{ "title": "Lüfer", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/lufer-5292.jpg", "date": "20.01.2024 02:02:03", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
Lüfer, Lüferin ekonomik değeri oldukça yüksek bir balık türüdür. Lüfer Türkiye denizlerinin incisi ve boğazların efendisi olarak isimlendirilmektedir. Amatör balıkçılığında önemli yere sahiptir. Lüfer o kadar önemli hale gelmiştir ki İstanbul zenginleri, gümüş zokalar dökerek lüfer yakalarlardı. Geçmişten günümüze doğru önemi artarak devam etmiştir.

Lüferin genel özellikleri şunlardır
Lüfer hangi mevsimde ve hangi koşullarda avlanır?

Lüfer balığı, balıkların babası olarak isimlendirilen bir balıktır. Balık yakalamaya çalışan kişilerin en çok zevk aldığı balık türü olarak da bilinir. Fakat yakalanması kolay değildir. Yakalanması sonbahar mevsiminde olmaktadır. Çünkü bu dönemde Karadeniz'den Marmara'ya doğru göçe başlarlar. Lüfer avcılığı hem kıyıda hem de tekneyle yapılabilir. Lüferlerin avlanma zamanları ise akşam saatlerinde olduğunu unutmamak gerekir. Lüferleri avlamak için kullanacağınız yem mutlaka canlı olması gerekir. Çünkü lüfer balıkları balıkların babası olarak nitelendirdiğimiz için kendi altındaki birçok balık türünü yemek kapasitesine sahiptir. Bu balık türleri arasından en doğru olanı ise tekne avcılığı sırasında kullanılacak balık türü Zargana ve İstavrit olmalıdır. Kıyıda avlanma yapacaksanız altı ağrısı mantar olta takımını kullanmanız en uygun olacaktır. Avlanacağınız bölgede istavritin bol bulunuyorsa gece vakitlerinde ya da akşam üzerlerinde lüfer avına çıkmak daha doğrudur. Çünkü istavrit ve Zargana akşam vakitleri az bulunur.

Lüferler nerede bulunur?

Genellikle İstanbul'da görülür. Fakat İstanbul'da da her dönem farklı yerlerde görülmektedir. Özellikle Çubuklu, Tarabya, Sarıyer bölgelerinde Bazense Kuleli ve Saray burnu taraflarında görülür. Özellikle Sarıyer ve Tarabya tarafları oldukça verimlidir. Lüferler grup halinde gezdiği için bu bölgelerde rahatlıkla bulabilirsiniz.

Lüfer türleri şunlardır

Çinekop: 15-18 santimetre arasında bir uzunluğa sahip lüfer yavrusudur. Kiloları ise 50-70 kilogram arasındadır. Bu balık türünün avlanması ve satılması kesinlikle yasaktır.

Sarıkanat: Boyları 15-25 santimetre uzunluğunda ulaşabilen lüfer yavrusudur. Kilolarında ise 70-110 arasında ağırlığı değişebilir. Avlanması ve satılması kesinlikle yasaktır.

Lüfer: Ortalama 28 santimetre uzunluğundan sonraki türlere verilen genel addır. Lüferin ağırlığı 120-330 kilogram arasında bulunur. Avlanması ve satılması duruma göre değişebilir. Özellikle 30 santimetre uzunluğunda kadar lüfer olarak adlandırabiliriz. Daha büyüklerine ise Sırtına ve kofana ismi verilir.

Kofana: 30 santimetreye üzerindeki lüfer türlerine verilen addır. Ağırlığı 500 gram geçer. Satılması ile alınması serbest olan balık türüdür. Fakat nadir şekilde bulunur.

Sırtıkara: 50 santimetre ve üzerindeki lüfer türlerine verilen addır. Avlanması da satılması serbesttir. Uzun zamandır Türkiye denizlerinde görülmemiş lüfer türüdür.

Defne yaprağı: Boyu bir santimden 10 santimetreye kadar olan lüfer yavrularına verilen addır. Kiloları 50 kilogram ağırlığına ulaşabilir. Satılması ve avlanması kesinlikle yasaktır.
" } ] }