{ "title": "Mezgit", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/mezgit-4474.jpg", "date": "21.01.2024 16:24:15", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Mezgit, benim en sevdiğim balık türlerinden biridir. Özellikle etinin tavuk etine benzemesi diğer balıklara göre daha lezzetli olduğunu düşündürmektedir. Zaten tavuk balığı diye de adlandırılmaktadır. Avrupa'da tuzlanmış ya da konserve olarak tüketilebilen bu balık ülkemizde taze olarak tüketilmektedir. Ana vatanları Atlas okyanusu olan mezgit balıkları, 30 ile 300 metre arasındaki derinliklerde yaşayabilmektedirler. Yaşadığı denizlerin sıcaklıkları ılıman ve aşırı soğuk olabilmektedir. Kışın daha çok şiddetli akıntı sebebiyle Karadeniz'den Marmara'ya doğru sürü olarak göç etmektedirler. Kemik balıklar gurubunun, mezgitgiller ailesinden olmaktadırlar.

Mezgit Yapısal özellikleri nelerdir?

Mezgit balığı, ince uzun gövdeye sahip bir balıktır. Boyu 50 cm'ye kadar ulaşabilmektedir. Ağırlıkları 1-2 kg bulanları olabilmektedir. Gözleri iri olan mezgit balığının bilinen 4 türü bulunmaktadır. Genelde sırt kısmı sarı, kahverengimsi ve parlak olan mezgit balığının türlerine göre rengi değişebilmektedir. Geniş ağızlı olup dişleri çok kuvvetli olmaktadır. Dişiler erkeklerden daha iri olmaktadır. Aynı zamanda vücut kalınlıkları erkeklerden daha fazladır. Mezgit balıkları denizin dip kısımlarına yakın yerlerde yemlerini aramaktadırlar. Hamsi gibi sürüler halinde yaşamaktadırlar. Küçük balıklar ve başka deniz hayvanları ile beslenmektedirler. Üreme zamanları Kasım ve Mayıs aylarında olan mezgit balığının dişisi, tek seferde 200.000 yumurta bırakabilmektedir. Yavrularda beslenmek için denizin sığ kısımlarını tercih etmektedirler.

Mezgit Avlama

Mezgit balığı genellikle sürüler halinde avlanmaktadır. Genellikle balıkçılar tarafından troller ile avlanmaktadır. Mezgit balığı avlama genellikle yemli takımlarla olmaktadır. Ancak çapari ile de yakalanabilir. Mezgit, özellik olarak yakalandığı zamana olduğu yerde dönmeye başlamaktadır. Bu yüzden oltayı çok çabuk bozmaktadır. Oltada kullandığınız iğne sayısını 3-4 iğne ile sınırlandırmak yeterli olacaktır. Kullanacağınız olta takımı için ortalama 2 metre boyunda ve 0.25 mm çapında beden misinanın iki ucuna kasa düğümü atmamız gerekir. 2-3 numara iğnelerin bağlanmış olduğu 0.20 mm çapındaki misina ile hazırlanan en çok 15 cm boyundaki köstekleri beden üstüne eşit aralıklarla bağlarız. Hazırladığınız bedenin bir ucuna kurşun, diğer ucunu da oltadaki fırdöndüye takarız. Fırdöndünün ön kısmına ikinci bir kurşun daha bağlarız. Kıyıdan yapacağınız avlarda iğnelerin köstek misinasına bağlanmış olduğu arka kısma küçük bir mantar takarsak yem takılmış olan iğneler dibe oturmayacağından av daha verimli olabilecektir. Mezgit balığının eti çok yumuşak ve hassas olduğu için avdan sonra koyduğunuz suyu sık sık değiştirmelisiniz. Suyun ısınması balığın bozulmasını hızlandırabilecektir. Mezgit balığı ile çok güzel kızartmalar yaparak tüketebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. Bol şans.
" } ] }