{ "title": "Levrek Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/levrek-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 07:50:38", "author": "Asiye Gül", "article": [ { "article": "Levrek Balığı, levrek balığı özellikleri; vücut füze şeklinde olup, yan çizgide 65-80 adet pul bulunur, omurga sayısı 12-13 adettir. Solungaç kapağı üzerinde dikey çıkıntı bulunur. Renk üstte koyu gri esmer, altta beyazdır. Vücut pullarla kaplıdır. Denizlerin acı su karışımında, 12 türden meydana gelen bu familya ılık ve tropikal suların sığ kesiminde yaşar. Levrek Hani ailesindendir. Fazla gezici olmayan balık yerli balıklardan sayılır. Gençken gurup halinde sonrasında tek yaşar. Yaşama alanları genellikle kuytu ve karanlık yerlerdir, bu nedenle gemi batıkları ve kaya oluklarında yaşar. Yaklaşık 20 yıllık yaşamı olan levrek balığı ortalama 50-60 cm'den 1 metre boyuna, 10-12 kiloya kadar büyüyebilir.40 cm'den küçüklerine İspendek denir.

Levrek küçük balıklarla beslenir, Ocak- Mart ayları arasında 500.000-2.000.000 yumurta döker. En lezzetli balıkların başında gelir. Bayağı levrek ve benekli levrek olmak üzere iki tip levrek vardır. Sırtlarında çok sayıda benek ile ayrılırlar. Benekli levrek Güney Ege ve Akdeniz'de, bayağı levrek ise bütün denizlerimizde görülür. Yıl boyunca yenilen levreğin çok lezzetli eti vardır. En güzel mevsimi kış ayları ve İlkbaharın başıdır. Her türlü yemeği yapılan levreğin buğulaması, fırında kâğıt kebabı, mayonezli soslu, sebzeli, sebzesiz, haşlama, tava, tereyağlı buğulama, kremalı kebabı özellikle ızgarası nefis olur.
" } ] }