{ "title": "Mücevher Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/mucevher-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 20:48:23", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Mücevher Balığı, Çok eski zamanlardan beri adı bilinen mücevher balığı ülkemizde de bulunan balık türleri arasında yer almaktadır. Mücevher balığı, birçok akvaryum içerisinde bulunan ve oldukça estetik bir görünüme sahip olan bir balıktır. Bu balık görüntüsü nedeniyle oldukça değerlı tutulan ve insanların belli bir miktar karşılığında alabildiği bir balık türüdür. İnsanlar tarafından akvaryum içerisinde beslenen mücevher balığı, denizlerde ve okyanuslarda da oldukça fazla görülmektedir. Genellikle orta derecede bir agresif özellik gösteren bu balık bazı küçük balık türlerini yiyerek beslenebilmektedir. Ayrıca bu balığın bir diğer özelliği ise hem etçil hem de otçul olmasıdır. Bu nedenle doğal ortamlarda yaşamını bir şekilde sürdürür. Genellikle denizin ya da okyanusun diplerinde yaşayan bu balık son derece estetik bir yapıya sahiptir. Aslında bu özelliği bazı açılardan bakıldığında ona bir dezavantaj olmaktadır. Bu dezavantaj ise mücevher balığının görüntüsünün farklı olması diğer büyük balıkların bu balığa dikkat etmelerine neden olarak daha çok avlanma tehlikesi yaratmaktadır. Bu nedenle birçok büyük balık bu balığı av olarak seçmektedir. Yapılan araştırmalara göre bu balıkta cinsiyet ayrımı yapmanın çok zor olduğu anlaşılmıştır. Dişi ve erkek mücevher balığına dışarıdan bakılarak cinsiyet ayrımı yapmak son derece zordur.

Diğer birçok balık gibi yumurta ile üreyen mücevher balıkları, düz yumurtalar bırakarak ürerler. Yaklaşık olarak üç haftada bir yüzlerce yumurta çıkaran bu balıklar bir yıla birçok yavru meydana getirirler. Bu nedenle mücevher balıkları nesil olarak herhangi bir tehlike yaşamamaktadır. Bu balıklar diğer balıklara göre çok da büyük değildir. En büyük mücevher balığı 14 cm olarak ölçülmüştür. Dünyada en çok Nil Nehrinde varlığı bulunan bu balıklarında doğuş yeri olarak Nil Nehri bilinmektedir. Mücevher balıkları akvaryumlarda diğer balıklarla çok da iyi anlaşamazlar. Bu nedenle çok kavgacı oldukları söylenmektedir. Bunun yanında otçul bir hayvan olan bu şekilde de olsa kesinlikle akvaryum içerisinde yeşil bitkilerden çok hoşlanmaz ve bu bitkileri ortadan kaldırmak için her şeyi yapar. Mücevher balıkları üreme dönemine geldiklerinde pullarının renginde değişiklikler gözlemlenebilir. Hatta bazı insanlar bu balığın üreme döneminin geldiğini bu şekilde öğrenmektedirler. Mücevher balıkları dişisi ve erkeği çok fazla ayırt edilemese bile dişi mücevher balığı daha parlak ve daha alımlı durmaktadır. Üreme dönemi gelen dişi mücevher balıkları, bu dönemde akvaryumun en ücra köşelerine yerleşerek yumurtalarını bırakır ve bu bölgede hakimiyetini kurar. Eğer tehlikeli bir durum sezer ise yumurtalarını ya da yavrularını o bölgeden uzaklaştırır.

Mücevher balıkları tam olarak aslında balık beslemeye yeni başlayan insanlar için son derece önerilmektedir. Bu balıklar bakım yönünden çok fazla bir ihtiyaç gerektirmezler. Bu nedenle ilk başlangıç için son derece uygun bir balıktır. Mücevher balığı ne olursa olsun yavrularını yemeyen bir balık türüdür. Öyle ki birçok balık yavrularını belli bir büyüklüğe gelene kadar yiyip bitirirler. Bu nedenle mücevher balıklarının yavrularına sadık olduklarını söyleyebiliriz.
" } ] }