{ "title": "Midas Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/midas-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 21:02:44", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Midas balığı orta Amerika'nın en güzel balık türlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Dünyanın pek çok yerinde oldukça sevilen bir tür olarak ülkemizde çoğunlukla papağan üretimi için kullanılmakta olduğu için ülkemizde safkan midas bulmanın oldukça zor bir hale geldiği görülür.

Bu balıkların özellikle küçükken beyaz zebraya benzetildiği görülmekle beraber aslında hiçbir benzerlikleri bulunmadığını söyleyebiliriz. Midas balığı hem etçil hem de otçul olan bir türdür. Bu balıkların hem diğer balık türlerine karşı hem de kendi türlerine karşı oldukça agresif bir tutum içerisinde olduğunu görebiliyoruz. Bu türün özellikle kırmızı ve mavi gibi renklere karşı garip bir takıntısı olduğu görülür, bu renklere sahip balıkları öldürene dek kovalamaları söz konusudur. Bu sebeple bu türün ufak akvaryumlarda beslenmemesi gerekir. Özellikle yanında balık yaşayacağı zaman küçük akvaryum kullanılmaması diğer balıkların selameti açısından önemlidir. Bu balıkla beraber aynı akvaryumda besleyebileceğiniz balıklara baktığımız zaman en uygun türlerin dovii, iaguar, flowerhorn, buttikoferi ve tilapi olduğunu görebiliyoruz.

En az 400 litrelik bir akvaryum içerisinde beslenmesi gereken Midas balığı 35 cm uzunluğuna kadar ulaşabilmektedir. Sarı, turuncu ve beyaz gibi renklere sahip olabilen balığın besleneceği suyun orta sertlikte olması gerekir. Orta ve dip seviyelerde yüzen bu balıkların bulunacağı suyun 24-26 derece aralığında yer alması gerekir. Bu balık türünde erkek ve dişi ayrımı yapabilmek oldukça kolaydır. Erkeklerin daha büyük olduğunu ve kafa yaptıklarını görebilirsiniz. Dişilerin ise kafa yapısının olmadığı ve daha küçük boyutlu oldukları görülür. Bu tür düz bir yüzeye yumurta dökerek üredikleri görülür. Özellikle üreme dönemlerinde oldukça agresif yapıya sahip olan bu tür tek eşli türler arasında yer alır.

Midas balığı üretimi yapmak zor değildir. Form tutmuş olan balıklarla üretim yapılabilir. Bu türün yavrularının 5 günlük oldukları zaman kendi başlarına hareket edebilir hale geldikleri görülür. Küçük canlı yemlerin yanı sıra annenin mukozasıyla beslenmekte olan yavrular, canlı yemi sevdikleri gibi küçük balıklara karşı oldukça tehlikeli olabilmektedir.
" } ] }