{ "title": "Melanur Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/melanur-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 07:28:01", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Melanur Balığı, Akdeniz, Ege ve Marmara'da yer alan melanur Sparidae ailesinden olup bilimsel adı Oblada melanura'dır. Ortalama boylutları 25 Cm'dir. 40-45 cm. Olanlarına da vardır. Mercan ve karagöz balıkları gibi kırmalık, taşlık deniz diplerinde ve kovuklarda yaşamlarını sürdürür. Kuyruk yüzgeci çatallı olup kuyruğunun dibinde siyah bir lekesi mevcuttur. Sırtı koyu kurşuni renkte, yan tarafları mavimsi gümüş renginde olup gri paralel çizgileri vardır. Karnı beyazdır. Pulları derisine iyi bir şekilde uyum sağlamıştır.

Melanur, karagöz ve mercan için kullanılan çift köstekli takımla ve dip sürtmesi takımlarıyla avlarını yakalar. Aynı aileden olan diğer balıklardan daha kıvrak ve hızlıdır. Su üstünde dolaştığı zaman, hareket eden ve parlak olan her şeye saldırır. Bu sebeple sıfır numara kaşıkla, dibinde parlatılmış olan küçük bir kıstırma olan beyaz, parlak ve çıplak iğneyle avlanır. Avlarken sulina, midye, deniz solucanı ve karides gibi yemler kullanılır.

Beyaz etli ve oldukça lezzetlidir. Tulumu çıkarılıp, eti iki yanından yaprak halinde kesilip, küçük parçalara ayrıldıktan sonra zeytinyağı, bol limon suyu, sarımsak, karabiber ve tuz içerinde dinlendirilirse çiğ olarak da tüketilebilir. Izgarası ve tavası da yapılır. Avlamak için lazım olan araç ve yem; kalınlığı en fazla 0,20 numara en ince 0,15 numara olan sağlam ve düzgün bir misina, makara ve iki adet 5 numara kaliteli ve çabuk açılabilen galvaniz olta ve parmak uzunluğunda mümkün ise kabuklu ve daha şoklanmamış taze karides.

Misinayı makaraya dolamadan önce makaranın misina ile açılacak tarafını ince bir zımpara ile en ufak pürüz kalmayacak biçimde temizlemek gerekir. Bunda amaç yemi denize atarken kurşunsuz atılacağı için misina açılırken kenardaki pürüzlere takılmamasıdır. Misina makaraya boşaltıldıktan sonra en uç kısımdaki bölgesi ikiye katlanacak biçimde düğüm atılır ve bir kol uzun bir kol kısa kalacak biçimde bu kısım kesilerek her iki tarafı biraya gelecek şekilde olta bağlanır.

Karideslerin kabuğunu hemen o anda çıkarmalı ve fosforunu muhafaza edebilsin veya suya düştüğü zaman mavimsi bir ışık verebilsin. Avlanma zamanları için en uygun olan saat akşam güneş batınca ve karanlık çökmeye başladığı zaman ile saat 23-24 ve sabah hava aydınlanmaya başlamadan ve güneşin tamamen çıkışına kadar olan zamandır ve kayalık kıyılarda kayaların üzerinden avlanmak en uygunudur.

Bu saatlerde avlanma ve uygun yeri seçtikten ve her iki oltamıza da parmak büyüklüğündeki karideslerden birer tane taktıktan sonra misinayı yere açmadan direk makaranın üstünden boşalacak bicimde denize atılır. Çok fazla uzağa atılmasına lüzum yoktur. Bazen kayaların ve yerin konumuna göre 2-3 metre ile 10-15 metrelik mesafeler bu balık için ideal mesafelerdir. Arada sırada bir misinanın boşluğunu hafif bir şekilde alarak, beklemeye başlamak lazımdır.

Kurşun bulunmadığı için, yemin tabana oturması çok zaman alacaktır ve bu zamanda zaten, melenurun yemi görmesi ve takılması için ona yeterince zaman kazandıracaktır. Melanur çoğunlukla yemi hep yüzeyden 1 metre altta ve zeminden 1 metre üstte olan mesafelerde kapar ve kapması aniden olmaz. Balığın yeme vurmaya başlamasından yakalanma ve kıyıya alınmasına kadar çok zevklidir ve çok dikkat ister. Balık yeme vururken birisi sanki gömleğinizin kolundan yavaş yavaş çekiyormuş gibi bir duygu verir. Bu durumda hemen balığı oltaya takmaya çalışmamak lazımdır. Balık çektiği zaman onun çekişine hafifçe çekerek ya da direnç, göstererek tepki vermek lazım ve daha sonra ona geri bırakmak gerekir.
" } ] }