{ "title": "Mırlan Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/mirlan-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 09:04:50", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Mırlan balığı, kafası gövdesine nazaran daha büyük olan ve Bardot ailesine mensup bir balık türüdür. Ağzı büyük olan balığın çenelerine baktığımız zaman sivri, batıcı ve kesici olan dişlerinin olduğunu ve bunların iki ya da üç sıralı şekilde dizildiğini görüyoruz. Gözleri iri olmakla beraber kafasının üzerine doğru yerleşmiş olduğunu gördüğümüz balığın alt çenesinde bıyık bulunmuyor. İki sırt yüzgecine sahip olan balığın yüzgeçlerinden birinin kısa diğerinin ise uzun olduğu görülmektedir ve ikinci sırada duran uzun yüzgecinin kuyruk yüzgecine yaklaştığı görülür.

Başı, sırtı ve yan tarafları grimsi renkte olan Mırlan balığının karın taraflarının beyaz olduğu görülür. Sırt yüzgeçleri renksiz olan balığın sırt yüzgeçlerinin üst kenarlarında esmer kahverengimsi bir renk bulunur. Göğüs ve kuyruk yüzgeçlerine bakıldığında ise tamamen esmer kahverengi görülür. 90 cm uzunluğa erişebilen balığın ortalama olarak 30-40 cm'de kaldığı görülür. Bu türün iri olan balıklarının 2 kilo ve daha fazla ağırlığa sahip olması mümkündür. Orta büyüklükte olan bir Mırlan balığının 25 cm boyunda ve 300 gram ağırlığında olduğu görülür.

Mırlan balığı Marmara Denizinde Ekim'in ikinci yarısı ile Temmuz ayları arasında yumurtlamaya başlarken Akdeniz'de ise Ocak ve Haziran ayları arasında yumurtlayabilmektedir. Dişi bir balığının mevsim boyunca 500 bin ile 2 milyon arasında yumurta bırakabilmesi mümkün olmaktadır. Ticari bir değere sahip olan balığın taze ya da dondurulmuş olarak tüketilmesi mümkündür. Mezgit türü içerisinde yer aldığından dolayı mezgit için kullanılan pişirme yöntemleri kullanılabilir ancak tavasının ve buğulamasının daha lezzetli olduğu belirtilir.
" } ] }