{ "title": "Köpek Balığı Türleri", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/kopek-baligi-turleri(1).jpg", "date": "21.01.2024 05:08:00", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Köpek balığı türleri, kıkırdaklı balıklar sınıfının Selachimorpha ailesinde yer alan canlı türleri olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Beslenme şekillerine göre üçe ayrılan köpekbalıklarını şu şekilde ayırabiliriz:

Serbest yüzen deniz canlıları ile beslenenler: Bunlar Hexanchus, Lamnidae, Alopias, Carcharhinidae, Squalidae ve Somniosus'tur.

Tabanda yaşayan deniz canlılarıyla beslenenler: Heterodontida, Scyliorhinidae, Triakidae, Oxynotidae, Echinorhinidae, Pristiophoridae ve Squatinoidei'dir.

Lanktonla beslenenler: Dev köpek balığı olarak bilinen Ceterhinus Maximus ve Balina köpek balığı olarak bilinen Balina köpek balığıdır.

Dünyadaki en kuvvetli çene yapısına sahip olan canlılar olarak karşımıza çıkan köpek balıklarının diğer hayvanlardan farklı bir biçimde hem üst hem de alt çenelerini hareket ettirebilme özelliğine sahip olduklarını görebiliyoruz. Avını önce alt çenesi ile ısıran bu tür avını parçalamak için kafasını aşağı yukarı doğru hareket ettirmektedir. 8 grupta değerlendirilebilen ve kendi içlerinde de 34 aile ve 350'den fazla türe sahip olan köpek balığı türleri içerisinde en çok bilinenler ise şunlardır:

Swell Shark (Şişen Köpek Balığı): Yaklaşık olarak 1 metre uzunluğunda olan bu cinsin köpek balıklarının çoğunlukla Kaliforniya ve Şili kıyılarında bulunduğu görülmektedir. Geceleri aktif halde olan bu balıklar tehlike sezdikleri zaman vücutlarını U şeklinde kıvırıp su yutarak kendi hacimlerinin iki katına çıkma özelliğine sahiptirler. Bu da avcıların bu balıkları yakalayıp çekmelerini daha zor bir hale getirmektedir.

Tiger Shark (Kaplan Köpek Balığı): bu balıklar tıknaz ve silindir şeklinde bir görünüme sahiptir. Yaklaşık 3,5 metre uzunluğunda olan bu köpek balıkları tek başına yaşar ve pek çok deniz hayvanını da avlar. Öyle ki insanlara ve diğer köpek balığı cinslerine saldırmaları da söz konusu olabilir. Sırtında bulunan koyu şeritler sebebi ile kaplan adını alan bu balıkların sırtındaki şeritlerin yaşlandıkça kaybolduğu görülür.

Thresher Shark (Sapan Köpek Balığı): Kuyruğu çiftçilerin kullandığı sapana benzediği ve uzun olduğu için bu adı alan sapan köpek balığı bu kuyruğu avını sersemletmek için kullanmaktadır. Pek çok köpek balığı gibi bu köpek balıkları da 14 yılda olgunlaşır. Tropikal okyanuslarda bulunan bu tür göç ederek yaşamını sürdürebilir.

Whale Shark (Balina Köpek Balığı): En büyük deniz canlısı olan bu tür yaklaşık olarak 18 metre uzunluğa sahiptir. Ortalama 20 ton ağırlığında olan balina köpek balığının dama tahtasına benzeyen benekli bir derisi olduğu görülür. Bu köpek balığının su içerisinde bulunan mikroskobik organizmalarla beslendiği görülür.

Zebra Shark (Zebra Köpek Balığı): Leopar köpek balığı olarak da bilinen bu küçük tropikal köpek balığının genellikle mercan kayalıklarında bulunduğu görülür. 1 metreye kadar büyüyebilen bu türe ait genç zebra köpek balıklarının sarı şeritleri bulunduğu görülür. Yetişkinlerinde ise şeritlerin kahverengi olduğu görülür. Diğer köpeklerinden farklı olarak bu türün solungaçları aracılığıyla suyu içlerine çektikleri ve sürekli yüzmedikleri görülmektedir.

Blue Shark (Mavi Köpek Balığı): Üstü koyu mavi olan bu köpek balığı türünün karın kısmının beyaz olduğu görülür. Bunlar su üstü avcıları olmakla beraber canlı balıkları ya da ölmüş balinaları yiyebilmektedir. Göç ederken çok uzun mesafeleri gidebilen bu tür köpek balıkları Güney Amerika'dan ABD'nin kuzey kıyılarına dek yüzebilmektedir. Sürü halinde bulunan bu türün 2-2,5 metre boylarında olduğu görülür.
" } ] }