{ "title": "Morina Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/morina-baligi.jpg", "date": "21.01.2024 07:06:37", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Morina balığı Gadidae ailesine mensup olan Gadus cinsi balıklara verilen genel ad olarak karşımıza çıkıyor. Bu balık cinsinin suyun derinliğine göre renk değiştirme özelliğine sahip olduğu görülmektedir. Bu balığın ağırlığı yaklaşık 4,5 kg ile 27 kg arasında olmakla beraber boyunun da 90 cm'e ulaştığını görebiliyoruz. Çoğunlukla kıyıya yakın kesimlerde yaşamakta olan balığın en önemli özelliklerinden biri olarak karşımıza bir kerede 1 milyondan fazla yumurta bırakması çıkıyor.

Hafif bir tada sahip olan Morina balığı düşük yağ içeriği ve kolaylıkla dağılmakta olan yoğun beyaz eti ile ünlü bir balıktır. Bu balığın ciğerinden elde edilmekte olan yağ önemli A vitamini, D vitamini, Omega-3 yağ asitleri arasında yer alır. Bu balığın Atlantis morinası, Pasifik morinası ve Grönland morinası olmak üzere 3 farklı türü bulunmaktadır. Balıklar sınıfında yer alan kemiklibalıklar takımının Dikensizler alt takımından olan Mezgitgiller ailesine girmekte olan bu balıkların uzun bir çenesi, bir çene bıyığı, üç sırt yüzgezi ve iki tane de anüs yüzgeci bulunmaktadır.

Morina balığının sırtı ve göğsünün değişik renklerde olduğu görülür. Çoğunlukla sırtı koyu yeşil üzerine koyu renk benekli olan balığın karın kısmının ise beyaz olduğu görülür. Yumurtalarını döktüğü zaman soğuk kuzey denizlerinde kıyıya yakın olan sığ yerlerde yüzmekte olan bu balıklar daha çok 15-150 metre arası derinliklerde bulunurlar. Şubat ve Nisan ayları arasında yumurtalarını dökmekte olan bu balıklar 10 milyona kadar yumurta dökse de bunların çok az bir kısmının döllenmesi söz konusu olabilmektedir.

Hızlı bir biçimde büyüyen morina balığı yavruları iki yıl içerisinde 60 cm uzunluğuna ulaşabilmektedir. Bu balığın önemli olmasının sebeplerinden biri olarak etinin çok dayanıklı olması görülmektedir. Bu sebeple de taze balığın ve etin çok az bulunduğu Latin Amerika ve Akdeniz ülkelerinde, Hindistan'ın ve Afrika'nın batısında bulunan ülkelerde morina ticaretinin gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz.
" } ] }