{ "title": "Lepistes Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/leppistes-baligi.jpg", "date": "20.01.2024 13:49:49", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Lepistes balığı, akvaryumları renklendiren ve çeşit çeşit renge sahip olan süs balıklarıdır. Lepistes balığı üreme gerçekleştirmesi oldukça kolay olan, uygun ortamı bulduğunda sürekli olarak yavru üreten balıklardan olmaktadır. Bu balık türü yavrularını canlı olarak çıkaran tek balık türüdür. Akvaryum ortamında kolayca üreyebilen lepistes balığı çok çeşitli şartlara uyum sağlamaktadır. Ülkemiz şartlarında 1-10 lira arasında değişen fiyatlarda alıcı bulmaktadır. Bu balığın uygun olan fiyatından dolayı her akvarist yaşamı boyunca en az bir defa da olsa bu balığı akvaryumunda beslemek istemiştir, yavru alımı kolay olduğundan dolayı binlerce yavru sahibi olmuştur. Canlı doğuranlar grubunda yer alan lepistes balığının Latince adı Poecilia reticulata olmaktadır. Asıl kökeni Orta Amerika bölgesi olan lepistes balığı günümüzde balık üretim çiftliklerinde çoğaltılıp fazlaca yayılmaktadır. Lepistes balığı doğal yaşam alanında hem etçil hem de otçul bir rejime sahiptir. Lepistes balığı akvaryumlarda da aynı şekilde hem etçil hem de otçul olarak beslenme gerçekleştirir. Bu balık akvaryumda canlı böceklerle beslenebilir. Lepistes balıkları kendi türünde olan balıklara ve diğer türden olan balıklara karşı barışçıl bir davranış sergilemektedirler. Akvaryumun orta ve yüzey kısımlarında yüzmekten oldukça zevk alırlar. Lepistes balıklarında cinsiyet ayrımı yapmak oldukça kolay olmaktadır. Bu balıklarda genel olarak dişiler erkeklerden daha büyük olurlar. Erkek balıklar arka yüzgeçleri daha geniş, renkli ve daha gösterişli olmaktadır. Bu balıklar canlı doğuran balıklar kategorisinde olduklarından dolayı yavrulaması ve yavruların akvaryumda büyütülmesi oldukça kolaydır.

Lepistes balığı hassas yapıya sahip olan fakat bu özelliğini belirtmeyen bir yapıya sahiptir. Lepistes balıklarını sağlıklı bir şekilde beslemek ve bu balıklardan sağlıklı yavrular alabilmek için akvaryumda şu fiziki şartlar oluşturulmalıdır: Akvaryum suyu sıcaklığı ortama olarak 18–28 santigrat derece arasında olması gerekmektedir. Su sertliği 9–19 dH arasında olmalı, pH değeri ise 7.0–8.0 arasında olmalıdır. Ülkemizdeki musluk suları yaklaşık olarak bu pH değerlerindedir fakat akvaryumlarda kullanılmasında pek de sağlıklı değildir. Ancak su akvaryuma eklenmeden önce bir iki gün dinlendirilerek daha sonra akvaryuma ilave edilmelidir. Lepistes balığı en az 45 litre su hacmine sahip akvaryumlarda beslenmelidir. Akvaryumun boyutu ne kadar büyük olursa lepistes balıkları o kadar sağlıklı olacaktır ve büyüyüp gelişmeleri de buna bağlı olarak daha belirgin bir şekilde gerçekleşecektir. Lepistes balıkları en fazla büyüdüğü boy erkekler için 4 cm, dişiler için 6 cm olmaktadır. Dişi lepistesler renksiz ve gösterişten uzak bir yapıdadır. Ancak erkek Lepistes balıkları renkli gövdesiyle ve gösterişli kuyruk yapısıyla oldukça güzel bir görünüm oluşturur.

Lepites balığı gebelik süresi yaklaşık olarak 20-30 gün arasında olmaktadır. Balıkların gebelik dönemindeki bu süreç akvaryumdaki fiziki şartlara, genetik yapıya bağlı alarak 20-45 gün arasında değişim gösterebilir. Üremenin akvaryumda sağlıklı bir şekilde oluşması için dişi balık sayısı erkek balık sayısının iki katından fazla olmalıdır yani balıklar koloni şeklinde oluşturulmalıdır. Yavrulayacak olan dişi balığın karın kısmı siyah renge bürünür. Bu durum fark edildiğinde dişi balık yavru akvaryumuna ya da ana tankta bulunan yavruluk kısmına alınır. Böylece dişi balık erkek balıktan ve akvaryumda bulunan diğer faklı türden olan balıklardan korunmuş olacaktır. Lepistes balıkları doğduktan 3 ay sonra cinsel olgunluğa erişir ve yavrulamaya uygun hale gelir. Lepistes balığı akvaryumunda akvaryum tabanı ince bir kumla kaplanmalıdır. Canlı bitkiler akvaryumda bol miktarda kullanılmalıdır. Yavru balıkların hayatta kalabilmeleri için canlı bitki kurtarıcı durumundadır ve balıklar bu sayede kendilerine korunma alanı bulurlar. Akvaryumun havalandırma sisteminde hafif bir şekilde akıntı oluşturulmalıdır. Uygun olan sıcaklığı akvaryumda sağlamak için özellikle kış aylarında ısıtıcı kullanmak gerekmektedir.
" } ] }