiği bu mürekkep şeklindeki sıvı suda hemen dağılmaz.
" } ] }