{ "title": "Lidaki", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/lidaki-5360.jpg", "date": "21.01.2024 07:46:02", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "Lidaki, Sparidae familyasına ait olan ve genellikle Akdeniz'de rastlanan bir balık türüdür. Ülkemizde yaygın olarak bilinen ve tüketilen Çipura balığının daha küçük boyutlara ve ağırlığa sahip cinsi olan Lidaki, çoğunlukla 200 gram altında kalan Çipura'lara verilen isimdir. Tüm Akdeniz'e yayılan Lidaki, Akdeniz dışında nadir olarak İngiltere kıyıları, Ümit Burnu ve Karadeniz'de de görülmektedir. Türkiye'de ise daha çok güney sahillerinde ve Ege kıyılarında rastlanan bir balık türüdür. Genel olarak ılıman iklimin hâkim olduğu alanlarda yaşamını sürdüren Lidaki, kumlu ve çamurlu ortamlarda hayatta kalır ve çoğalır.

30-50 gram arasında olanlara İnce Lidaki, 100 gram civarında olanlara Lidaki, 100-180 gram arasında olanlara ise Kaba Lidaki ismi verilmektedir. Fiziksel açıdan oldukça yassı bir görüntüye sahip olan Lidakiler'in; baş kısımları iri, burun bölgeleri küt, ağızları ise düzdür. Alt çenedeki dişler ön tarafta 4 adet, arkada 4 sıra; üst çenedeki dişler ise ön tarafta 4 adet, arkada 3 sıra biçimdedir. Lidakiler'in üst dudakları, alt dudaklarına oranla daha kalın olmakla birlikte ağız yapıları tamamen düz şekildedir. Gözleri orta derecede gelişmiş olan Lidakiler'in göz çevreleri arasında V şeklinde yıldızı andıran bir bant bulunmaktadır.

Gelişmiş çene yapısı sayesinde balık çeşitleri, küçük kabuklu çeşitleri ve diğer hayvan türlerini kolayca yiyebilen etçil bir balık türü olan Lidaki, yaz aylarında sığ sularda, kış aylarında ise 30–40 metre derinliklerde yaşar. Ek olarak 2 yaşını aşan Lidakiler, daha da derinlere inebilmektedir. Lidakilerin cinsel olgunluğa erişme yaşları 2'dir. 2 yaşına kadar çoğunlukla erkek oldukları gözlenir ancak 3-4. Yaştan sonra balıklarda dişiliğe dönüşüm olduğu görülür.

Ortam koşullarına bağlı olarak Lidakiler dahil balık türlerinin cinsiyet değiştirmesi her zaman nadir de olsa görülen bir durumdur. Lidaki türü balıklar, özellikle son 20-25 yıldır yetiştiriciliği artan bir balık türü oldukları için cinsiyet değiştirdikleri ara sıra da olsa gözlemlenmektedir. Doğadan yakalanan dişi Lidakiler'in çoğunlukla 2 yaş üzeri olması, erkek Lidakiler'in ise genellikle 2 yaş altında olması bu balık türünün cinsiyet değiştirdiğine dair diğer bir kanıttır. Yumurtlama dönemleri Ekim-Aralık ayları arasını kapsar ve 100–150.000 arası yumurta yumurtlayabilirler.

Eti az kılçık içerir, beyaz ve serttir ancak oldukça lezzetlidir. Yağsız ve daha yumuşak bir doku için genellikle ızgarada pişirilmeleri tavsiye edilir. Ek olarak üretim kültürüne olan uygunlukları sebebiyle ekonomik değerleri yüksektir. Lidaki balığı günümüzde İspanya'da, Yunanistan'da, İsrail'de ve Türkiye'de sorunsuz şekilde üretilmektedir. Lidakiler, yıllarca yapılan kontrolsüz avlanmalar neticesinde denizlerde miktarı azalmış bir balık türü olsa da hala balık çiftliklerinde yetiştirilmektedirler. Fakat balık çiftliklerinde yetiştirilen Lidakiler'in boyları daha büyük ancak etleri daha az lezzetlidir.
" } ] }