{ "title": "Melek Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/melek-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 10:13:50", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Melek balığı Latince adı Pterophyllum scalare olarak bilinir. Melek balığının coğrafi kökeni Kolombiya bölgesi, Surinam, Fransız Guyanası, Peru ve Brezilya, Rio Oyapock, Rio Essequibo, Rio Ucayali, Rio Solimaqes ve ana Amazon havzası dahil olmak üzere farklı nehir üzerinde yaşamını devam ettirir. Ayrıca Brezilya'nın Amapa bölgesindeki çeşitli nehirlerde de görülmektedir. Melek balığının yaşam alanı bataklıklar ya da sular altında kalmış alanlar, sucul ya da nehir kıyısı bitki örtüsünün yoğun olarak görüldüğü bölgeler, temiz ya da killi olan sularda yaşam alanı bulmaktadır. Melek balıklarının renk değişimi söz konusu olmaktadır. Bu balıkların temiz sularda renkleri daha koyu olmaktadır. Melek balıklarının beslenme şekli hem etçil hem de otçuldur. Doğada Zoobentosa benzeri küçük kabuklular ve suda yaşayan diğer omurgasız canlılarla ağırlıklı olarak beslenme gerçekleştirirler. Akvaryum ortamında yetiştirilmiş melek balıkları büyük melek balıklarının aksine pul ve granül yemleri daha fazla tercih ederler. Melek balıkları canlı ve dondurulmuş olan yemleri de tercih ederler. Melek balığı davranış biçimi genel itibariyle orta derecede agresif bir hal belirtir. Bu balık kendi türleriyle az da olsa uyum içerisindeyken diğer balık türleriyle uyum sağlayamaz.

Melek balığı cinsiyet ayrımı yapmak oldukça zordur. Bu balıklarda erkek melek balıklarının kafa yapıları dişi balıklara göre daha hörgüçlü olmaktadır. Tüp çıkarma vaktinde kesin ayrım yapılabilir. Erkek melek balıklarında tüp daha ince ve sivri olur, dişi melek balıklarında tüp daha kalın ve yuvarlak uçlu olmaktadır. Melek balıklarında üreme genel olarak dik bir yüzeye gerçekleşir. Bu balıklar büyük bir bitki yaprağına düz yumurta dökerler, anne ve baba melek balıkları yumurtaları birlikte koruma gerçekleştirir. Üreme sağlanabilmesi için 5-10 melek balığını bir araya koyarak aralarından eş seçtirmek daha fazla verim sağlayacaktır ve başarı oranını daha fazla arttıracaktır. Melek balıklarında sıcaklık oranı 24-30 derece arasında olmalıdır. Bu balıklarda en fazla görülen büyüklük 10 santimdir. En az akvaryum hacmi ise 150 litre, akvaryum yüksekliği en az 40 cm'ye kadar olmalıdır.

Melek balığı için gerekli görülen su sertliği 0-15 dH yani su sertliği çok yumuşak ya da çok sert olmamalıdır. Melek balıklarında pH seviyesi 6.0-7.4 arasında olmalıdır. Bu balıklarda zorluk seviyesi 2 olarak bilinir. Melek balıkları gösterişli olan süs balıklarındandır. Çoğu akvaryum hobicisinin akvaryumunda bulunur veya bulunmuştur. Kendisinden küçük olan ve avlanması zor olan balıklar için tehlike oluşturmaz. Melek balıkları çok farklı renklerde ve vücut formlarında görülür. Japon Balığı gibi türlerle beraber beslenmesi uygun görülmez. İyi bir bakıldığında çok hızlı olarak gelişme gösterirler. Discusla türünden olan süs balıklarıyla beraber beslenmesi önerilmez. Discusun bağışıklığı olmadığından dolayı melek balığının mikroplara karşı bağışıklığı olmaktadır. Discusa mikrop taşıyıcılığı etki oluşturabilir. Akvaryumlarda Echinodorus gibi bitkiler bu balık türünün seveceği bitkiler olabilir. Melek balıkları az akıntılı suları tercih etmektedir. Melek balıklarında standart silver varyetesine ek olarak black, gold ve koi gibi bir dizi varyetesi mevcut olmaktadır.
" } ] }